Η ανουσιότητα του να ζεις

Μια μέρα όπως κάθε μέρα στο διαμέρισμα της Λένας Κιτσοπούλου ή η ανουσιότητα του να ζεις

Η Λένα Κιτσοπούλου μας παρουσιάζει το νέο της έργο προσπαθώντας να μας δείξει την ανουσιότητα του να ζεις.
Διαβάστηκε φορες
Η Λένα Κιτσοπούλου ,με το νέο της έργο, εισβάλει σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας , αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες, και παρακολουθεί τη μέρα των κατοίκων του, που βρίσκονται σε κατάσταση αμόκ. Παίζοντας με την καθημερινότητα, τις εναλλαγές της ψυχικής και συναισθηματικής κατάστασης των ανθρώπων, καθώς και με το αδιέξοδο που έχουν φτάσει ,μας παρουσιάζει τη ζωή στην Αθήνα, την εποχή της οικονομικής, ηθικής πολτισμικής κρίσης, την εποχή της ανουσιότητας να ζεις.

Ένας άντρας και μια γυναίκα. Μια γυναίκα και ένας άντρας πάνω σε έναν καναπέ, με δύο φορητούς υπολογιστές πάνω στο τραπέζι. Έναν για τον καθένα τους.  Μιλάνε στο τηλέφωνο. Μιλάνε ταυτόχρονα. Δεν ακούνε τι λένε, απλά μιλάνε. Μιλάνε μεταξύ τους για το πού πήγαν χθες, για το μεθύσι του. Μιλάνε για τον Ξηρό και τον Παλαιοκώστα. Του διαβάζει Καβάφη. Είναι σε απόγνωση.  Μιλάνε για τη μακαρονάδα με τη σάλτσα ταραμά και το λάημ. Αυτός γελάει. Αυτή δεν αντέχει. Τη χτυπάει. Μιλάνε πάλι για τη συνταγή της σάλτσας ταραμά. Αυτή είναι σε απόγνωση. Αυτός γελάει. Μόνο γελάει. Γελάει νευρικά. Θέλει να αγοράσει σπίτι. Ή στον Κεραμεικό ή κοντά στο Παναθηναϊκό στάδιο.  Αυτή κλαίει. Θυμάται την καταγωγή της. Η γιαγιά της έπαιζε πινγκ πονγκ και η μαμά της τέννις. Είναι περήφανη νιώθει κάτι. Αυτός βαριέται. Αυτή πέφτει πάλι. Αυτός χορεύει για εκείνη.  Μαζί παραγγέλνουν φαγητό.

Η ανουσιότητα του να ζεις

Η Λένα Κιτσοπούλου για άλλη μια φορά δεν υποχωρεί. Καταπιάνεται με τους κατοίκους της Αθήνας και τους ξετινάζει.  Καυστική, προκλητική, δυσνόητη κάποιες φορές. Η επιφάνεια πάνω από όλα, το ουσιαστικό να χάνεται. Η αγάπη, τα πιο καλά συναισθήματα μας, να γίνονται φόβοι, ανασφάλειες. Η κατάθλιψη, το μαζί και η μοναξιά ταυτόχρονα. Τα αδιέξοδα. Ο τόσος διάλογος, ο ανούσιος. Το πολύ και το τίποτα. Η ζωή μας μέσα από τα μάτια της Κιτσοπούλου. Ή καλύτερα, η ανουσιότητα της ζωής μας.

Η Λένα Κιτσοπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο ένω μαζί της είναι ο Γιάννης Κότσιφας.  Καθώς πρόκειται για ένα ρεαλιστικό κείμενο, δεν απαιτούνται ιδιαίτερες υποκριτικές ικανότητες. Ουσιαστικά μπαίνουμε για μια μέρα στο διαμέρισμα της Λένας Κιτσοπούλου και του Γιάννη Κότσιφα. Η απόγνωση και τα αδιέξοδα, βέβαια, εκφράζονται κάθε φορά με ακραίο και διαφορετικό τρόπο που σε κάνει να χάνεις τη συναισθηματική κορύφωση που θα έπρεπε να υπάρχει σε ένα τέτοιο έργο.  Η σκηνοθετική προσέγγιση της Κιτσοπούλου απλή, διατηρώντας την ισορροπία του χώρου, μοιράζοντας τη μια πλευρά της σκηνής στον άνδρα και την άλλη κρατώντας για αυτήν.  Το σκηνικό σε μεταφέρει σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα της Αθήνας χρησιμοποιώντας έναν καναπέ, ένα τραπέζι, κουρτίνες και φωτιστικά.



Η Λένα Κιτσοπούλου αδιαμφισβήτητα έχει γράψει ένα έξυπνο και σύγχρονο έργο προσεγγίζοντας τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας. Επιφάνεια, εθελοτυφλία, συναισθηματικά αδιέξοδα. Παρ’ όλα αυτά, μέσα από το στήσιμο της παράστασης και την ερμηνεία των ηθοποιών, που αγγίζει συχνά ακραίες συμπεριφορές,  χάνεται το συγγραφικό εύρημα της Κιτσοπούλου για την επιφάνεια και την ανουσιότητα μέσα στην οποία ζούμε.  Το ιδιαίτερο χιούμορ της Κιτσοπούλου μετατρέπεται σε πρωταγωνιστής του έργου καταπίνοντας την ουσιαστικότητα των συναισθηματικών εκρήξεων, των ψυχικών μεταπτώσεων , του αδιεξόδου , της επιφάνειας που αντί όλα αυτά τα προβλήματα να γίνονται ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει στα χέρια των πρωταγωνιστών, ρυθμίζεται και απορυθμίζεται σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Μπορεί, όμως, τελικά αυτή να είναι η ανουσιότητα του να ζεις. Η ουσία να πνίγεται από την έντονη επιφανειακότητα.  Έτσι, είναι μια μέρα όπως κάθε μέρα σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ.

Πληροφορίες

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλοου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ναταλία Λάτση
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική επιμέλεια: ο Θίασος
Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Νικολάου
Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Χριστόπουλος
Γ’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Μαυρέα
Δ’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Τζένια Κονταράτου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
 
Παίζουν: Γιάννης Κότσιφας, Λένα Κιτσοπούλου κ.ά.
Πρεμιέρα Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015
 
13 Φεβρουαρίου – 6 Απριλίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή 9.15 μ.μ., Σάββατο-Κυριακή 9.30 μ.μ., Δευτέρα 8.00 μ.μ. / Διάρκεια: 80΄
Δευτέρα: Γενική είσοδος 10 ευρώ
 
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου
Φρυνίχου 14, Πλάκα
Τηλέφωνα ταμείου: 2103222464 και 2103236732
Καθημερινά 10:00-13:00 και 17:00-22:00
Διαβάστε ακόμα