J.Kriste, Master Of Disguise - The Age Of Now

Ο Λευτέρης Μουμτζής είναι ένας πολυάσχολος μουσικάνθρωπος.
Διαβάστηκε φορες

Βαθμολογία: 8/10

Ο Λευτέρης Μουμτζής είναι ένας πολυάσχολος μουσικάνθρωπος. Πέρα από τα τρία άλμπουμ που έχει καταθέσει ως J.Kriste, Master Of Disguise (This Is The Alternative (2005) και Girls, Ghosts And Gods (2009) τα προηγούμενα), έχει εκδόσει ακόμα δύο δίσκους με τους εξαιρετικούς Τρίο Τεκκέ, έναν με τους Stelafi και έναν με τους Snakecharmer. Αν βάλουμε στο λογαριασμό και τις συμμετοχές σε δίσκους άλλων, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ευέλικτο δημιουργό.

Η ευελιξία αυτή γίνεται πασιφανής και στο The Age Of Now καθώς, ακόμα και από την πρώτη, αναγνωριστική ακρόαση, γίνεται σαφής η ικανότητα του Μουμτζή να διαχειρίζεται πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη. Στα δεκατρία κομμάτια που περιλαμβάνονται εδώ, μάλιστα, πέρα από τη μουσική, τους στίχους και την ερμηνεία, υπογράφει ο ίδιος και τις ενορχηστρώσεις.

Και τι ενορχηστρώσεις! Πέρα από τα κλασικά όργανα μιας ροκ μπάντας, ακούγονται εδώ σύνθετα φωνητικά μέρη, πιάνο και διάφορα ηλεκτρονικά πληκτροφόρα, ποικίλα έγχορδα, πνευστά και κρουστά, παιγμένα από τον Μουμτζή αλλά και από μια στρατιά σπουδαίων μουσικών. Ανάμεσά τους συναντάμε και τους Φώτη Σιώτα, Χάρη Λαμπράκη, Στέλιο Ρωμαλιάδη, Κώστα Παντέλη, μουσικούς-δημιουργούς που έχουν ξεχωρίσει – διόλου τυχαία – από τη συμμετοχή τους σε σημαντικά άλμπουμ της εγχώριας δισκογραφίας αλλά και από προσωπικά τους πρότζεκτ.

Δεν είναι, όμως, η ποσότητα και η ποικιλία των οργάνων το θέμα αλλά ο τρόπος που ο Μουμτζής τα χειρίζεται ώστε να επιτύχει το επιθυμητό για τον ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι, κατά τη διάρκεια του άλμπουμ γίνεται μια περιδιάβαση της ψυχεδέλειας, του προοδευτικού ροκ, της συμφωνικής ποπ, της φολκ και πάει λέγοντας, με τον συνθέτη να είναι απόλυτος κυρίαρχος στην εξυπηρέτηση του κλίματος του κάθε τραγουδιού, κάνοντας σαφείς αναφορές σε συγκεκριμένες μουσικές προσωπικότητες του παρελθόντος, χωρίς, όμως, να χάνει λεπτό την επαφή με το δικό του, προσωπικό όραμα. 

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε νόημα, βέβαια, αν δεν υπήρχαν αξιόλογες βάσεις, τραγούδια δηλαδή – αυτά είναι που αποτελούν το κυριότερο ατού του The Age Of Now. Ο J.Kriste είχε δείξει και στο παρελθόν τις δυνατότητές του αλλά εδώ παρουσιάζεται ιδιαίτερα εξελιγμένος στον συνθετικό τομέα. Οι συνθέσεις του διαθέτουν στέρεες μελωδίες, που εξελίσσονται με ενδιαφέροντα τρόπο, που διατηρούν την ιδιαιτερότητά τους χωρίς να καταφεύγουν στην εκβιασμένη στριφνότητα. Πέραν αυτών, υπάρχει και μια κεντρική ιδέα, σχετική με την σημερινή, παγκοσμιοποιημένη ανθρώπινη κοινωνία, που υπηρετείται εξαιρετικά καθώς ο Μουμτζής βλέπει και τις δύο όψεις του νομίσματος, μέσα από τη δική του, κάπως «χίπικη» ματιά.

Έχει πολλές απολαύσεις να προσφέρει, λοιπόν, το τελευταίο πόνημα του J.Kriste, Master Of Disguise στον ακροατή. Πρόκειται για μια εξαιρετική 
κυκλοφορία από την κυπριακή δισκογραφική Λουβάνα Δίσκοι, η οποία είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει και ένα από τα άλμπουμ της φετινής χρονιάς, έστω κι αν κυκλοφόρησε λίγο πριν την εκπνοή της προηγούμενης.

J.Kriste, Master Of Disguise | The City That Rules Our Minds from Louvana Diskoi on Vimeo.

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα