Athena

Τα πυροτεχνήματα του Romain Gavras βάζουν φωτιά στην "Athena"

Η αμφιλεγόμενη ταινία των τελευταίων ημερών αφηγείται την επανάσταση στις φτωχές συνοικίες του Παρισιού.

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Athena
Πρώτη κυκλοφορία: 23 Σεπτεμβρίου 2022
Σκηνοθεσία και σενάριο: Romain Gavras, Ladj Ly, Elias Belkeddar
Πρωταγωνιστούν: Dali Benssalah, Sami Slimane, Anthony Bajon, Ouassini Embarek, Alexis Manenti

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Ξεχωρίζει για: το αιχμηρό σενάριο
Σταθείτε αν σας αρέσει: οι τανίες με πολιτικό σχόλιο
Προσπεράστε αν: είστε σε mood για κωμωδία

Μέσα σε πλήθος κόσμου ο Αμπντέλ, ένας από τους στρατιωτικούς που είναι συγκεντρωμένοι στον χώρο, ανακοινώνει τον θάνατο του αδερφού του. Ο νεαρός Ιντίρ δολοφονήθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες, τις οποίες οι αρχές καλούνται να ερευνήσουν. Οι κάτοικοι από το συγκρότημα των εργατικών πολυκατοικιών Athena, στην οποία ζούσε ο έφηβος υποπτεύονται πως έγινε από χέρια αστυνομικών. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα θα επικρατήσει το χάος. Τέσσερα αδέρφια που ζουν στην Athena, λίγο έξω από το κέντρο του Παρισιού καλούνται να αντιμετωπίσουν τον θάνατο του μικρού τους αδερφού. Ένας από αυτούς θα είναι και αυτός που θα ηγηθεί σε έναν ταξικό εμφύλιο, μέσα στις πολυκατοικίες μιας υποβαθμισμένης συνοικίας που διεκδικεί ίσα δικαιώματα.

Ο Romain Gavras επιστρέφει με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, για να αφηγηθεί την ιστορία μιας εξέγερσης στα προάστια του Παρισιού. Εκκεντρικός, ταλαντούχος και πιστός στο πολιτικό σινεμά, επιλέγει να φέρει στη μεγαλύτερη πλατφόρμα streaming μια ταινία για τα banlieues, δηλαδή τα προάστια του Παρισιού που κατοικούν μουσουλμανικής καταγωγής Γάλλοι δεύτερης και τρίτης γενιάς. Αυτή η κοινωνική και ταξική απομόνωση των μεταναστών και η άρνηση ενσωμάτωσής τους, έξω από το κέντρο του Παρισιού, έχει υπάρξει η αφετηρία για ακροδεξιά ξεσπάσματα. Εμπνευσμένη από παλαιότερα γεγονότα που συνέβησαν στη Γαλλία τα περασμένα χρόνια, η ταινία εκφράζει την έξαρση της αστυνομικής βίας, ως συνέπεια του ταξικού και φυλετικού ρατσισμού. Φυσικά ο τίτλος παραπέμπει στην Αθήνα, κλείνοντας το μάτι σε μια άλλη πρωτεύουσα που η αστυνομική βία έχει απασχολήσει αρκετά τους κατοίκους της.

Οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές της ταινίας, ο Dali Benssalah στον ρόλο του στρατιωτικού και ο Sami Slimane ως το πρόσωπο της επανάστασης δίνουν ένταση σε μια εξέγερση που κορυφώνεται σε κάθε σκηνή. Η πλοκή θέτει διαρκώς νέα ερωτήματα στον θεατή. Τον αναγκάζει να βιώσει και της δύο πλευρές ενός εμφυλίου πολέμου που εκφράζει την αγανάκτηση του λαού. Ωστόσο, θα κρίνω αμφιλεγόμενη και προβληματική την επιλογή του Gavra να μην συμπεριλάβει γυναίκες ηθοποιούς σχεδόν καθόλου στην ταινία. Οι γυναίκες αποτελούν κομμάτι της επανάστασης που θα μπορούσε να είχε ενσωματωθεί στις ανδροκρατούμενες σκηνές.

Τα πλάνα του "Athena" είναι φορτισμένα με ένταση, φωτιά, πυροτεχνήματα που φωτίζουν πολύχρωμα έναν σκοτεινό ουρανό και άγρια πλάνα που πλησιάζουν όλο και πιο κοντά. Ο Gavras καταφέρνει να φέρει την ομορφιά στα πιο σκληρά πλάνα, δημιουργώντας εικόνες που δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει, αλλά εμπνέονται από την πραγματικότητα. Μηχανάκια που κάνουν σούζες, μολότοφ που καίνε πάνω τους οι φλόγες, αγόρια με μακριά μαλλιά που ανεμίζουν και ένας στρατός στις ταράτσες ενός συγκροτήματος που οι τοίχοι του φωνάζουν από οργή. Όλα περιστρέφονται ρυθμικά σε έναν βίαιο χορό, που καταλήγει σε τραγωδία.

Αρκούν μονάχα λίγα δευτερόλεπτα στο τέλος της ταινίας για να διχάσουν το κοινό και να φέρουν έναν εμφύλιο έξω από την οθόνη, με συζητήσεις για το νόημα και την ουσία της ταινίας. Άλλωστε η ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος, από την επιλογή της διανομής μέχρι την εκτέλεση του σεναρίου αλλά και τον ίδιο τον Romain Gavra ως σκηνοθέτη αποτελούν προβοκατόρικες έννοιες. Η "Athena" τόλμησε να βάλει φωτιά στον γαλλικό καθωσπρεπισμό και να φέρει ξανά στη συζήτηση την άνοδο της ακροδεξιάς.

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα