panosbirbas_gimme10

Gimme 10: O Πάνος Μπίρμπας για τα αγαπημένα του άλμπουμ

...με αφορμή το νέο σινγκλ "Pull Me Out".

Διαβάστηκε φορες

Ο Πάνος Μπίρμπας, γεννημένος το 1983 στην Αθήνα, είναι τραγουδοποιός, μουσικός, και κοινωνικός λειτουργός.

Υπήρξε μέλος διαφόρων συγκροτημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό -εδώ και κάποια χρόνια είναι η φωνή των Dustbowl-, ενώ η σόλο πορεία του περιλαμβάνει ως σταθμούς τα άλμπουμ Mournful (2013) και Finchley Road (2017), καθώς και το σινγκλ "Lullaby" (2015).

Πριν λίγες ημέρες, δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο τραγούδι του, που έχει τον τίτλο "Pull Me Out", και έχει ως θέμα την αστεγία και τους ανθρώπους που τη βιώνουν. Με αυτή την κυκλοφορία ως αφορμή, ο Πάνος Μπίρμπας αποκαλύπτει παρακάτω 10 από τα άλμπουμ που αγαπά:

1. Songs Of Love And Hate - Leonard Cohen (1971)

Ο δίσκος που με έβαλε στον κόσμο του Cohen αλλά και η αιτία που ξεκίνησα να γράφω τραγούδια. Τραγούδια έρωτα και μίσους, βουτηγμένα στο σκοτάδι αργά το βράδυ και μια αστική βουή να σε βασανίζει. Η βραχνή φωνή του Leonard να τραγουδάει στον εραστή της γυναίκας του. Όσο ακόμα αναπνέεις, τίποτα δεν τελειώνει.

2. The Velvet Underground & Nico - The Velvet Underground/Nico (1967)

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Velvet Underground είναι εκείνο το άλμπουμ που μου σύστησε στην ουσία τον κόσμο του rock 'n' roll, τον έρωτα και τα κοινά λαϊκά προβλήματα.

3. Goodbye And Hello - Tim Buckley (1967)

1967 - Los Angeles  και ένας άνθρωπος που με μια κιθάρα για όπλο, σου λέει πως μπορείς να είσαι όσο συναισθηματικός ή εύθραυστος θελήσεις.

4. Rain Dogs - Tom Waits (1985)

Η βροχή να σε μαστιγώνει αλύπητα, οι συμμορίες και οι μπελάδες της πέμπτης λεωφόρου και το αμερικάνικο όνειρο που καταρρέει.

5. Henry's Dream - Nick Cave (1992)

Ρεσιτάλ τραγουδοποιίας και μια μανιασμένη ακουστική κιθάρα να οδηγεί τα πάντα. Μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια του Cave βρίσκονται μέσα σε αυτό το άλμπουμ.

6. This Is The Sea - The Waterboys (1985)

Τι απίστευτη ψυχεδελική περιπλάνηση. Η εμπλοκή της δευτερεύουσας αρχαίας θεότητας του Πάνα να μας θυμίζει την διττή μας φύση. Ο άνθρωπος και το ζώο που συνυπάρχει μέσα μας.

7. David Bowie - David Bowie (1969)

Ο δίσκος που εκτόξευσε τον Bowie! Μαζί και εμάς. O Bowie αποσυνδέει, μια και καλή, την επαφή του με τη γη και γίνεται "Starman". Ενέπνευσε μέχρι και τον ίδιο τον αστροναύτη Chris Hadfield το 2013 να το διασκευάσει μέσα από τον διαστημικό σταθμό ΙSS.

8. London Calling - The Clash (1979)

Αγγλική γροθιά στον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία, τις φυλετικές συγκρούσεις, τη χρήση ναρκωτικών και τις ευθύνες της ενηλικίωσης.

9. The Queen Is Dead - The Smiths (1986)

Ένα άλμπουμ για να χάσεις τον εαυτό σου. Έχει βάθος, εστίαση και μερικές μεγάλες μελωδίες. Ένα φως που ποτέ δεν θα σβήσει.

10. Kollaps - Einstürzende Neubauten (1981)

Oι Εinsturzende Neubauten ζωγραφίζουν με μια αγχώδη ένταση, με έναν ωμό, διεστραμμένο και επίπονο τρόπο, την εποχή του post punk που θα ακολουθήσει. 

Η Facebook σελίδα του Πάνου Μπίρμπα

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα