The Light Between Oceans

"Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς": Η νέα ταινία του Ντέρεκ Σιανφράνς

Πόσο διαρκεί η απόλυτη ευτυχία;
Διαβάστηκε φορες
Δελτίο Τύπου

Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς
The Light between Oceans

The Light Between Oceans

Ο Ντέρεκ Σιανφράνς («Blue Valentine») σκηνοθετεί τους Μάικλ Φασμπέντερ, Αλίσια Βικάντερ και Ρέιτσελ Βάις στην κινηματογραφική μεταφορά του συγκλονιστικού ομώνυμου μπεστ-σέλερ μυθιστορήματος, που συγκίνησε στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Λίγα χρόνια μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τομ και η Ίζαμπελ ζουν ήσυχα σε ένα μικρό νησάκι κοντά σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Αυστραλίας, όπου ο Τομ είναι φαροφύλακας. Ενώ προσπαθούν να ξεπεράσουν το τραύμα της τρίτης κατά σειρά αποτυχημένης κύησης της Ίζαμπελ, βρίσκουν ένα φαινομενικά ορφανό μωρό σε μια βάρκα που ξεβράζεται στο νησάκι. Μέσα στο πένθος τους, αποφασίζουν να το παρουσιάσουν σαν δικό τους μωρό και περνούν ευτυχισμένοι τα χρόνια που έρχονται. Όμως, η συντετριμμένη μητέρα του παιδιού μπαίνει ξαφνικά στη ζωή τους…

«Χρειάζεται να συγχωρήσεις μοναχά μια φορά»

Λυρικό, ανθρώπινο και συγκινητικό, το μυθιστόρημα της Μ.Λ. Στέντμαν «Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς» έγινε ένα λογοτεχνικό φαινόμενο το 2012, δηλαδή αμέσως όταν δημοσιεύθηκε, συγκινώντας εκατομμύρια αναγνωστών σε πάνω από 35 γλώσσες. Η πάντα επίκαιρη πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό, οι συνέπειες του πολέμου και οι αρρώστιες που μπορεί να κρύβει η ειρήνη, το θαύμα της αγάπης και ο κίνδυνος της έλλειψης ορίων, μπλέκονται σε μια ιστορία με πρωταγωνιστές ένα νεαρό ζευγάρι που τολμά να πιστέψει ότι τα όνειρά του θα γίνουν πραγματικότητα, χωρίς να υπολογίζει το βαρύ τίμημα.

Ο Ντέρεκ Σιανφράνς αμέσως διαισθάνθηκε ότι ήταν μια ιστορία που προσφέρονταν για κινηματογραφική μεταφορά. «Είναι μια ταινία για την αγάπη, την αλήθεια και τα μυστικά που πλανώνται πάνω από τις ανθρώπινες σχέσεις, όπως και για το τι συμβαίνει όταν τα μυστικά αυτά έρχονται στο φως. Είναι μια δραματική ταινία για ένα ηθικό δίλημμα, αλλά και μια διαχρονική ιστορία αγάπης. Στην δουλειά μου συχνά εξερευνώ τις οικογενειακές σχέσεις. Αισθάνομαι ότι είναι προσωπική μου αποστολή ως σκηνοθέτη να διερευνώ τις πιο προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων».

Στο «Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς», ο Σιανφράνς είδε την ευκαιρία να συνεχίσει την διερεύνηση αυτή με έναν εντελώς φρέσκο τρόπο. Το βιβλίο της Στέντμαν είχε ορισμένα στοιχεία σαν από παραμύθι: ένα απομονωμένο νησί, μια ερωτική ιστορία μακριά από τους περιορισμούς της κοινωνίας, ένα μωρό εγκαταλελειμμένο σε μια βάρκα, και μια γυναίκα, ο άνδρας και το παιδί της οποίας εξαφανίζονται. Αλλά αυτό που τον τράβηξε πάνω από όλα είναι η ευκαιρία να μιλήσει για το πώς ακόμη και η πιο απομονωμένη και έντονη αγάπη πρέπει να βρει τρόπο να αντέξει την σκληρότητα της αλήθειας και τις συνέπειες των δύσκολων αποφάσεων της ζωής. «Ήθελα να μείνω πιστός στο βιβλίο», τονίζει ο Σιανφράνς. «Το πιο ουσιαστικό κοπλιμέντο για την ταινία ήταν από την ίδια την συγγραφέα, που είπε ότι έκλαιγε όλη μέρα αφότου την είδε… έκλαιγε γιατί ένιωσε όταν την κατάλαβα. Και μου είπε “Δεν είναι αυτό το νόημα της ζωής, το να νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν;”. Όπως τόσοι άλλοι, συγκινήθηκα βαθιά με το βιβλίο. Έχω δει πάρα πολλούς ανθρώπους -στο δρόμο, στα πάρκα, στο μετρό- να το διαβάζουν δακρυσμένοι. Είναι μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία – είναι ειλικρινής για τον πόνο της αγάπης, αλλά αποδίδει ιδανικά και την λύτρωση και την επούλωση των πληγών. Το σημαντικότερο για μένα ήταν να τιμήσω το γεγονός ότι η ιστορία δεν κρίνει τους πολύπλοκους χαρακτήρες της. Δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι στην ιστορία. Δεν κάνουν τις σωστές επιλογές, πληγώνουν τους άλλους, αλλά στην καρδιά τους είναι καλοί άνθρωποι. Το θεωρώ προνόμιο να αφηγείσαι μια ιστορία όπου οι “κακοί” είναι οι χαρακτήρες που αγαπάς περισσότερο».

Οι προσπάθειές του Σιανφράνς να αποδώσει αυτήν την λεπτή ισορροπία ήταν  απόλυτα πετυχημένες, όπως τονίζει το πρωταγωνιστικό καστ. «Το σενάριο με έκανε να δακρύσω, όπως ακριβώς και το βιβλίο», λέει ο Μάικλ Φασμπέντερ, που υποδύεται τον κεντρικό χαρακτήρα του Τομ Σέρμπουρν. «Η ιστορία του Τομ και της Ίζαμπελ είναι τόσο όμορφα δοσμένη. Το σινεμά είναι στο απόγειο της δύναμής του όταν οι θεατές βλέπουν τους εαυτούς τους στους χαρακτήρες. Και ο Τομ είναι ένας τέτοιος χαρακτήρας: σε εντυπωσιάζει με τις αρχές του, την αφοσίωσή του και την δύναμή του. Είναι ένας στωικός, ειλικρινής άνδρας αλλά και ένας άνδρας που προσπαθεί να γιατρευτεί. Κουβαλά τραύματα αλλά η αθωότητα της Ιζαμπέλ, που πάνω από όλα θέλει να μάθει την καρδιά του, τον ανοίγει – και σχεδόν τον σπάει». Σύμφωνα με τον Φασμπέντερ, ο χαρακτήρας είναι τόσο πλούσιος και αληθινός, που κάνει την μετέπειτα απόφασή του στο τεράστιο ηθικό δίλημμα απόλυτα πειστική. «Η ιστορία αυτή έχει την πολυπλοκότητα της πραγματικής ζωής. Δεν κρίνουμε ποιος είναι κακός ή καλός. Η ιστορία μιλά για το πώς αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των επιλογών μας και αυτό μας καθορίζει ως ανθρώπους».

Η κοπέλα που ανατρέπει την τακτοποιημένη, κλειστή ζωή του Τομ είναι η όμορφη και δυναμική Ίζαμπελ, την οποία υποδύεται η βραβευμένη με Όσκαρ Αλίσια Βικάντερ. Η Ίζαμπελ είναι ταυτόχρονα ένα μυστήριο και μια πηγή μαγείας για τον Τομ, και ο λόγος για τον οποίο δέχεται να κάνει στην άκρη τους ενδοιασμούς του για την από κοινού απόφασή τους. «Η Ίζαμπελ είναι πολύ δυνατή αλλά και αφελής και εύθραυστη», λέει η Βικάντερ, «και βλέπει στον Τομ κάποιον δίπλα στον οποίο μπορεί να είναι ο εαυτός της. Μερικές φορές στη ζωή παίρνουμε αποφάσεις που δεν είναι οι καλύτερες. Αλλά υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε ιστορία και η ομορφιά της ιστορίας είναι ότι τους νιώθεις τους χαρακτήρες και καταλαβαίνεις γιατί κάνουν ό,τι κάνουν».

Όσο ο Τομ και η Ίζαμπελ χτίζουν μια ζωή κλεμμένη με το μωρό που βρίσκουν, στη στεριά η μητέρα του βυθίζεται στην θλίψη για την διπλή απώλεια του συζύγου της και του νεογέννητου μωρού της. Την γυναίκα αυτή ανέλαβε να υποδυθεί η επίσης βραβευμένη με Όσκαρ Ρέιτσελ Βάις, που ξεχώρισε τους γεμάτους ατέλειες και πολύπλοκα συναισθήματα χαρακτήρες. «Πρόκειται για μία από τις πιο πιστές λογοτεχνικές μεταφορές που έχω συναντήσει ποτέ», λέει η Βρετανίδα ηθοποιός. «Όπως το βιβλίο, σε αγγίζει πραγματικά. Η Χάνα ήταν μια πρόκληση για μένα γιατί είναι τόσο θλιμμένη. Την έβλεπα σαν μια γυναίκα χαμένη σε μια ενδιάμεση κατάσταση, περιμένοντας απαντήσεις στις οποίες μόνο αυτή ελπίζει. Λατρεύω το πώς αυτή η ιστορία εξερευνά την ηθική διάσταση των πραγμάτων και θα διχάσει τους θεατές. Τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο, όπως ακριβώς και η ζωή».

Τι ελπίζει να πάρουν οι θεατές από το κινηματογραφικό αυτό ταξίδι ο ίδιος ο Σιανφράνς; «Θέλω να βγουν από την αίθουσα έχοντας βιώσει μια αδιαμφισβήτητη ιστορία αγάπης, ένα κλασικό παραμύθι στο οποίο η αγάπη και η αλήθεια μάχονται η μία την άλλη. Και θέλω να βγουν συζητώντας για το ποιος χαρακτήρας τούς άγγιξε περισσότερο, με ποιον χαρακτήρα ταυτίστηκαν περισσότερο».

10 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους

Δείτε το trailer:

* Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Σκηνοθεσία: Ντέρεκ Σιανφράνς
Σενάριο: Ντέρεκ Σιανφράνς
Παραγωγή: Τζέφρεϊ Κλίφορντ, Ντέιβιντ Χέιμαν
Ηθοποιοί: Μάικλ Φασμπέντερ, Αλίσια Βικάντερ, Ρέιτσελ Βάις, Τζακ Τόμσον, Γκάρι ΜακΝτόναλντ, Τζέιν Μενελάους
Φωτογραφία: Άνταμ Άρκαπο
Μοντάζ: Τζιμ Χέλτον, Ρον Πατάνε
Σχεδιασμός παραγωγής: Κάρεν Μέρφι
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
Διάρκεια: 133’
Διανομή: Odeon

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα