foto

Coldplay, Billie Eilish και πολλοί ακόμα ζητούν να ληφθούν μέτρα για τη φτώχεια και την κλιματική αλλαγή

Ανοιχτή επιστολή από πληθώρα καλλιτεχνών για τον περιορισμό της ακραίας φτώχειας και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. 

Διαβάστηκε φορες

Μια σειρά από μουσικούς και διασημότητες υψηλού προφίλ – συμπεριλαμβανομένων των Coldplay, Billie Eilish και του αδελφού της Finneas, Charlie Puth, Shawn Mendes, Nile Rodgers και Adam Lambert – υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν δράση για την εξάπλωση της ακραίας φτώχειας και την κλιματική αλλαγή.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό Global Citizen στο πλαίσιο της ετήσιας πλέον εκστρατείας τους με τίτλο "End Extreme Poverty NOW – Our Future Can’t Wait". Άλλα ονόματα που υπογράφουν την συγκεκριμένη επιστολή είναι μεταξύ άλλων οι: 5 Seconds Of Summer, Alessia Cara, Billy Porter, Chloe x Halle, Cyndi Lauper, Duran Duran, Femi Kuti, Hugh Jackman, Måneskin και Ricky Martin. Στην επιστολή αυτή καλούν τους δισεκατομμυριούχους, τους μεγιστάνες της βιομηχανίας, τους ηγέτες πλούσιων χωρών (όπως εκείνοι του G7 και του G20) και άλλα άτομα σημαντικής επιρροής «να κινηθούν γρήγορα δεσμευόμενοι πλήρως για τη χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Η επιστολή συνεχίζει: «Πρέπει να βελτιώσουμε τις ευκαιρίες για τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, να αντιμετωπίσουμε τα συστημικά εμπόδια που κρατούν τους ανθρώπους στη φτώχεια και να σταματήσουμε την κλιματική κρίση. Αλλά μπορούμε να πετύχουμε στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, μόνο εξαλείφοντας τα εμπόδια που μας απέτρεψαν να τερματίσουμε την ακραία φτώχεια και δεσμευόμενοι σε επίπεδα χρηματοδότησης που θα επιτρέψουν πραγματικά βιώσιμη πρόοδο και όχι απλώς μια προσωρινή διόρθωση».

Στο κείμενο δίνεται μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η ακραία φτώχεια έχει ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη πανδημία της COVID-19. Σύμφωνα με τον Global Citizen, πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βυθιστεί στη φτώχεια από τότε που ξέσπασε η πανδημία, διαγράφοντας έξι χρόνια προόδου που σημειώθηκε στη μείωση των παγκόσμιων ποσοστών φτώχειας. Η Υπηρεσία Τροφίμων του ΟΗΕ εκτιμά ότι 45 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πείνα μέσα στο 2022, μόνο εάν ληφθούν άμεσα μέτρα από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία.

«Οι φτωχότεροι άνθρωποι στον πλανήτη μας συνεχίζουν να υποφέρουν», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή. «Δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής – ατελείωτη ξηρασία σε ορισμένα μέρη, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας ανάμεσα στα υπόλοιπα. Δεν είναι σε θέση να βάλουν φαγητό στο τραπέζι, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα και υγειονομική περίθαλψη, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάποιου είδους χρηματοδότηση και στήριξη και επομένως δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον».

Πολλοί από τους καλλιτέχνες που συνδέονται με αυτή τη νέα πρωτοβουλία έχουν δημιουργήσει σχέσεις με τον οργανισμό Global Citizen. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, η Eilish συμμετείχε μαζί με τους Radiohead και τον Weeknd και άλλους σε μια διαμαρτυρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να παροτρύνουν τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς να υποστηρίξουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στην Ουκρανία και όχι μόνο σε αυτήν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Måneskin έπαιξαν στο Global Citizen Live stream στο Παρίσι, ενώ οι Coldplay, Eilish και Finneas έπαιξαν όλοι μαζί στο αντίστοιχο event στη Νέα Υόρκη αλλά και οι Duran Duran στο Λονδίνο. Ειδικότερα, οι Coldplay είναι τεράστιοι υποστηρικτές του Global Citizen, ενισχύοντας τις προηγούμενες ανθρωπιστικές προσπάθειές του το 2015, το 2017 και το 2018. Εξάλλου οι Coldplay όπως είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους ώστε οι συναυλίες τους κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους να γίνουν με τον πιο κλιματικά βιώσιμο τρόπο. 

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα