CPO35221

50 χρόνια hip hop με τους Wu-Tang Clan στο Release Athens Festival

Αυλαία για το φετινό Release Athens Festival, με μια βραδιά καθαρόαιμης hip hop ενέργειας, που δεν επισκιάστηκε από τις απουσίες στο lineup.

Διαβάστηκε φορες

Οι Wu-Tang Clan αποτελούν ένα ζωντανό θρύλο της Hip Hop κουλτούρας, έναν μύθο! Με έναν τέτοιο μυθικό τρόπο ήθελε και το Release Athens να κλείσει το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι. Κατάφερε, όμως, να προσφέρει στους φάνς αυτό που περίμεναν από την μέρα οπότε και ανακοινώθηκαν οι headliners; Δηλαδή grooves, vibes και την ζωντανή hip hop ιστορία που εκπροσωπεί το εννιαμελές γκρουπ;

Το ξεκίνημα της ημέρας ήταν κάπως μουδιασμένο, καθώς ήρθε η ανακοίνωση από το φεστιβάλ ότι τρία μέλη των Wu-Tang δεν προσγειώθηκαν (;) με τις πτήσεις των υπόλοιπων μελών-συντελεστών που θα συμμετείχαν στην συναυλία της 27ης Ιουλίου στην Πλατεία Νερού. Πιο συγκεκριμένα, οι Clifford Smith (Method Man), Dennis Coles (Ghostface Killah) και Gary Glice (GZA) απουσίασαν από την τελευταία μέρα του Release Athens αλλά και έλειψαν πολύ από τους φανατικούς του γκρουπ. Ομολογουμένως, πολλοί ξενέρωσαν με την απουσία του ⅓ των Wu-Tang, και μάλιστα τριών από τα πιο δημοφιλή μέλη τους. Η διοργάνωση, από την άλλη, έδωσε το δικαίωμα σε όποιον επιθυμούσε να επιστρέψει το εισιτήριό του και να πάρει πίσω τα χρήματά του, κάτι που φαίνεται να μην έπραξε μεγάλο μέρος του υποψήφιου κοινού. Δεν γνωρίζουμε τι πληροφόρηση είχε η διοργάνωση και πώς ακριβώς επήλθαν αυτές οι απώλειες στο lineup, το βέβαιο είναι πως το κοινό είναι αυτό που στο τέλος θα κρίνει.


Στα φεστιβαλικά μας τώρα, οι πόρτες άνοιξαν με αρκετό κόσμο από νωρίς, με τους νεότερους να επιδεικνύουν μεγαλύτερη αντοχή στις καυτές ώρες που ακολούθησαν και να πιάνουν από νωρίς κάγκελο. Οι Ethismos και Mellow διαδέχθηκαν τους Twinsanity και DJ Micro μέσα σε πανδαιμόνιο, με την παρουσία των προαναφερθέντων άκρως δυναμική, όπως ορίζει μια ημέρα αφιερωμένη στο πιο κυρίαρχο μουσικό είδος της σημερινής παγκόσμιας σκηνής.Η συνέχεια ανήκε στον ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ, έναν καλλιτέχνη της ελληνικής hip hop σκηνής που έδειχνε πολύ παθιασμένος επί σκηνής, με ιδιαίτερα έντονο πολιτικοκοινωνικό στίχο. Πλήρως εναρμονισμένος με τον DJ του έδωσαν ένα show μπροστά στο επίσης πολύ θερμό κοινό του, το οποίο φαίνεται πως του έδινε μεγάλη ενέργεια. Να σημειώσουμε ότι ήδη όταν βγήκε ο ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ, η πλατεία Νερού είχε ήδη γεμίσει μέχρι τον πύργο και μπροστά γινόταν πανικός από τους πιο σκληροπυρινικούς φανς του. Overall η παρουσία του ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ ήταν από τα standouts της ημέρας.


Είχε νυχτώσει για τα καλά και λίγο πριν τις 22:00 ο Ocean Wisdom βγήκε επί σκηνής. Ο βρετανός hip hop καλλιτέχνης, ο οποίος είχε πολύ μεγάλο hype πριν από μερικά χρόνια και αναφερόταν ως το next big thing της σκηνής, δεν έπεισε τον γράφοντα για τους χαρακτηρισμούς και δεν νομίζω πως δικαίωσε ως επιλογή δεύτερου ονόματος πίσω από τους Wu Tang. Φαίνεται πως είναι ικανός ράπερ και πως το έχει στο freestyle και στο γρήγορο ραπάρισμα. Στο ρεκόρ Γκίνες που κέρδισε, εκθρονίζοντας τον Eminem, για το πιο γρήγορο ραπάρισμα φαίνεται να έπιασε το peak του.Παρόλο που όλος ο κόσμος γνώριζε για τις ελλείψεις στη σύνθεση των Wu-Tang και το συγκεκριμένο θέμα μονοπώλησε τις συζητήσεις στα πηγαδάκια, μικροί και μεγάλοι φίλοι των Wu σήκωσαν τα χέρια ψηλά σχηματίζοντας το σημα του γκρουπ και τους καλούσαν να εμφανιστούν επί σκηνής. Έτσι και έγινε! Ένας-ένας εμφανίζονταν, με το κοινό να ενθουσιάζεται ευρισκόμενο μπροστά στα μέλη του επιδραστικότερου χιπ-χοπ γκρουπ του είδους. Οι ίδιοι σε κάθε ευκαιρία έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην ιστορία του είδους.


Ο κόσμος ήταν πολύ θερμός με τους Wu και φαίνεται να ευχαριστήθηκε την ημέρα και το set τους. Υπήρχαν στιγμές που φαινόταν πως και οι ίδιοι χρειάζονταν το διάλειμμα τους, πραγματοποιώντας το, με διάφορους τρόπους. Απέτισαν φόρο τιμής σε σπουδαίους ράπερ που δεν είναι πλέον στη ζωή, βασιζόμενοι στην 50ή επέτειο της γέννησης του hip hop. Στις πολύ όμορφες στιγμές και το old school solo DJ set επίδειξης. 

Τα μέλη των Wu-Tang Clan που ήταν παρόντα στην τελευταία μέρα του Release Athens δεν έκαναν κάποια αναφορά στους απόντες, θεωρούμε πως είχαν μια καλή εικόνα επί σκηνής και ότι μεγάλο μέρος του κοινού ευχαριστήθηκε χωρίς όμως να εκθαμβώθηκε. Δεν νομίζουμε πως η συναυλία θα μείνει αξέχαστη, παρόλα αυτά η ιστορία της χιπ χοπ κολεκτιβας θα παραμείνει ανεξίτηλη και το κοινό θα συνεχίζει να φωνάζει "Wu-Tang Forever"!Wu Tang Clan - Setlist

 1. Bang Bang (My Baby Shot Me Down) (Nancy Sinatra cover)
 2. Clan In Da Front
 3. Da Mystery of Chessboxin'
 4. One Blood Under W
 5. '97 Mentality (Cappadonna song)
 6. Wu-Tang Clan Ain't Nuthing ta F' Wit
 7. Shame On A Nigga
 8. Can It Be All So Simple
 9. Uzi (Pinky Ring)
 10. Method Man (Partial)
 11. C.R.E.A.M.
 12. Run (Cappadonna song)
 13. Tearz
 14. Shimmy Shimmy Ya (Ol’ Dirty Bastard song)
 15. Got Your Money (Ol’ Dirty Bastard song)
 16. Ice Cream (Raekwon song)
 17. 4th Chamber (GZA/Genius song)
 18. Smells Like Teen Spirit (Nirvana cover)
 19. Outro Medley
 20. Gravel Pit
 21. Triumph


Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Release Athens Festival.
Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα