Το "By the Sea" της Angelina Jolie και του Brad Pitt

Ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο και δύο μαγευτικοί οπτικά πρωταγωνιστές δε δημιούργησαν μια ειδυλλιακή ταινία. 
Διαβάστηκε φορες

Το "By the Sea" είναι η πολυαναμενόμενη ταινία του πιο διάσημου ζευγαριού του Hollywood, που συναντιέται ξανά στη μεγάλη οθόνη 10 χρόνια μετά την πρώτη του γνωριμία στο σινεμά αλλά και στη ζωή στην ταινία "Mr and Mrs Smith". Ο λόγος φυσικά για τους Brad Pitt και Angelina Jolie (Pitt πλέον). Αυτή η ταινία είναι εξ ολοκλήρου δική τους. Πρωταγωνιστούν, έχουν τον ρόλο παραγωγού, ενώ η Jolie έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε για τρίτη φορά μετά το όχι και τόσο καλό "In the Land of Blood and Honey" (2011) και το πρόσφατο "Unbroken" του 2014 σε σενάριο των αδελφών Coen. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησε ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά που θα μπορούσε να διαθέσει, που δεν είναι άλλο από τον καταξιωμένο και πολύ ικανό ηθοποιό Brad Pitt. Ωστόσο, δε στάθηκε αρκετό στο αποτέλεσμα.


Λίγα λόγια για το έργο:

 

Βρισκόμαστε σε μια ήσυχη, παραθαλάσσια κωμόπολη της Γαλλίας στα μέσα του '70, όπου καταφτάνει το κεντρικό ζευγάρι της ιστορίας για να περάσει τις διακοπές του με στόχο "να ξεφύγει από τα πάντα". Ο Roland (Brad Pitt) είναι Αμερικανός συγγραφέας που πασχίζει να βρει έμπνευση για το νέο του έργο εδώ και καιρό και θεωρεί πως θα την βρει στο τοπίο αυτό. Η σύζυγός του Vanessa (Angelina Jolie), πρώην χορεύτρια, πλήττει και φαίνεται να έχει χάσει το νόημα στη δική της ζωή. Η κρίση που ταλανίζει τη σχέση των δύο είναι μεγάλη και μοιάζει αξεπέραστη. Σε αυτό το μέρος θα γνωρίσουν ανθρώπους, όπως τον ιδιοκτήτη ενός bar, κάποιους κατοίκους, αλλά και ένα νιόπαντρο ζευγάρι, τον François (Melvil Poupaud) και την Lea (Mélanie Laurent) που θα τους επηρεάσουν με διάφορους τρόπους και σε διάφορα επίπεδα.


Δείτε το trailer της ταινίας

 

Αν και γυρισμένη σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο (στη Μάλτα, για την ακρίβεια) το οποίο "πλασάρεται" με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με εικόνες και ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο που μαγεύουν οπτικά, σε καμία περίπτωση το "By the Sea" δεν είναι μια ειδυλλιακή ταινία που έχει πολλά να δώσει. Το θέμα της επικεντρώνεται σε ένα οικονομικά ευκατάστατο ζευγάρι των προηγούμενων χρόνων, εντυπωσιακό και καλοντυμένο, που έχει εξέχουσα θέση στην κοινωνία. Η εικόνα όμως διαφέρει από την πραγματικότητα, γιατί το ζευγάρι περνά δυσκολίες στη μεταξύ του επικοινωνία, με το σύζυγο να έχει καταλήξει με ροπή στο ποτό και τη γυναίκα να βιώνει μια ζωή αφόρητη, χωρίς συναίσθημα. Αυτό το θέμα λοιπόν σίγουρα δεν είναι πρωτότυπο. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα από τη στιγμή που γυρίζονται χιλιάδες ταινίες και είναι λογικό και καθόλου αθέμιτο τα θέματά τους να συγκλίνουν. Ο γάμος, οι σχέσεις των ανθρώπων, η ωριμότητα είναι πάντα ζητήματα που απασχολούν και σημασία έχει η κάθε ταινία να τα σκιαγραφεί διαφορετικά, αφήνοντας ένα δικό της στίγμα, κάνοντας κάποιες καινούριες σκέψεις πιθανώς. Δυστυχώς αυτό δεν το είδαμε. Το σενάριο εξελίσσεταιαργά, τόσο αργά που δυο ώρες φάνηκαν πάρα πολλές για να εκτυλιχτεί όλη η υπόθεση. Η πρώτη ώρα ειδικά κύλησε σε βραδείς ρυθμούς με πολλές -όμορφες, βέβαια- εικόνες, ελάχιστους διαλόγους, επαναλαμβανόμενες σκηνές που μπορεί να ήθελαν να δείξουν την μονοτονία στην καθημερινότητα και τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα μεν, έφτασαν να κουράζουν τον θεατή δε. Η δεύτερη ώρα σίγουρα είχε περισσότερη δράση. Το κεντρικό ζευγάρι γνωρίζεται με το γειτονικό και αποκτούν μια ιδιόμορφη σχέση συμπάθειας που θα μεταλλαχθεί σε κάποια... εμμονή από την μεριά των πρώτων. Η φλόγα που υπάρχει στη σχέση των γειτόνων θα τους ξυπνήσει μνήμες από την πρώιμη δική τους κοινή πορεία (είναι 14 χρόνια μαζί) και θα φέρει τα προβλήματά επιτέλους στην επιφάνεια. Και "επιτέλους", γιατί στο τέλος θα απαντηθεί το ερώτημα -η απάντηση στο οποίο είχε αρχίσει να συνάγεται από πιο νωρίς- και στο οποίο συνοψίζεται το νόημα της ταινίας.


By_the_sea_Jolie+Pitt

Η Angelina Jolie ως Vanessa κάνει από την πρώτη κιόλας σκηνή της ταινίας ξεκάθαρο πως εκείνη είναι η βασική αιτία για την τωρινή κατάσταση του ζευγαριού. Είναι απρόσιτη, αγέλαστη και πετυχαίνει αυτό που θέλει, να γίνει έως και εκνευριστική στον θεατή, που δεν έχει καμία ένδειξη (πέρα από κάποια λόγια του Ronald) για το πώς μπορεί να ήταν στο παρελθόν, άρα κανέναν λόγο να της δείξει συμπάθεια. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με τον συμπαθή στο κοινό Ronald (Brad Pitt), ο οποίος φαίνεται πως την αγαπά και κάνει υπομονή και προσπάθειες να την προσεγγίσει πέφτοντας κάθε φορά σε έναν "τοίχο", τη στιγμή που ούτε ο ίδιος τα έχει πολύ καλά με τον εαυτό του. Δυστυχώς το σενάριο ήταν αδύναμο όπως και οι σκηνές, ακόμη και οι πιο έντονες, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται στην οθόνη η εκρηκτική χημεία που είναι γνωστό πως έχουν, όπως στο "Mr and Mrs Smith". Για την ακρίβεια, σε μια χαρακτηριστική σκηνή μοιράζονται έναν χορό, όπως και στην πρώτη τους ταινία, και κάνοντας ασυναίσθητα τη σύγκριση βλέπουμε πως δεν παρουσιάστηκε με τον τρόπο που θα μπορούσε εν προκειμένω.


By_the_sea_Jolie

Τα μεγάλα και τρανταχτά προτερήματα της ταινίας δεν είναι άλλα από την φωτογραφία και την αισθητική της. Γυρισμένη στις ακτές της Μεσογείου, η εικόνα είναι τόσο προσεγμένη και τα τοπία, τα καταγάλανα νερά, τα όμορφα σπίτια, το ξενοδοχείο "πλάι στη θάλασσα" αποτυπώνονται στο έπακρον. Κάθε πλάνο, είτε σε τοπίο είτε στο πρόσωπο κάποιου από τους πρωταγωνιστές, μακρινό ή πιο κοντινό, είναι μετρημένο και κάνουμε λόγο για φωτογραφία που αξίζει συγχαρητήρια. Μας άρεσε, επίσης, το ότι οι πρωταγωνιστές μίλησαν και γαλλικά!


By_the_sea_Pitt

Σίγουρα μια ταινία, όσο ωραία και αν είναι στην εικόνα, χρειάζεται και άλλα πράγματα. Δεν ήταν τόσο η σκηνοθεσία της Jolie για το αποτέλεσμα, όσο το σενάριο που δεν είχε "το κάτι". Και χωρίς καλό σενάριο δεν μπορούν να αναδειχθούν πολλά πράγματα σε μια κινηματογραφική προσπάθεια, όπως οι ίδιοι οι ηθοποιοί, ή τουλάχιστον εδώ έτσι νιώθουμε πως έγινε.


Διάρκεια: 122'

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Angelina Jolie Pitt

Πρωταγωνιστούν: Angelina Jolie Pitt, Brad Pitt, Mélanie Laurent, Melvil Poupaud, Niels Arestrup, Richard Bohringer

Γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα