Ο Πουπουλένιος @ Θέατρο Αθηνών

Διαβάστηκε
"Το μοναδικό καθήκον του συγγραφέα είναι να λέει ιστορίες"Το τρομακτικό βάρος της παιδικής κακοποίησης σε συνδυασμό με τις δυσάρεστες διαστάσεις της αστυνομικής αυθαιρεσίας και της καταστρατήγησης της ελευθερίας της έκφρασης. Αυτά τα δύσκολα θέματα πραγματεύεται η μαύρη κωμωδία του Martin McDonagh, "O Πουπουλένιος". Αυτό το έργο γεμάτο "δύσκολα" νοήματα επέλεξε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης για να ανεβάσει στη σκηνή του Θεάτρου Αθηνών.

Ένα έργο με γρήγορο ρυθμό, γεμάτο αφηγηματικά στοιχεία και μυστήρια. Η ιστορία που ξετυλίγεται στα κρατητήρια μιας φανταστικής χώρας, όπου ο Κατούριαν ανακρίνεται για τις ιστορίες του, θυμίζει πολλές φορές τη δική μας, ζοφερή πραγματικότητα. Παράλληλα, το έργο θίγει τη σκοτεινή φαντασία που κρύβεται πίσω από τα παιδικά παραμύθια. Οι αρχικές ιστορίες των αδελφών Γκριμ, δεν ήταν τόσο αθώες όσο οι βελτιωμένες εκδοχές του Walt Disney. Όπως επίσης, τα χαριτωμένα προσωπάκια των παιδιών κρύβουν μερικές φορές κάτι πιο τρομακτικό.

Αυτό το ψυχολογικό θρίλερ, γεμάτο εφιάλτες και παραμύθια αποδίδεται με ένταση και αρτιότητα στη σκηνή του Θεάτρου Αθηνών. Οι τέσσερις πρωταγωνιστές έχουν ταυτιστεί απόλυτα με τους ρόλους του, η σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη είναι έξυπνη και συγκροτημένη, τα σκηνικά λιτά και η μουσική αρκούντως ικανοποιητική. Πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στο υπόγειο κελί μιας μακρινής χώρας, σχεδόν ακούς το νερό που σταλάζει εκνευριστικά από κάποια σκοτεινή γωνία. Ευρηματική, η μετάβαση στα παιδικά χρόνια του Κατούριαν και η εναλλαγή των σκηνικών. Μια παράσταση άρτια ακηνοθετημένη και σκηνογραφημένη, με απλότητα αλλά και γεμάτη εύστοχες επιλογές.
 


Όπως εύστοχη ήταν και η επιλογή των συμπρωταγωνιστών. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος λάμπει στο ρόλο του ανακριτή Άριελ, αυτού του προβληματικού και σχεδόν παρανοϊκού αστυνομικού ζώου. Όπως, και ο Νίκος Κουρής, ο κυνικός και ματαιόδοξος αστυνομικός ερευνητής Τουπόλσκι, που παρακολουθεί τα βασανιστήρια του Κατούριαν με απάθεια και ειρωνεία. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, σοκάρει με την πειστική ερμηνεία του Μίκαλ, του μικρότερου αδερφού με τη θλιβερή ιστορία και το ταραγμένο μυαλό. Και, σε όλη την παράσταση, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κυριαρχεί πάνω στη σκηνή. Ένας συγγραφέας με μακάβρια φαντασία, ένας άνθρωπος με σκοτεινό παρελθόν, ένας δολοφόνος; 

Σε αυτήν την εξαιρετική παράσταση, τη γεμάτη δύσκολα μηνύματα και δυσάρεστες ομοιότητες με την πραγματικότητα, την απάντηση θα δώσει ο Τουπόλσκι. Καθώς, όπως είπε και ο ίδιος «Οι αστυνομικοί αστυνομεύουν, αλλά εγώ είμαι αστυνομικός ερευνητής – μου αρέσει να ερευνώ».* "Ο Πουπουλενιος" παίζεται κάθε Δευτέρα έως Κυριακή 10.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. & 5.00 μ.μ. - 9.30 μ.μ. στο Θέατρο Αθηνών
Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Ανασκόπηση 2020
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια