The Old Guard

«Η Παλιά Φρουρά» αποτελείται από την Charlize Theron και την παρέα της

Μια ομάδα αθάνατων μαχητών αντιμέτωπη με έναν οργανισμό που θέλει να κλέψει την ικανότητά τους. 

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: The Old Guard (2020)
Ελληνικός τίτλος: Η Παλιά Φρουρά
Σκηνοθεσία: Gina Prince-Bythewood
Πρωταγωνιστούν: Charlize Theron, KiKi Layne, Matthias Schoenaerts και Chiwetel Ejiofor

Netflix original

Ξεχωρίζει για: τις γυναίκες πρωταγωνίστριες και την γυναικεία παρουσία στην σκηνοθεσία
Σταθείτε αν σας αρέσουν: η δράση και η φαντασία
Προσπεράστε αν: έχετε βαρεθεί τις κινηματογραφικές μεταφορές βασισμένες σε κάποιο κόμικ

Βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ του Greg Rucka, «Η Παλιά Φρουρά» ακολουθεί μια ομάδα τεσσάρων αθάνατων πολεμιστών που για αιώνες κρατούν κρυμμένη τις ξεχωριστές δυνατότητες τους. Όταν μια φαρμακευτική εταιρεία ανακαλύπτει το χάρισμά τους, αποφασίζει να τους αιχμαλωτίσει ώστε να βρει την πηγή της δύναμής τους. Παράλληλα, η ύπαρξη μιας γυναίκας που έχει τις ίδιες ικανότητες, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των τεσσάρων, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να την εντάξουν στην ομάδα τους.

Το σενάριο υπογράφει ο δημιουργός του ομώνυμου κόμικ Greg Rucka, στην πρώτη του κινηματογραφική δουλειά. Η ιστορία που κρύβεται πίσω από τους χαρακτήρες μοιάζει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αν και δυστυχώς οι αναφορές σε αυτή είναι κυρίως επιγραμματικές. Από την άλλη, δεν μένουν αναπάντητα ερωτήματα που πιθανώς να δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της προβολής. Για παράδειγμα, η εξέλιξη της ταινίας έλυσε απορίες που μου δημιουργήθηκαν σχετικά με το τι θα συνέβαινε στους αθάνατους σε ορισμένες δύσκολες καταστάσεις, όπως ο πνιγμός. 

Αν και οι γυναίκες ηθοποιοί είναι λιγότερες των αντρών, το γυναικείο στοιχείο παίζει πρωτεύοντα ρόλο, καθώς την κεντρική χαρακτήρα ενσαρκώνει η Charlize Theron, ενώ και ο δεύτερος σε ιεραρχία ρόλος ανήκει σε γυναίκα, στην KiKi Layne. Ανάμεσα στους κεντρικούς χαρακτήρες υπάρχει και ένα ζευγάρι gay ανδρών, πράγμα που μας αποδεικνύει ότι οι υπερδυνάμεις δεν είναι προνόμιο των straight. Ωστόσο, μόνο η Theron ξεχωρίζει κι αυτό κυρίως στις σκηνές δράσης, καθώς δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά όταν προσπαθεί να προσδώσει μια ανεπτυγμένη σοφία, γεννημένη από τα βάθη του παρελθόντος. Ο Harry Melling που υποδύεται τον κακό της υπόθεσης καταφέρνει να δημιουργήσει αντιπάθεια στο κοινό.


Εκτός των δύο πρωταγωνιστριών, γυναίκα βρίσκεται και στην σκηνοθεσία. Ο λόγος για την Gina Prince-Bythewood, που σκηνοθετεί την πρώτη της ταινία δράσης. Με αυτό ως δεδομένο, έχουμε μια τίμια προσπάθεια με καλογυρισμένο πιστολίδι, ωραίες μάχες σώμα με σώμα και βία, που αν και είναι αρκετά έντονη σε σημεία, δεν προκαλεί δυσφορία. 

«Η Παλιά Φρουρά» είναι μια ακόμα ταινία βασισμένη σε κόμικ, γεμάτη δράση και φαντασία. Οι χαρακτήρες της κρύβουν ένα αξιοσημείωτο παρελθόν το οποίο, όμως, δεν βλέπουμε. Αν και η έκβαση των γεγονότων είναι μάλλον αναμενόμενη, το φινάλε της κρύβει μια έκπληξη προμηνύοντας το sequel (το οποίο βρίσκεται ήδη στα σκαριά, με την Victoria Mahoney στη σκηνοθεσία, που εκτός του "Yelling to the Sky" του 2011 έχει εργαστεί μόνο σε τηλεοπτικές παραγωγές).


Δείτε επίσης: «Η Μυστική Ζωή των Μελισσών» της Gina Prince-Bythewood στο Βίντεο Κλαμπ του Mix Grill the Podcast

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα