nefelif gazarte02

Νεφέλη Φασούλη στο Gazarte: Για ένα καλοκαίρι διαφορετικό και γεμάτο

Η παρουσίαση του πρώτου προσωπικού δίσκου της Νεφέλης Φασούλη στο Gazarte είχε απαραίτητους καλεσμένους και ιδιαίτερη ποικιλία.

Διαβάστηκε φορες

* οι φωτογραφίες ανήκουν στον Αργύρη Λιόση / United We Fly.

Πολλές νέες τραγουδίστριες ξεκινούν κάθε χρόνο την πορεία τους στην εγχώρια σκηνή, όμως λίγες τελικά θα μας κάνουν εντύπωση, όσο και αν προσπαθεί να μας πείσει ο μουσικός τύπος διαφορετικά. Δεν φτάνει να έχεις μια τεχνικά καλή φωνή και άρθρωση, χρειάζεται εκφραστικότητα και να μπορείς να καταλάβεις τις συνθέσεις ή ακόμα καλύτερα να διαθέτεις και συνθετική ικανότητα. Η Νεφέλη στον νέο της δίσκο δεν έχει εξασκήσει τη συνθετική της ικανότητα, όμως έχει κατανοήσει τη λογική του Φοίβου Δεληβορία - που ανέλαβε το «Ο Κόσμος Σου» - και τη δική του αισθητική. Και ακόμα πιο σημαντικό, έχει τη δυνατότητα να ερμηνεύει μία ποικιλία συνθέσεων που εκτείνεται από απλά piano jazz κομμάτια μέχρι τσιφτετέλια, χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα της.

Στο Gazarte παρουσίασε τον καινούριο δίσκο ολόκληρο, μαζί με τον βασικό συντελεστή του, το Φοίβο αλλά και τον Αντώνη Απέργη στην κιθάρα, ενώ δεν έλειψε η συμμετοχή του Δημήτρη Μεντζέλου, πάλαι ποτέ μέλος των Ημισκουμπρίων. Ήταν μια sold out βραδιά, ένα γεμάτο δίωρο, στο οποίο εκτός από το «Ο Κόσμος Σου» ακούστηκαν διασκευές που απλώθηκαν από τη Ρίτα Σακελλαρίου έως τα Ξύλινα Σπαθιά.

Η δυναμική που έχει στη σκηνή η Νεφέλη είχε γίνει αισθητή από την Ταράτσα του Φοίβου, της οποίας είναι αναπόσπαστο μέλος, όμως αυτή τη φορά στο Gazarte το κεντρικό πρόσωπο στη σκηνή ήταν η ίδια. Φορώντας όποια μουσική ταυτότητα επέλεγε ανά κομμάτι, ξεκίνησε με τη διασκευή του "Afro Blue" με βάση την κιθάρα, για να περάσει στο πρώτο single του δίσκου, τη «Βόλτα». Η διασκευή του ανατολίτικου «Φεϊρούζ» του Θανάση Παπακωνσταντίνου ακολούθησε μαζί με το «Ένα Καλοκαίρι» του Γιάννη Σπανού, με τις αναμνήσεις του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου που το συνοδεύουν.

Η επόμενη ενότητα της βραδιάς συμπεριλάμβανε το Φοίβο, με τον οποίο τραγούδησαν τέσσερα κομμάτια και ξαναβρέθηκε στη σκηνή λίγο πριν το encore για το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου. Οι συνθέσεις είναι φανερά επηρεασμένες από την περίεργη περίοδο που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα, το λεγόμενο lockdown, κατά το οποίο και ηχογραφήθηκε. Από τις ακουστικές κιθαριστικές μπαλάντες μέχρι τις ρίμες του Μετζέλου στο «Θα Σου Πω Εγώ», ο κόσμος της Νεφέλης είναι γλυκός και τολμηρός. Ο τονισμός των λέξεων και τα γυρίσματα στις συλλαβές μαρτυρούν τον συνθέτη, αλλά τα τραγούδια πια ανήκουν στη Νεφέλη. 


Η «Ντισκοτέκ» του Κώστα Τουρνά στη γνωστή διασκευή των Ημισκουμπρίων δεν έλειψε από το πρόγραμμα της βραδιάς, συνοδευόμενη από καθιστικό χορό, όπως επιβάλουν τα υγειονομικά μέτρα. Όμως πριν κλείσει το βράδυ με το "Casa Malaparte" και τη «Νύχτα Μαγική» του Μίκη Θεοδωράκη, η «Σιωπή» από τα Ξύλινα Σπαθιά με jazz ρυθμό και αγγλικό στίχο ξεχώρισε στο setlist, αφού η Νεφέλη (με τη διασκευή που είχε κάνει μαζί με τον Στέλιο Χατζηκαλέα) κατάφερε να το κάνει καινούριο τραγούδι. 

nefelif_gazarte03

Στη Νεφέλη Φασούλη αρέσει να παίζει με διαφορετικά μουσικά είδη και έχει την απαραίτητη κουλτούρα, το ταλέντο και τη μουσική παιδεία για να το κάνει, κάτι που την καθιστά ξεχωριστή. Αυτό ακριβώς καταλαβαίνεις παρακολουθώντας τη ζωντανά, ενώ χορεύει, τραγουδάει και δείχνει πως η σκηνή είναι τελικά ο κόσμος της.


Setlist

Afro Blue (Robert Glasper)
Βόλτα
Η Φωνή
Φεϊρούζ (Θανάσης Παπακωνσταντίνου)
Δεν ξέρω με τι μοιάζει
Ένα Καλοκαίρι (Γιάννης Σπανός)
Για ένα καλοκαίρι
Η ζωή και η Σκηνή (με Φοίβο Δεληβοριά)
Μόνο ψέμματα (με Φοίβο Δεληβοριά)
Κάθε Σεπτέμβρη (με Φοίβο Δεληβοριά - τραγούδι του Φοίβου)
Στην Αχερουσία (με Φοίβο Δεληβοριά)
Γρήγορα να Γυρίζεις Πίσω (Αντώνης Απέργης)
Θα σου πω εγώ (με Δημήτρη Μεντζέλο)
Στη Ντισκοτέκ (με Δημήτρη Μεντζέλο - τραγούδι του Κώστα Τουρνά)
Όταν θα πέσεις
Ελπίδα φάντασμα (Δημήτρης Μπάκουλης)
Ένα τραγούδι πες μου ακόμα (Τάκης Μουσαφίρης, Ρίτα Σακελλαρίου)
Silence ("Σιωπή" από Ξύλινα Σπαθιά)
Ο Κόσμος Σου (με Φοίβο Δεληβοριά)
- Encore -
Λένε (Ρασούλης-Μάλαμας)
Νύχτα Μαγικιά (Μίκης Θεοδωράκης)
Casa Malaparte

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα