Είδαμε τους Mechanimal και τους Future Islands @ Gagarin 09/10

"Play It Again Sam !"
Διαβάστηκε φορες
Την περασμένη Πέμπτη 9/10 είχα τη χαρά να παρακολουθήσω στο Gagarin τους δικούς μας Mechanimal και στη συνέχεια τους Future Islands.

Οι πόρτες του Gagarin άνοιξαν στις 20:30 και ήμουν από τους πρώτους εκεί (να σημειωθεί στα πρακτικά παρακαλώ). Αφηρημένη, χαζεύοντας στο κινητό νιώθω κάποιον να στέκεται δίπλα μου. Ψηλός με έντονα γαλάζια μάτια.. ναι.. ο Sam των Future Islands με ρωτάει που μπορεί να πεταχτεί να τσιμπήσει κάτι. Του δείχνω .. "don't be late!" του φωνάζω και μου χαμογελάει φεύγοντας. (Καλά αρχίσαμε!)

Η αίθουσα άδεια, μα άρχισε να γεμίζει σιγά σιγά. Σκεφτόμουν να κάτσω στην "πρώτη γραμμή" αλλά τελικά βολεύτηκα στο πρώτο σκαλάκι 2 μέτρα μακριά. Μου έπιασε την κουβέντα ένας ξένος, δάσκαλος από τα Faroe Islands σε εκδρομή με τους μαθητές του.. για τη μουσική, την οικονομία, το ετήσιο φεστιβάλ μουσικής στα Faroe Islands και τα φώτα σβήνουν.. στη σκηνή οι Mechanimal!

Mechanimal-"We are exquisite visitors with no beautiful homes"

mec
Οι Mechanimal είναι σχετικά φρέσκοι στη μουσική σκηνή ως γκρουπ, μόλις από το 2011 όταν τα αρχικά μέλη πρωτοσυναντήθηκαν σε μια φωτογράφηση και άρχισαν να γνωρίζονται, ν' ανταλλάσσουν ιστορίες και να καταλήγουν να τις ηχογραφούν μετά.

Σήμερα η σύνθεση του γκρουπ έχει ως εξής:Freddie Faukenberry (voice), Kostas Matiatos (Guitars), Giannis Papaioannou (Synthesizers), Antonis Charalambidis (Drums),Angelica Vrettou (Visuals)

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους ως “drone ‘n’ roll”, ο ήχος τους είναι επιβλητικός, "βιομηχανικός" όπως λένε και οι ίδιοι και η έμπνευσή τους είναι όλα αυτά που ξεφεύγουν από το κοινό μάτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε βλέπουν τι γίνεται γύρω τους μας λένε. Μας υπενθυμίζουν πως "είμαστε όλοι εξαίσιοι επισκέπτες σε όχι όμορφα σπίτια" και μιλούν γι αυτά τα σπίτια..όλο αυτό το άχαρο σκηνικό της πόλης για εκείνους είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Τους αρέσει να φτιάχνουν πορτρέτα με μουσική- πορτρέτα των αστικών τοπίων του μεταμοντέρνου κόσμου και του Χάους που κουβαλούν μέσα τους.

Η αίθουσα ήδη κατάμεστη και το κοινό να ζεσταίνεται και να απολαμβάνει το ένα τραγούδι μετά το άλλο. Οι Mechanimal, χωρίς υπερβολές, απλοί, ωραίοι, μας ταξιδεύουν στις αστικές τους περιπλανήσεις.



Έχουμε ήδη μπει σε ρυθμό κι απολαμβάνουμε το ρυθμό στα σκοτάδια..η ώρα έχει περάσει χωρίς να το καταλάβουμε και εμφανίζονται οι Future Islands στη σκηνή. Το "πάρτυ" αρχίζει..

Future Islands

fiΝόμιζα πως ήμουν ήδη προετοιμασμένη γι' αυτό που θα ακολουθούσε. Δεν ήμουν. Οι Future Islands από κοντά, κυρίως ο frontman, o Sam, είναι ο απόλυτος ορισμός της ενέργειας!

Όταν παρακολουθούσα το βιντεάκι με τη ζωντανή εμφάνισή τους στο Late Show του David Letterman το 2014 που εκτίναξε την καριέρα τους και τους έκανε διάσημους σ' ένα βράδυ- και για πρώτη φορά ο Letterman φάνηκε ενθουσιασμένος, αφήνοντας τη συνηθισμένη ξινισμένη του έκφραση.. και πάλι δεν είχα καταλάβει. Αν δε τους δείτε από κοντά χάνετε..



Οι Future Islands είναι οι Samuel T. Herring (lyrics and vocals), Gerrit Welmers (keyboards and programming) και William Cashion (bass, acoustic and electric guitars). Μας έρχονται από τη Βαλτιμόρη, Maryland και παίζουν synth pop από το 2006.

'Ο,τι και να πω για τους Future Islands είναι λίγο, κυρίως για τον Sam διότι οι υπόλοιποι παίζουν ήσυχα-ήσυχα στη θέση τους τη μουσική τους ενώ εκείνος γεμίζει τη σκηνή με τις ξέφρενες χορευτικές του φιγούρες, με moonwalking, με ζωντάνια και ελαστικότητα που πολλοί θα ζήλευαν. Τον κοιτάς και πονούν τα πόδια σου. Τραγουδάει και χορεύει όπως ακριβώς θα έκανε μόνος του, σπίτι του, το ευχαριστιέται πρώτα ο ίδιος. Τόσο ελεύθερα, τόσο ειλικρινά.

Όσο για τη μουσική, είναι synth pop, είναι η μουσική που σε ανεβάζει, σε παρασέρνει, σε κάνει να χορεύεις, να νιώθεις, να ταξιδεύεις σε προηγούμενες δεκαετίες. Άλλωστε το έζησα από κοντά και ως εκ τούτου, πολύ λίγες φωτογραφίες και βίντεάκια τράβηξα να σας δείξω. Οι Future Islands έχουν το δικό τους στυλ και συγνώμη που θα μιλήσω πάλι για τον Sam, αλλά απλά τον "χαζεύεις". Σε αιφνιδιάζει όχι μόνο με τις κινήσεις του αλλά και με τις αλλαγές της φωνής του.. ουκ ολίγοι οι βρυχηθμοί!! (synth pop είπαμε;!)

Κάποια στιγμή ο Jacob, o νέος "φιλος" μου, απορημένος σχολιάζει.. "μου θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Elton John και Rammstein". Γέλασα γιατί θυμήθηκα συνέντευξη του Sam στην οποία έλεγε πως οι κύριες επιρροές του ήταν ο Elton John και ο Glenn Danzig. (Εύγε, Jacob)



Είναι ήδη 12:00 και δεν έχουμε καταλάβει πώς πέρασε η ώρα. Όλοι χορεύουν σα παιδιά μπροστά μου, εγώ προσπαθώ να τραβήξω video να σας δείξω και ο Sam έχει κατεβεί από τη σκηνή και γίνεται ένα με το κοινό. Το λες και πανδαιμόνιο..

Και επειδή εδώ είναι Ελλάδα, μπορεί οι Future Islands να έκλεισαν το πρόγραμμα και να άδειασαν τη σκηνή κάποια στιγμή μετά τα μεσάνυχτα αλλά... 13 λεπτά φωνές για encore τούς γύρισαν πίσω για λίγα κομμάτια ακόμα μέχρι την οριστική λήξη της βραδιάς.

Μέχρι την επόμενη φορά... σας δίνω μικρή γεύση από τα (σταθερότατα) χεράκια μου :)

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα