Κυριακή
31 Οκτωβρίου
Ώρα
20:00
Πού
ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΟΣ
Τιμές
21€
Εισιτήρια
Viva.gr

Ο Λάμπρος

Ο Διονύσιος Σολωμός είναι ο εθνικός μας ποιητής και γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο. Γνωστός για τη συγγραφή των  ποιημάτων «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» και «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» που έμελλε να γίνει και ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

Μοναδικός, βαθειά στοχαστικός ο Δ. Σολωμός μας μεταφέρει με την αποσπασματικότητα των έργων του σε έναν τόπο όπου όλα είναι πιθανά.

Έτσι στην περίοδο της διαμόρφωσης του συγγραφικού του έργου μας παρουσιάζει ένα ποίημα απαράμιλλης ομορφιάς και πολυπλοκότητας αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το υπέρμετρο ταλέντο του.

«Ο Λάμπρος» είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του έργα.  

Η βραβευμένη ηθοποιός Έλενα Μαυρίδου (Μελίνα Μερκούρη-Κάρολος Κουν) έχοντας πολύχρονη εμπειρία στην ενασχόληση με τον έμμετρο λόγο, το δεκαπεντασύλλαβο και το θέατρο σκιών, συνθέτει μια παράσταση εικόνων, μουσικής και λόγου.

Ένα ηχητικό τοπίο που κατοικούν σκιές ενός κόσμου που βρίσκονται ακόμα μέσα μας. Ενός κόσμου που ζητάει να ενωθεί με το τώρα.

Ως αφηγήτρια  του ποιήματος αλλά και ενορχηστρωτής της παράστασης, στοχεύει μέσα από οπτικοακουστικά ερεθίσματα που εναλλάσσονται να  δώσει «χώρο και χρόνο»  στο υπέροχο ποίημα και να ζωντανέψει στη φαντασία του θεατή. Μαζί της ο σπουδαίος μουσικός και λυράρης Γιώργος Μαυρίδης.

«Ο Λάμπρος θα μείνει απόσπασμα» - έλεγε ο Δ. Σολωμός αφήνοντας συνειδητά για δέκα χρόνια ατέλειωτο το ποίημα  του,  στο οποίο και επέστρεφε.

Το χρονικό αυτό άνοιγμα, δίνει στο  ποίημα μια  αποσπασματική φύση,  ενώ η παράσταση διαστέλλεται και επιδιώκει να δώσει την δύναμη των εικόνων του σπουδαίου μας αυτού ποιητή.

Υπόθεση

Ο Λάμπρος αποπλάνησε τη Μαρία στα 15 της χρόνια για να την παντρευτεί. Έκαναν μαζί τέσσερα παιδιά, μία κόρη και τρείς γιούς αλλά ο Λάμπρος τα έβαλε σε ορφανοτροφείο και για 15 χρόνια η Μαρία στερείται τα παιδιά της και μένει αστεφάνωτη.  Ο Λάμπρος φεύγει για να πολεμήσει τον Αλή Πασά, ενώ η μοίρα παραμονεύει. Εκεί συναντά τυχαία και ερωτεύεται την κόρη του. Ο τραγικός πατέρας αναγνωρίζει τα σημάδια του παιδιού του στο κορμί της νέας και η κόρη μαθαίνοντας την αλήθεια και μη μπορώντας να αντέξει την πραγματικότητα αυτοκτονεί. Η Μαρία όταν πληροφορείται το γεγονός τρελαίνεται. Ο Λάμπρος καταδιώκεται από τύψεις και αυτοκτονεί εκεί όπου πνίγηκε η κόρη του. Η Μαρία χάνει τα λογικά της, ψάχνει έναν άλλο κόσμο να ξεχάσει, να μην πονάει πια και ρίχνεται στον γκρεμό.