Τα Albums και τα Τραγούδια που ξεχώρισα για τους πρώτους 6 μήνες του 2012

Τα νέα ονόματα είναι αυτά που ξεχωρίζουν...
Διαβάστηκε φορες


Πολλές καλησπέρες σε όλους!

Αυτές τις μέρες διαβάζετε στα αντίστοιχα άρθρα μας, τις Λίστες της Ανασκόπησης του Α' Εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς (Δίσκοι - Τραγούδια - Ελληνικοί δίσκοι).

Οι παραπάνω Λίστες προέκυψαν από τις αντίστοιχες λίστες κάθε συντάκτη του Mix Grill. Θα μου επιτρέψετε - ελπίζω - να σας παρουσιάσω τις δικές μου επιλογές παρακάτω.

Κατά τη γνώμη μου, το 2012 έχει μέχρι στιγμής το εξής χαρακτηριστικό στον τομέα της μουσικής: Τα νέα ονόματα είναι αυτά που ξεχωρίζουν και όταν μιλάω για "νέα", δεν αναφέρομαι μόνο στους πρωτοεμφανιζόμενους μουσικούς, αλλά σε αυτούς που είναι λίγα χρόνια στο χώρο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, εδώ στην Ελλάδα τους ανακαλύπτουμε φέτος (βλέπε Mr Day, Chromatics, Margot and the nuclear so and so's), σε άλλες είναι πραγματικά "φρέσκα" ονόματα (όπως είναι ο DIIV & o John Talabot). Οι Beach House, η δικιά μας Marina and the Diamonds, η La Sera και οι Mr Day είναι για παράδειγμα νέοι μουσικοί, που ξεχωρίζουν με τις φετινές δουλειές τους.

Από την άλλη, είναι λίγοι οι "φτασμένοι" μουσικοί που έχουν δίσκους που ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής. Στην προσωπική μου λίστα βέβαια το Νο1 είναι σε αυτή την κατηγορία. Η πραγματική επιστροφή των Tindersticks με χαροποίησε ιδιαίτερα. Το "The something rain" είναι το καλύτερο album των Βρετανών μετά τα εξαιρετικά I (1993) και II (1995). Το συγκρότημα ήταν για πολλά χρόνια σε μια βαρετή μετριότητα. Οι αλλαγές που έγιναν στη σύνθεση τους ήταν αρκετές, αλλά τελικά βρέθηκε το κατάλληλο μίγμα για να παραχθεί αξιόλογο αποτέλεσμα, το οποίο να μην ανακαλύπτει μεν τον τροχό, αλλά να προσφέρει προστιθέμενη αξία στην καριέρα της παρέας του Stuart Staples.

Ο Jack White κυκλοφόρησε το πρώτο solo album του ("Blunderbuss"), το οποίο δεν ξέφυγε από τον ήχο των White Stripes, αλλά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Άλλωστε, ποιος νομίζετε ότι καθόριζε τη μουσική των "Λευκών Ριγών". 

Οι Beach House δεν ξέφυγαν από την καλή μαγιά του "Teen Dream". Θα μπορούσες να πεις ότι κατάφεραν να εξελίξουν λίγο τον ήχο τους. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο δίσκος τους θα είναι στην πρώτη δεκάδα αρκετών από τις Λίστες με τα Καλύτερα Albums της χρονιάς.

Οι Γάλλοι Mr Day κυκλοφόρησαν ίσως τον soul δίσκο της χρονιάς (προς το παρόν) και η Santigold το καλύτερο R n' B album (πολύ καλό είναι και το "Cancer for Sure" του El-P). Ακόμη, μου άρεσαν οι νέοι δίσκοι των Shearwater, Marina and the Diamonds (παπούτσι απ' τον τόπο σου...), Margot and the nuclear so and so's (προσέξτε τους αυτούς), της La Sera (όμορφη γρήγορη pop), του πρώην Sonic Youth, Lee Ranaldo, των Καναδών Metric της Emily Haines, οι οποίοι συνεργάζονται με το Lou Reed σε ένα τραγούδι του 'Synthetica" και των Βρετανών The Cribs, οι οποίοι μοιάζουν με τους Libertines.

Ο Bruce Springsteen μπορεί να σαρώνει στις συναυλίες που κάνει, αλλά δισκογραφικά δε μας προσέφερε κάτι καινούργιο φέτος με το "Wrecking Ball". Σε αντίθεση με "το αφεντικό", οι γερόλυκοι Neil Young και Paul Weller επέστρεψαν με ωραίες νέες δουλειές. Το "Americana" θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει στη δεκαετία του '70 και το "Sonik Kicks" δέκα χρόνια μετά. Θα ξεχώριζαν όμως και τότε...

Τέλος, όσο κι αν το προσπάθησα, δεν κατάφερα να βρω κάτι ενδιαφέρον στις καινούργιες δουλειές των Garbage, Gossip, Madonna (έχει ένα καλό single αλλά μέχρι εκεί) & Saint Etienne. Παρόμοια είναι τα πράγματα και στο 'Born to die" της Lana del Rey, το οποίο κινείται στη μετριότητα.

Δίσκοι

1. TINDERSTICKS – The something rain
2. JACK WHITE - Blunderbuss
3. MR DAY - Dry Up In The Sun
4. BEACH HOUSE - Bloom
5. SANTIGOLD - Master of Make-Believe
6. SHEARWATER - Animal Joy
7. MARINA AND THE DIAMONDS - Electra Heart
8. MARGOT AND THE NUCLEAR SO AND SO's - Rot Gut, Domestic
9. LA SERA - Sees the Light
10. LEE RANALDO - Between The Times and The Tides
11. CHROMATICS - Kill For Love
12. PATTI SMITH - Banga
13. SHINS – Port of morrow
14. PAUL WELLER - Sonik Kicks
15. JOHN TALABOT - fin

Τραγούδια

1. Disparate Youth - SANTIGOLD
2. Girl Gone Wild - MADONNA
3. We Take Care Of Our Own - BRUCE SPRINGSTEEN
4. Summertime is coming - PAUL BANKS
5. This fire of autumn - TINDERSTICKS
6. Primadonna - MARINA AND THE DIAMONDS
7. Forgotten Realms - MR DAY
8. Wishes - BEACH HOUSE
9. Animal life - SHEARWATER
10. Hypocritical Kiss - JACK WHITE
11. Please Be My Third Eye - LA SERA
12. Prozac Rock - MARGOT AND THE NUCLEAR SO AND SO's
13. She's On Fire - BO SARIS
14. Simple Song - THE SHINS
15. The full retard - EL-P

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα