Ανασκόπηση 2010: Ελληνικοί δίσκοι

Ξεκινάμε με την πρώτη μας λίστα για το 2010 που περιλαμβάνει τους καλύτερους Ελληνικούς δίσκους, είτε Αγγλόφωνους είτε Ελληνόφωνους, έτσι όπως προέκυψαν από την ψηφοφορία των συντακτών μας.
Διαβάστηκε φορες    Η χρονιά οδεύει προς το τέλος της και μια ματιά στο τι ακούσαμε σε αυτήν είναι πάντα μια ευχάριστη διαδικασία. Για κάθε μουσικόφιλο, είναι ξεχωριστή η στιγμή που θα κοιτάξει τη δισκοθήκη του ή τους φακέλους στον υπολογιστή του για να δει τι τον ενθουσίασε από τους δίσκους που βγήκαν μέσα στο έτος που φεύγει.

    Ξεκινάμε κι εμείς σήμερα λοιπόν με την πρώτη μας λίστα για το 2010 που περιλαμβάνει τους καλύτερους Ελληνικούς δίσκους, είτε Αγγλόφωνους είτε Ελληνόφωνους, έτσι όπως προέκυψαν από την ψηφοφορία των συντακτών μας. Όταν λέμε "καλύτερους" εννοούμε βέβαια τους πιο αγαπημένους μας, αυτούς που ακούσαμε περισσότερο και μας κέρδισαν. Γι' αυτό άλλωστε η λίστα αποτυπώνει στην ουσία τα ακούσματα της συντακτικής μας ομάδας για τη χρονιά που πέρασε, αλλά σε γενικές γραμμές είναι και μια καλή διαλογή μερικών από τα αντικειμενικά πιο ενδιαφέροντα Ελληνικά albums που κυκλοφόρησαν το 2010.

    Να διευκρινίσουμε ότι δύο δίσκοι που θα είχαν πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι ψηλά στη λίστα μας, ο "Αόρατος άνθρωπος" του Φοίβου Δεληβοριά και το "Πέρασμα" του Σωκράτη Μάλαμα, δεν μπήκαν σε διαδικασία ψηφοφορίας γιατί κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα και δεν έχουμε προλάβει να τους ακούσουμε όσο προσεκτικά θα θέλαμε. Φυσικά και οι δύο μεταφέρονται για την αντίστοιχη ανασκόπηση του 2011 και ενδεχομένως στις προσωπικές Λίστες κάποιων συντακτών μας.

Ας δούμε λοιπόν τα 30 albums Ελληνικής παραγωγής, που αγαπήσαμε μέσα στο 2010:

1. ΜΟΝΙΚΑ - Exit
2. ΜΑRΙΕΤΤΑ FAFOUTI - Try a little romance
3. MY WET CALVIN - All great events
4. SILLY BOY - Played
5. NATAΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ - Εισιτήρια Διπλά
6. ΑΒΒΙΕ GALE - No inspiration
7. GAD - A perfect crime
8. EXPERT MEDICINE - Perfect Maniac
-  BERLIN BRIDES - Modern Celibacy
10.ELECTRIC LITANY - How to be a child and win the war
11.TAREQ - Cocoon
12.ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ  - Λίγο πριν τα τιράντα
13.ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ & THE B-MOVIES - Αυτό το πλοίο που όλο φτάνει
14.ΜΕΣΙΕ ΜΙΝΙΜΑΛ - Πάστα Φλώρα
15.FIVE STAR HOTEL - This sound
16.ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ - Γκόλεμ #
17.TANGO WITH LIONS - Verba Time
  -  CAYETANO - Back Home
19.B-SIDES - Story without end
  -  THE BOY - Κουστουμάκι
21. SMOKEY BANDITS - Debut
22. ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - Απ'τη σπηλιά του δράκου
  -   ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ - Ανοιξιάτικη μέρα
24. SOCOS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ - Η Ύδρα των Πουλιών
  -   ΑΛ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ / Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - Όμορφοι και ηττημένοι
26. ΘΕΡΟΣ - Στον ορίζοντα καπνός
27. ΖΑΚ ΣΤΕΦΑΝΟΥ & μΠΑΝΤΑ ΚΟΑΛΑ - Koalaboration
  -   Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ & ΟΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΣ - Ευδαίμονες
  -   ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ - 23 κόκκινα φώτα
30.  MARY'S FLOWER SUPERHEAD - Sway

Τότε ήταν ένα μικρό, άγνωστο κορίτσι που έγραφε ένα δίσκο, για τον οποίο δε νομίζω ότι πίστευε ότι θα είχε τόσο μεγάλη διείσδυση σε ανθρώπους άκουγαν Αγγλόφωνη Ελληνική μουσική και έβγαζαν σπυριά. Τότε είχε μαζί της την indie, εναλλακτική (ή πείτε την όπως θέλετε) κοινότητα, ενώ τώρα οι περισσότεροι μάλλον είναι εναντίον της. Τότε είχε λίγα μέσα για να δημιουργήσει το "Avatar", ενώ τώρα είχε μια μεγάλη ομάδα σε studio στο Βερολίνο για το "Exit". Και τότε όμως και τώρα το βασικό στοιχείο για να ξεχωρίσει ένας δίσκος είναι οι πρωτογενείς ιδέες του δημιουργού και αυτές υπήρχαν σε αφθονία στο "Exit" της Monika.

Στη δεύτερη θέση των αγαπημένων μας δίσκων για το 2010 υπάρχει άλλη μια γυναίκα. Η Μαριέττα Φαφούτη είναι ένας άνθρωπος που "γεννάει" μουσικές εδώ και πολλά χρόνια. Μπορεί η σκέψη της δημιουργίας ενός δίσκου να ήταν μακριά τα προηγούμενα χρόνια, το τελικό όμως αποτέλεσμα είναι μια αρκετά καλή αρχή. Dream pop με folk στοιχεία ενίοτε και αρκετά καλά φωνητικά από την ίδια. Διάβασε την συνέντευξη της στο mixgrill εδώ.

Οι My Wet Calvin εδώ και πολλά χρόνια δημιουργούσαν ξεχωριστά κομμάτια, αλλά ποτέ ένα ολοκληρωμένο album. Το "All Great Events" είναι ένα συνοθήλευμα της δουλειάς που κάνουν τα παιδιά τόσα χρόνια μαζί με κάποιες νέες ιδέες. Ένας δίσκος με δεκάδες ξεχωριστά εξώφυλλα και αρκετά συναισθήματα να απορρέουν από αυτόν. Διάβασε την συνέντευξη τους στο mixgrill εδώ.

Για πολλούς το "Played" του Sillboy θεωρείται ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς. O Pe Pe έγραφε για το album πριν λίγους μήνες: "Προσωπικά βέβαια, πιστεύω πως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η σιγουριά που αποπνέει η μουσική του Sillyboy, δε δείχνει να παρασύρεται σε πολύπλοκους πειραματισμούς κι εντυπωσιασμούς, αλλά ούτε και σε ευκολίες. Νοιώθω πως ήταν σίγουρος για κάθε νότα, κάθε στίχο, για όλα όσα απαρτίζουν τα τραγούδια του και πως επίσης ήξερε καλά πως και που να τα οδηγήσει."

Τα "διπλά εισιτήρια" της Νατάσσας Μποφίλιου είναι ο καλύτερος Ελληνόφωνος δίσκος για εμάς. Ο Stepas έγραφε για αυτόν: "Η Νατάσσα Μποφίλιου είναι συγκλονιστική για ακόμη μια φορά. Ανταποκρίθηκε με άνεση σε διαφορετικούς ρόλους. Θεατρικές, ψιθυριστές, ρομαντικές, δυναμικές ερμηνείες από την σπουδαιότερη γυναικεία φωνή της νεότερης γενιάς. Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος έδωσε έναν κύκλο τραγουδιών με κεντρικό θέμα τον έρωτα και τις σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα επέβαλε με τους στίχους του την ελαφρώς ρετρό, νοσταλγική κατεύθυνση του δίσκου, με αναφορές στον Jacques Demy, τη Σοφία Βέμπο, τη Nina Simone..."

Γενικότερα, το 2010 ήταν σίγουρα μια χρονιά, στην οποία αναβαθμίστηκε η Αγγλόφωνη Ελληνική σκηνή με πολλαπλές αξιόλογες κυκλοφορίες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν είχαμε καλούς Ελληνόφωνους δίσκους. Αντιθέτως, μέσα στη χρονιά αναδείχθηκαν περισσότερο κάποια νέα ονόματα, όπως ο Σπύρος Γραμμένος, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Νίκος Χαλβατζής κ.α.

Ας ελπίσουμε με την κυκλοφορία των πολύ αξιόλογων νέων δίσκων του Φοίβου και του Σωκράτη αυτές τις μέρες να προκύψουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσες νέες δουλειές μέσα στο 2011.


Διαβάστε ακόμα