Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μέσα από τα μάτια των νέων : Ο Θίασος

Αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Διαβάστηκε φορες
26.1
17:15, Ο Θίασος, (1974-75)
, 230´,  O.V. Ελληνικά

Την 4η πια ημέρα του αφιερώματος στον Θόδωρου Αγγελόπουλου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας προβλήθηκε ο μεγαλειώδης "Θίασος". Μεγαλειώδης σε μέγεθος, καθώς η διάρκειά του είναι περίπου τέσσερις ώρες. Μεγαλειώδης σε σχέση με τα πλάνα του, την πρωτοποριακή τεχνική του, τις μονοπλάνες χαρακτηριστικές σεκάνς του, τη φωτογραφία, τη μουσική και τα τραγούδια της εποχής που ακούγονται. Μεγαλειώδης ταινία τελικά για τα πολυδιάστατα νοήματά της, το βάρος των χαρακτήρων της, τα αμέτρητα στοιχεία για την πολιτική ιστορία της Ελλάδας, την ελληνική μυθολογία.
   
Είναι δύσκολο έργο να μιλήσεις για αυτή την ταινία. Σχεδόν αδύνατο αν δεν είσαι καλά διαβασμένος και ενημερωμένος για την ιστορία αυτού του τόπου και την αντικειμενική πραγματικότητα μερικών γεγονότων που παρατίθενται. Το πιθανότερο είναι να καταλάβεις τα μισά από όσα περνούν μπροστά από τα μάτια σου, ή ακόμη να φύγεις μπερδεμένος.

Έτσι και γω, όπως λέγαμε όταν είμασταν παιδιά πως "Όταν μεγαλώσω θα κάνω..ή θα γίνω..", όταν μεγαλώσω, δηλαδή όταν ωριμάσω και διαβάσω καλά την ιστορία μας και ενημερωθώ και συζητήσω αρκετά, τότε θα κάνω μια ταπεινή προσπάθεια να μιλήσω για αυτή την ταινία.

Έως τότε, θα κρατήσω μέσα μου τα φοβερά στιγμιότυπα της ταινίας, τη ροή τύπου μιούζικαλ, το μοναδικό Αγγελοπουλικό ύφος και θα περιμένω τον κατάλληλο χρόνο που όλες αυτές οι πληροφορίες και οι εικόνες θα γίνουν ένα μέσα μου.

Έως τότε, ελπίζω και εύχομαι, πολλοί ακόμη νέοι, όπως έσπευσαν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, να σπεύσουν να προμηθευτούν αυτή την ταινία, να την δουν, να την σκεφτούν, να την αναλύσουν και να δημιουργήσουν ένα νέο κύμα προσέγγισης αυτής της ταινίας των μεγάλων διακρίσεων του Ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου.


Διαβάστε ακόμα