Ανασκόπηση 2013: Γεγονότα της χρονιάς σχετικά με τον Πολιτισμό

Αναμφισβήτητα, το γεγονός της χρονιάς ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Διαβάστηκε φορες


Το '13 σίγουρα είναι ένα γρουσούζικο νούμερο και δύσκολα θα πεις ότι δεν το επιβεβαίωσε φέτος. Η χρονιά ήταν δύσκολη λοιπόν και οι ειδήσεις της ήταν ως επί το πλείστον αγχωτικές και παράλληλα τρομαχτικές.

Εμείς εδώ στο Mix Grill αγαπάμε οτιδήποτε έχει σχέση με τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τον Πολιτισμό γενικότερα. Μέσα στη χρονιά που μετράει μόνο λίγες ώρες έγιναν πολλά σημαντικά γεγονότα, τα οποία έχουν μικρή ή μεγάλη σχέση με τον Πολιτισμό. Εικοσι επτά (27) συντάκτες μας ψήφισαν τα γεγονότα του 2013 σε μια ξεχωριστή ψηφοφορία.

Αναμφισβήτητα, το γεγονός της χρονιάς ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Δεκάδες Δημόσιοι ραδιοσταθμοί και τα τρία βασικά τηλεοπτικά κανάλια "κατέβασαν" ρολά μέσα σε ένα βράδυ. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα, τόσο απότομα. Μπορείς να διαφωνήσεις, μπορείς να συμφωνήσεις με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ και 6 μήνες οι ραδιοτηλεοτπικές εκπομπές που αγαπήσαμε στην ΕΡΤ δεν υπάρχουν και γενικότερα η προσφορά της στον Πολιτισμό ήταν ένα από τα στοιχεία που μας έλειψε μέσα στο 2013.

Το δεύτερο σημαντικότερο γεγονός του 2013 ήταν η απώλεια ενός τεράστιου μουσικού, του Lou Reed. Ο βασικός πόλος των Velvet Underground δημιούργησε προσωπικό ήχο και συμπεριφορά στους Velvets και στην προσωπική του καριέρα. Ο Lou Reed είναι σχεδόν στην ίδια ευθεία με μεγάλους μουσικούς που έχουν φύγει από τη ζωή, όπως ο Jimmy Hendrix, o George Harrison, o Kurt Cobain κ.α. Άλλωστε, είναι πάρα πολλά τα συγκροτήματα και οι μουσικοί που έχει επηρεάσει με τη μουσική του στους Velvet Underground και τα δικά του πονήματα.

Αυτά τα 2 γεγονότα είναι μέχρι στιγμής τα πρώτα στην ψηφοφορία των αναγνωστών μας για τα γεγονότα της χρονιάς. Μπείτε στο διαγωνισμό μας και ψηφίστε στην Ανασκόπηση του 2013 εδώ!

Τα επόμενα τρία γεγονότα είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Αρχικά, η έλευση του Spotify στην Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει απαρατηρήτη από τους συντάκτες του Mix Grill, οι οποίοι αγαπούν τη μουσική με τον δικό τους τρόπο και συνεχώς προβληματίζονται για τα επόμενα βήματα στη διάθεση της. Το Spotify δημιούργησε ένα νέο σκηνικό στην Ελλάδα κι όχι μόνο. Εδώ και χρόνια, η μεγάλη πλειοψηφία των μουσικόφιλων για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν αγόραζε μουσική σε φυσική ή ψηφιακή μορφή. Αυτό δεν άλλαξε τώρα, αλλά για πρώτη φορά αρκετοί άνθρωποι επέλεξαν να δώσουν ένα μικρό ποσό (5 ή 7 Ευρώ) το μήνα για να αγοράσουν το Premium λογαριασμό του Spotify και να ακούσουν μουσική μέσα από την τεράστια βιβλιοθήκη του. Αυτό είναι μια καλή αρχή... Όσο για τη συνέχεια, θα δούμε μέσα στα δύο επόμενα χρόνια...

Στην τέταρτη θέση έχουμε ένα τραγικό γεγονός, το οποίο συγκλόνισε την Ελλάδα για μήνες. Η δολοφονία του rapper Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής δημιούργησε νέα κατάσταση στη χώρα μας και τα καμπανάκια για την άυξηση της βίας έγιναν μεγάλες καμπάνες και χτύπησαν πολύ δύνατά.

Τέλος, στην πέμπτη θέση έχουμε την ιστορική αλλαγή συχνότητας της εκπομπής του Γιάννη Πετρίδη. Από την ΕΡΑ στο ΒΗΜΑ FM, ύστερα από τόσα πολλά χρόνια... Η αλλαγή είναι μεγάλη για όλους μας, αλλά είναι σημαντικό ότι ο ίδιος ο Πετρίδης και ο Κώστας Ζουγρής επέλεξαν να συνεχίσουν την εκπομπή και να μη σταματήσουν. Για εμάς αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε όλα τα γεγονότα της χρονιάς, όπως τα ψήφισαν οι 27 συντάκτες του Mix Grill: 1. Το κλείσιμο της ΕΡΤ
 2. Ο θάνατος του Lou Reed
 3. Το Spotify στην Ελλάδα
 4. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα
 5. Ο Γιάννης Πετρίδης στον ΒΗΜΑ FM
 6. O Nick Cave τραγουδάει για την Ελλάδα, τα δακρυγόνα & το Δία στο "Lightning Bolt
 7. Οι National έπαιξαν το τραγούδι τους Sorrow για 6 ώρες
 8. Η δισκογραφική επιστροφή του David Bowie
 9. Η δισκογραφική επιστροφή των Mazzy Star
 10. Η συναυλία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
 11. Η παγκόσμια επιτυχία της 17-χρονης Lorde
 12. Η δισκογραφική επιστροφή των Black Sabbath
 13. Ο θάνατος της Πόλυς Πάνου
 14. Οι Motorhead ακυρώνουν συναυλίες λόγω προβλήματος υγείας του Lemmy
 15. Η δισκογραφική επιστροφή των Nine Inch Nails
 16. Έφυγε από τη ζωή ο κιθαρίστας των Slayer, Jeff Hanneman
 17. Οι διαδηλωτές στις συναυλίες του Σωκράτη Μάλαμα
 18. Η παγκόσμια περιοδεία των Rolling Stones
 19. O Σταύρος Ξαρχάκος παραιτείται από το Εθνικό Θέατρο
 20. H Kim Deal αποχώρησε από τους Pixies
 21. Η δισκογραφική επιστροφή των My Bloody Valentine

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα