Martyrs

Οι «Μάρτυρες» σοκάρουν και τους πιο καλά εκπαιδευμένους θεατές χόρρορ

Μια κοπέλα θα πάρει εκδίκηση για τη βάναυση κακοποίηση που υπέστει όταν ήταν μικρή. Η βίαιη ιστορία που σόκαρε και δίχασε θεατές και κριτικούς σας προκαλεί να τη δείτε μέχρι το τέλος.

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Martyrs (2008)
Ελληνικός τίτλος: Μάρτυρες
Σκηνοθεσία και σενάριο: Pascal Laugier
Πρωταγωνιστούν: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Ξεχωρίζει για: το αυθεντικό, σοκαριστικό χόρρορ
Σταθείτε αν σας αρέσουν: οι ιστορίες τρόμου με έντονο το ρεαλιστικό στοιχείο
Προσπεράστε αν: είστε ανήλικος ή αν σας ταράζουν οι έντονες σκηνές βίας

Η Λουσί, ένα νεαρό κορίτσι, πέφτει θύμα απαγωγής. Κλεισμένη σε ένα υπόγειο, που δεν φαίνεται να έχει καμία διέξοδο, βασανίζεται και κακοποιείται συστηματικά. Χωρίς κανένας να γνωρίζει τον τρόπο, καταφέρνει να δραπετεύσει αλλά τα κίνητρα και οι υπαίτιοι παραμένουν άγνωστοι. Στο ορφανοτροφείο που μεταφέρεται γνωρίζει την Άννα, με την οποία δένονται από την πρώτη στιγμή. 15 χρόνια μετά ανακαλύπτει τα άτομα που ευθύνονται για το μαρτύριό της και αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Κυνηγημένη από τους ίδιους της τους δαίμονες, προσπαθεί να βρει την προσωπική της λύτρωση, αλλά η εμπιστοσύνη στη σχέση της με την Άννα φαίνεται να κλονίζεται. Δεν θα αργήσει να ανακαλύψει και η ίδια το βίωμα της αγαπημένης της Λουσί και να μεταμορφωθεί τελικά σε Μάρτυρα. 

Το Cinobo φέρνει μια τολμηρή επιλογή με ένα από τα πιο σοκαριστικά χόρρορ που έχουν κυκλοφορήσει. Ο Pascal Laugier σκηνοθετεί στα σκοτεινά δωμάτια που βασανίζονται οι ηρωίδες και αφήνει το φως να πέσει επιλεκτικά πάνω τους για να φωτίσει τα σημάδια βίας στο σώμα τους. Με διαρκείς πολιτικούς και κοινωνικούς υπαινιγμούς, οι ηρωίδες με τα κεφάλια τους ξυρισμένα, υπομένουν ένα βασανιστήριο που θα αρχίσουμε να κατανοούμε καλύτερα στο δεύτερο μέρος της ταινίας, σε ένα έντονα θρησκευτικά φορτισμένο κλίμα, που προσπαθεί να εξηγήσει μια υποτιθέμενη πνευματική υπέρβαση.

Οι Morjana Alaoui και Mylène Jampanoï αποτυπώνουν στο βλέμμα τους τον φόβο, τον πόνο και τελικά την απελευθέρωση τους από το μαρτύριο που βιώνουν. Στο δεύτερο μέρος της ταινίας η εμφάνιση της γυναίκας πίσω από το μαζοχιστικό έγκλημα, θα φέρει μια δεύτερη διάσταση στην ταινία, θα ηρεμήσει τους ρυθμούς, χωρίς όμως να χάσει το ενδιαφέρον του θεατή. Αντιθέτως, όλα προσπαθούν να βρουν τη θέση τους σε έναν παράλογο συλλογισμό που δύναται να δώσει εξηγήσεις. Η απάντηση θα έρθει από την Άννα, στο τέλος της ταινίας, ψιθυρίζοντας τις λέξεις που δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά δίνοντάς μας αρκετά για να παρασυρθούμε στη δική μας ερμηνεία. 

Το Martyrs είναι ένα σκληρό νιχιλιστικό χόρρορ, που αν σκάψεις κάτω από την βίαιη σκηνοθεσία του, θα βρεις ιστορικές ομοιότητες, κοινωνικούς παραλληλισμούς και ταξική υποκρισία. Εντάσσεται στις ταινίες που σηματοδοτούν το παραβατικό σινεμά του New French Extremity, με σκοπό να σοκάρει τον θεατή σε μια προσπάθεια απότομης συνειδητότητας. Μπορεί να μην είναι εύκολο να το παρακολουθήσεις, αλλά σίγουρα μέσα από τη βιαιότητά του έχει να καταθέσει τη δική του κινηματογραφική μαρτυρία.

Διαβάστε επίσης: Το "It" έχει ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα