Πόσο λοιπόν επηρέασαν τους ψηφοφόρους όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες που στήριξαν τη Hillary Clinton;

Πόσο επηρέασαν τους ψηφοφόρους όλοι οι καλλιτέχνες που στήριξαν τη Hillary Clinton;

Γιατί να στηρίζουν έναν πολιτικό οι καλλιτέχνες;
Διαβάστηκε φορες
Οι Αμερικάνικες εκλογές ολοκληρώθηκαν και ο Donald Trump είναι ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. ακόμη κι αν πήρε λιγότερες ψήφους από τη Hillary Clinton (λιγότερες από 200.000 - 0,1%). Έχετε σίγουρα διαβάσει πολλές αναλύσεις για την επικράτηση του Trump και το "σoκ" που ένιωσαν πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο.

Δεν θα ήθελα να κάνω άλλη μια πολιτική ανάλυση, αλλά να σταθώ σε ένα κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας. Αν διαβάσετε εδώ τους υποστηριχτές της Hillary Clinton, θα δείτε πραγματικά εκατοντάδες ανθρώπους από τους χώρους της επιστήμης, του Τύπου, του αθλητισμού, του κινηματογράφου, του θεάτρου και της μουσικής. Σ' αυτή τη λίστα θα δείτε τον Bruce Springsteen, τους U2, τη Madonna, τη Lady Gaga, τους Pearl Jam, Adele, Metallica, Paul McCartney, Rihanna, Steve Aoki, Kanye West, 50 Cent, Jay Z, Snoop Dogg, The National, Green Day, Moby, Carlos Santana, Eurythmics, Animal Collective, Macklemore & Ryan Lewis, Panic! at the Disco, Tony Bennett, Bon Jovi, George Clinton, Stevie Wonder, Pharrell Williams, Trent Reznor, Lionel Richie και πολλούς άλλους ακόμη.

Εκατοντάδες μεγάλα ονόματα της μουσικής στήριξαν την υποψηφιότητα της Hillary και ούτε ένας καλλιτέχνης τον Trump.

Πόσο λοιπόν επηρέασαν τους ψηφοφόρους όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες;

Πολύ λίγο θα έλεγα. Ο κόσμος ψηφίζει με βάση την καθημερινότητα του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Όσο κι αν μπορεί να αγαπάει τον Bruce ή τους U2, είναι πιθανό να ψήφισε τον Trump και στο mp3 player του να έπαιζαν τραγούδια τους...

Γιατί λοιπόν να στηρίζουν έναν πολιτικό οι καλλιτέχνες;

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι καλλιτέχνες στηρίζουν ενεργά έναν υποψήφιο των Αμερικάνικων εκλογών. Μάλιστα, δεν αναφέρομαι σε δηλώσεις υποστήριξης, αλλά και σε συμμετοχές σε συναυλίες, πριν από συγκεντρώσεις υποστηριχτών του αντίστοιχου υποψήφιου. Αυτό δε γίνεται σε τέτοιο βαθμό στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κάποιες φορές που σε συναυλίες Ελλήνων μουσικών ακούγονται ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις.

Πιστεύω ότι ο μουσικός και γενικότερα ο καλλιτέχνης έχει το προνόμιο να περάσει τις θέσεις του μέσα από το έργο που δημιουργεί. Η δύναμη αυτού του έργου είναι πολύ πιο δυνατή, από οποιαδήποτε δήλωση σε συναυλία ή συνέντευξη.

Γιατί λοιπόν να μη μένουν εκεί οι καλλιτέχνες και να μη στηρίζουν φανερά οποιαδήποτε πολιτική κίνηση ή άνθρωπο;

Έχω παρακολουθήσει πολλές φορές τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και είτε ο ίδιος ή άλλος άνθρωπος (που έχει ανεβάσει στη σκηνή) έχει εκφράσει τις πολιτικές απόψεις του σε συναυλίες του. Αυτό έχει γίνει κι από άλλους μουσικούς. Πώς άραγε αισθάνεται ένας άνθρωπος που δε συμφωνεί με αυτά που λέει ο Θανάσης και γενικότερα κάθε μουσικός που εκφράζει φανερά μια πολιτική θέση σε συναυλία του;

Οι Αμερικάνικες Εκλογές έδειξαν ότι η επιρροή των μουσικών και γενικότερα των ανθρώπων των Τεχνών στις ψηφοφόρους είναι μικρή. Δεν είμαι κατά της έκφρασης πολιτικών θέσεων από τους καλλιτέχνες. Όλοι έχουμε την άποψη μας. Όμως, θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα, μπορεί να είναι διαφορετικός (μέσω των τραγουδιών τους) κι όχι τόσο εξόφθαλμος, όσο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Χθες το πρωί (βράδυ για τις Η.Π.Α), η Lady Gaga διαδήλωνε έξω από τον Πύργο του Trump. Οι εκλογές έγιναν αγαπητή Lady κι ο κόσμος έκανε τις επιλογές του, ακόμη κι αν εσύ κι εγώ μπορεί να διαφωνούμε με αυτές...


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα