Gimme 10: Ο 5ος Beatle

Ποιος δεν θα ήθελε να είναι το 5ο μέλος της σπουδαιότερης και διασημότερης μουσικής τετράδας; Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας των Fab 4, υπήρξαν πολλοί συνεργάτες τους αλλά και «παρατρεχάμενοι» που «πήραν» την τιμητική αυτή θέση...
Διαβάστηκε φορες

Ποιος δεν θα ήθελε να είναι το 5ο μέλος της σπουδαιότερης και διασημότερης μουσικής τετράδας; Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας των Fab 4, υπήρξαν πολλοί συνεργάτες τους αλλά και «παρατρεχάμενοι» που «πήραν» την τιμητική αυτή θέση, από τον τύπο ή από τους ίδιους τους Beatles. Από τον George Best και τον Muhammad Ali έως τον Eric Clapton και τον Phil Spector, ο κατάλογος είναι μακρύς. 10 από αυτούς ξεχώρισα και σας παρουσιάζω σήμερα:

1. George Martin
Είναι σίγουρο ότι χωρίς αυτόν για παραγωγό, η πορεία των τεσσάρων από το Λίβερπουλ δεν θα ήταν η ίδια. Είχε την διορατικότητα να τους υπογράψει δισκογραφικό συμβόλαιο με την Parlophone, τη στιγμή που όλες οι δισκογραφικές τούς είχαν απορρίψει και τους οδήγησε στη συνθετική τους άνθιση. Ο ρόλος του υποβαθμίστηκε από το 1967 και μετά αφού τα Σκαθάρια είχαν μάθει πια τα μυστικά του στούντιο. Συμμετείχε ως μουσικός σε αρκετές από τις ηχογραφήσεις τους και είναι υπεύθυνος για πολλές από τις ενορχηστρώσεις.


2. Brian Epstein
Υπήρξε ο μάνατζέρ τους από το 1961 μέχρι το θάνατό του, το 1967. Ανακάλυψε το γκρουπ στο Cavern
Club του Λίβερπουλ και πολλοί γέλασαν όταν τον άκουσαν να λέει ότι «οι Beatles θα γίνουν μεγαλύτεροι από τον Elvis». Το όραμά του όμως αποδείχτηκε πέρα για πέρα αληθινό. Κάποιες από τις κατοπινές κινήσεις του θεωρούνται αποτυχημένες αλλά δεν μειώνουν σε καμία περίπτωση το επιχειρηματικό του ταλέντο, που, με τον έρωτά του για τον Lennon ως επιπλέον κίνητρο, τον οδήγησε στην κορυφή των ποπ μάνατζερ.

3. Neil Aspinall
Υπήρξε φίλος και roadie του συγκροτήματος από τα δύσκολα πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια ανέλαβε
τη θέση του προσωπικού βοηθού και ανελίχθηκε τόσο ώστε να αναλάβει τα ηνία της Apple μέχρι το θάνατό του από καρκίνο, το 2007. Συμμετείχε και σε κάποιες ηχογραφήσεις τους (Within You Without You, Yellow Submarine κ.ά.).

4. Stuart Sutcliffe
Υπήρξε ο μπασίστας του γκρουπ όταν αυτό ήταν ακόμα πενταμελές. Ήταν ζωγράφος και φίλος του Lennon
από τη Σχολή Καλών Τεχνών. Αποχώρησε από το συγκρότημα  όταν αποφάσισε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη ζωγραφική και στην αγαπημένη του Astrid Kirchherr. Ποτέ δεν τα κατάφερνε καλά ως μουσικός, πράγμα που οδήγησε συχνά σε τριβές ανάμεσα στον περφεξιονιστή McCartney και τον συναισθηματικό Lennon. Πέθανε από εγγεφαλική αιμορραγία στο Αμβούργο, το 1962, σε ηλικία μόλις 22 ετών.

5. Pete Best
Ο «πιο άτυχος άνθρωπος της ροκ» υπήρξε ντράμερ των Beatles μέχρι και την παραμονή της υπογραφής
του δισκογραφικού τους συμβολαίου. Ο George Martin δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις ικανότητές του στην οντισιόν που έκαναν και ζήτησε την αντικατάστασή του. Οι υπόλοιποι ένιωθαν για πολλά χρόνια τύψεις για την αποπομπή του που αποτελεί μια από τις σκοτεινές σελίδες στην ιστορία τους. Έγινε παρόλα αυτά εκατομμυριούχος από τα έσοδα που είχε από την κυκλοφορία του Anthology.

6. Derek Taylor
Δημοσιογράφος που προσελήφθη ως υπεύθυνος τύπου του συγκροτήματος και προσωπικός βοηθός του
Epstein. Στη συνέχεια ανέλαβε καίρια θέση και στην Apple, παίρνοντας πολλές σημαντικές αποφάσεις για λογαριασμό των Beatles. Πέθανε το 1997.

7. Billy Preston
Πιανίστας και φίλος των Beatles από τις αρχές τις δεκαετίας του ’60, κλήθηκε να συμβάλλει στις
ηχογραφήσεις του Let It Be αλλά και να βοηθήσει στην καλυτέρευση της ατμόσφαιρας στο στούντιο της Abbey Road, που είχε επιβαρυνθεί λόγω των κακών σχέσεων που επικρατούσαν στο γκρουπ. Η δουλειά του στο όργανο και στο ηλεκτρικό πιάνο υπήρξε καθοριστική σε κομμάτια όπως το Don’t Let Me Down, το Get Back και το Let It Be. Είναι ο μόνος session μουσικός που αναφέρεται με το όνομά του σε δίσκο των Σκαθαριών. Πέθανε το 2006.

8. Jimmy Nicol
Αντικατέστησε τον Ringo Starr (που είχε πρόβλημα με τις αμυγδαλές του) σε κάποιες από τις
ζωντανές εμφανίσεις του γκρουπ το 1964. Έλαβε 500 λίρες και ένα χρυσό ρολόι για τον κόπο του. Κάθε φορά που τον ρωτούσαν πώς τα πάει με τους Beatles, απαντούσε: «It’s getting better», εμπνέοντας τον McCartney να γράψει το Getting Better, ένα από τα καλύτερα κομμάτια στο Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967).

9. Tony Sheridan
Μουσικός που χρησιμοποίησε τους Beatles ως μπάντα του, σε ηχογραφήσεις του στο Αμβούργο, όταν
αυτοί ήταν ακόμα άσημοι. Τα σινγκλ και ο δίσκος που προέκυψαν εποτέλεσαν ουσιαστικά την πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του γκρουπ (με το όνομα The Beat Brothers).

10. Murray “the K” Kaufman
DJ στη Νέα Υόρκη την εποχή που συνέβαινε η Βρετανική Εισβολή, ο Murray the K υπήρξε ο εφευρέτης
του όρου « 5ος Beatle» και τον χρησιμοποιούσε για να αναφερθεί στον εαυτό του. Έγινε φίλος του γκρουπ και εξασφάλισε πολλές αποκλειστικότητες. Πέθανε το 1982.

Tags
Διαβάστε ακόμα