«Φαντάσματα στην Πόλη» στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία που παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της διοργάνωσης.
Διαβάστηκε φορες
Η ταινία «Φαντάσματα Στην Πόλη» (σ.σ. "Ghosts", 2020) προβλήθηκε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσαλονίκης και ήταν διαθέσιμη για 24 ώρες ξεκινώντας από το Σάββατο 7/11 στις 10 πμ. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στην πανδημία, μία ευχάριστη νότα είναι πως είχα την ευκαιρία, όπως και πολλοί άλλοι, να παρακολουθήσω προβολές του φεστιβάλ παρόλο που κατοικώ στην Αθήνα, πράγμα που δε θα γινόταν εάν απαιτούνταν φυσική παρουσία. Δεν είμαι σίγουρη εάν η μετάφραση του τίτλου της ταινίας είναι επιτυχημένη - τείνω προς το ναι, αφού η ιστορία της δεν αποτελεί θρίλερ αλλά την εξιστόρηση μίας υπόθεσης με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για την ταινία που έλαβε στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας το International Critics' Week Award.


Στην ταινία παρουσιάζονται τρεις ιστορίες με επίκεντρο τρεις γυναίκες, που ζουν στην εργατική και πιο περιθωριοποιημένη πλευρά της Κωνσταντινούπολης την ώρα που η πόλη προσπαθεί να φορέσει μία μοντέρνα και «πολυτελή» ενδυμασία. Κάτω από αυτήν τη φορεσιά κρύβονται ακόμα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες, τα ναρκωτικά, η παρανομία και φυσικά, η άνιση θέση των γυναικών και οι Σύριοι πρόσφυγες. Η Ιφέτ, η Ντιλέμ και η Έλα διασταυρώνουν τις ζωές τους, η καθεμία διεκδικώντας κάτι διαφορετικό. Η ίδια η πόλη που μοιάζει σαν τσουκάλι που βράζει, είναι μία ακόμα πρωταγωνίστρια. Μέσα από τις ιστορίες τους η σκηνοθέτιδα Azra Deniz Okyay παρουσιάζει σε back and forth αποσπάσματα του πώς οι ηρωίδες ζουν σαν «φαντάσματα» σε μία πόλη που τις αγνοεί διαρκώς.

«Είναι ένα φιλμ με τέσσερις ιστορίες και προσπάθησα να το γράψω με τη λογική του φαινομένου του ντόμινο, καθώς περιγράφει το πώς η ζωή του ενός μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του άλλου» περιγράφει η σκηνοθέτιδα στο Director's Cut του φεστιβάλ. Η προσπάθειά της να αναδείξει το «ντόμινο» δεν μου υπήρξε ξεκάθαρη, γιατί παρόλο που περιπλέκει κομψά τις ιστορίες και χρησιμοποιεί ένα έξυπνο σχήμα κύκλου, δεν τονίζει τη σχέση αιτίου - αιτιατού. Η ρεαλιστική απεικόνιση των χαρακτήρων τόσο στην όψη όσο και στους διαλόγους, αλλά και η τοποθέτηση της ταινίας σε καίρια ζητήματα που ταλανίζουν τους «γείτονές» με κέρδισαν και τα θεωρώ θετικά. Ωστόσο, η μεγάλη ανάγκη να εκφραστούν πολλές θεματικές μαζί (προσφυγικό, κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ, φεμινισμός, αμβλώσεις) οδηγεί σε μία επιφανειακή απεικόνιση των θεμάτων χωρίς περαιτέρω εμβάθυνση, η οποία και μου έλειψε.

Τα «Φαντάσματα Στην Πόλη» είναι μία πρωτοποριακή ματιά στα φλέγοντα, σε αυτά που μετράνε και που κατά περιόδους μας «πονάνε». Μπορεί να μην ήταν άψογα αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικά και τολμηρά.

Η ταινία έλαβε το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το Βραβείο Wift (Women in Film & Television) GR. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα του φεστιβάλ.Σκηνοθεσία: Azra Deniz Okyay
Ηθοποιοί:Nalan Kuruçim, Dilayda Güneş, Beril Kayar, Emrah Özdemir
Χώρα Παραγωγής:Τουρκία, Γαλλία, Κατάρ
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 87΄

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα