Gimme 10: Οι επιλογές του Lolek

Για την τελευταία καλοκαιρινή "εκπομπή" του, το Gimme 10, σε απευθείας σύνδεση με τη μαγευτική Ιθάκη, σάς παρουσιάζει τις επιλογές του Lolek. Θα σας  κρατήσουν συντροφιά μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Διαβάστηκε φορες
Ο Lolek, κατά κόσμον Γιάννης Αναγνωστάτος, είναι ένας νέος τραγουδοποιός που μάς συστήθηκε πέρυσι με το ντεμπούτο άλμπουμ του, Alone. Το Have You Noticed?, που έγινε μεγάλη επιτυχία μετά την επιλογή του ως τραγούδι του μήνα στο portal Jumping Fish, αλλά και τα υπόλοιπα τραγούδια του, έχουν πλέον αποκτήσει πολλούς φίλους. To Gimme 10 τον πέτυχε στην αγαπημένη του Ιθάκη και του ζήτησε να σας παρουσιάσει τις αγαπημένες του μουσικές αυτό τον καιρό. Εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα, χαρίζοντάς σας τις παρακάτω μουσικές στιγμές για να σάς συντροφεύσουν το υπόλοιπο καλοκαίρι. Εμείς θα τα πούμε ξανά την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου. Καλές βουτιές!
 

1. Excommunications (Everybody Knows) - Thalia Zedek

(Thalia Zedek)
Η Thalia είναι μία απο τις πιο αγαπημένες μου τραγουδοποιούς. Το τραγούδι μιλάει για το χωρισμό. Αυτός που μένει πίσω συνεχίζει να αγαπά, χωρίς να περιμένει να πάρει κάτι πίσω. Χωρίς ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Θέλει μονάχα να προσφέρει μια τελευταία καλή ανάμνηση σαν δώρο σε αυτόν που φεύγει.


2. New Skin For The Old Ceremony - Leonard Cohen
"You were Marlon Brando, I was Steve McQueen/ You were K.Y. Jelly, I was Vaseline/ You were the father of modern medicine, I was Mr. Clean/ You where the (...) and the beast of Babylon, I was Rin Tin Tin". Έτσι ξεκινάει ο δίσκος που με έμαθε πόση αξία έχει το να αναιρείς, να προβοκάρεις, να ενοχλείς και να δημιουργείς νευρικότητα. Τον τρόπο να βλεπω τη θλίψη μέσα από την ειρωνία και το χιούμορ.

3. Το Βράδυ - Σαβίνα Γιαννάτου
(Λένα Πλάτωνος-Κώστας Καρυωτάκης)
Μία απο τις μεγαλύτερες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού, όπου η ποίηση του Καρυωτάκη μελοποιείται υποδειγματικά απο την Λένα Πλάτωνος και ερμηνεύεται συγκλονιστικά από την Σαβίνα Γιαννάτου.


4. Friends - Smoke
(Benjamin-Brian Halloran-Bill Taft-Tim Campion-Coleman Lewis)
Άκουσα τυχαία αυτό το κομμάτι σε μια συλλογή δισκογραφικής εταιρίας. Αργότερα δυσκολεύτηκα πολύ να βρω τους δίσκους τους. Κατάλαβα το γιατί όταν γνώρισα περισσότερα στοιχεία για τον Benjamin Smoke. Εγκαταλελειμμένος, εξαφανισμένος και εξαρτημένος. Απο τα πιο συγκινητικά τραγούδια που έχω ακούσει.


5. Χάθηκες (Δεν Έχει Δρόμο Να Διαβώ) - Πάνος Τζανετής
(Γιώργος Ζαμπέτας-Δημήτρης Χριστοδούλου)
Όλες οι ώρες γίνανε φωνή που σε φωνάζουν...


6. Smells Like Teen Spirit - Nirvana
(Kurt Cobain-Krist Novoselic-Dave Grohl)
Σε μία απο τις πρώτες μεγάλες συναυλίες για το Nevermind, o Cobain βρήκε την ευκαιρία να φιλοξενήσει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμενε πολλούς φίλους του. Εκεί τον είχε επισκεφθεί και ο πατέρας του που είχαν να μιλήσουν χρόνια και του είπε: ''Σε βλεπω κάθε μερα στην τηλεόραση" εννοώντας το βίντεο κλιπ του Smells Like Teen Spirit. Ο Cobain του απάντησε με ειλικρίνεια πως δεν είχε τηλεόραση στο αυτοκίνητο όπου κοιμόταν...


7. Οι Παλιάτσοι - Γιάννης Αγγελάκας
(Νίκος Βελιώτης-Γιάννης Αγγελάκας)
Βεβαίως και θεωρούμε τους εαυτούς μας δικαστές. Αφού είμαστε οι ικανότεροι και οι εξυπνότεροι. Εμείς με τη μεγάλη άποψη γύρω απ΄όλα
.

8. The Times They Are A-Changin' - Bob Dylan
(Bob Dylan)
Συχνά σκέφτομαι αν πραγματικά οι καιροί αλλάζουν έτσι όπως το εννοεί ο  Dylan και ποια πράγματα είναι αυτά που επηρεάζουν το καθετί. Ο Dylan έχει το χάρισμα να αποτυπώνει με τόλμη δύσκολες καταστάσεις όπως ακριβώς είναι,  αλλά τελικά να αποπνέει αισοδοξία και ελπίδα. Ίσως επειδή τα "θέλω" του έχουν τόσο δυναμισμό που τα κάνει να φαίνονται πιθανά όσο ιδεαλιστικά και αν είναι. Δεν ξέρω αν ο Dylan ήθελε να αλλάξει τον κόσμο, και μάλλον δεν το πέτυχε μιας και τα τραγουδια του είναι ακόμα επίκαιρα, όμως σίγουρα ήθελε να ελπίζει, να εκφράζεται και να αλλάζει με κάθε κόστος και συνέπεια που συνεπαγόταν.

   
9. Waves Of Fear - Lou Reed
(Lou Reed)
Το Waves Of Fear ειναι το αγαπημένο μου  τραγούδι απο τον πιο αγαπημένο δίσκο του Lou Reed. Το ακούω και στο τέλος κουράζομαι απο την ένταση που μου δημιουργεί. Οι κιθάρες του Robert Quine είναι άφταστες, βίαιες και μεθυστικές.


10.
Το Παπάκι - Νικόλας Άσιμος
(Νικόλας Άσιμος)
Το παπάκι μπορεί να είναι ένα παιδικό νανούρισμα και ένας επικήδειος μαζί. Ένα ανατριχιαστικό συμπέρασμα για τις σχέσεις των ανθρώπων. Ο Άσιμος υπήρξε ένας αντισυμβατικός καλλιτέχνης ο οποίος ποτέ δεν αποδέχτηκε την "ταξινόμηση" σε κάποια ιδεολογία, καθώς δεν επιθυμούσε να του κολλάνε ταμπέλες.


* Φωτογραφίες από τη σελίδα του Lolek στο MySpace (www.myspace.com/lolekspace) και από www.wikipedia.org.Διαβάστε ακόμα