Stage Diving #26 με τον Παντελή Σπύρου "κατά τον Δαίμονα Εαυτού"

Διαβάστηκε
Θα υπάρξουν Θεοί στα βήματά σου...Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις δημιουργών όπως του Παντελή Σπύρου, που έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω σήμερα. Συνήθως στο χώρο της μουσικής, οι περισσότεροι εκφραστές της αποσκοπούν σε κάτι... Αναγνωρισιμότητα, κέρδη, επιβεβαίωση είναι συνήθως ψηλά στη λίστα κι ας μη το παραδέχονται. Είναι και κάποιοι που απλά μετουσιώνουν εικόνες, ιδέες και συναισθήματα σε νότες που απλόχερα θα μοιραστούν χωρίς να περιμένουν κάτι συγκεκριμένο. Είναι γι' αυτούς ένα μουσικό ταξίδι που απλά απολαμβάνουν.

Ελληνικοί στίχοι κι ηχοχρώματα αυτή την Τετάρτη με μαέστρο τον Παντελή. Σε διάλειμμα ενός καλοκαιριού και με παρέα τον δαίμονα εαυτό του, μας παρουσιάζει τις δικές του δημουργίες.

# ΔΑΙΜΩΝ ΕΑΥΤΟΣ (Debut album, 2015)
Συντελεστές:
Ερμηνεύουν: Κώστας Τζαναμπέτης, Αλεξάνδρα Νταλαρίζου, Ιωάννα Δογλαρίδου
Στίχοι: Γιάννα Σιαρίδου, Μάριος Παυλίδης, Πελαγία Κουκίδου, Παντελής Σπύρου
Μουσικοί:
Τόλης Νήρας: Κιθάρες - Λαούτο,
Δημήτρης Βασιλειάδης - Κανονάκι
Αλέξης Δαλαμήτρας - Μπάσο
φιλική συμμετοχή Γιώργος Γεωργόπουλος
Ηχοληψία: Δημήτρης Δαλαμήτρας, Ζήσης Σαπνάρας
Επιμέλεια του εξωφύλλου και του ένθετου: Νίκος Γκάρας
Φιλοτεχνία  τραγουδιών:  'Αγγελος Παπουτσής

                                            *   *   *   *   *

[Ε.Σ]  Πως ξεκίνησε το μουσικό σου εγχείρημα; Γιατί διάλεξες αυτόν τον τίτλο για το πρώτο σου άλμπουμ;

Πως ξεκίνησε όλο αυτό...
Όλη η διαδικασία κατά κάποιο τρόπο ξεκίνησε για "πλάκα" όταν άκουσα τον Κώστα Τζαναμπέτη (ο βασικός ερμηνευτής των τραγουδιών) να τραγουδάει με το χαρακτηριστικό του ταλέντο και ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής του.

Κυριολεκτικά με ταξίδεψε κι από εκείνη την στιγμή άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά ο ΔΑΙΜΩΝ ΕΑΥΤΟΣ.
Ο τίτλος τώρα, είναι ένα παλιότερο μου απωθημένο, είναι η σκιαγράφηση της ψυχής μέσα από 7 στάδια – τραγούδια και μια επιθυμία ν' απεικονίσω όλη αυτή την πορεία. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος όπως αποδόθηκε όλο αυτό και μάλιστα με ιδιαίτερες ερμηνείες.

Ο "ΔΑΙΜΩΝ ΕΑΥΤΟΣ" είναι στην ουσία αυτός ο άλλος εαυτός που έχουμε μέσα μας και άλλοτε θα μας δώσει μια ώθηση να κάνουμε όμορφα πράγματα και θα αισθανθούμε γεμάτοι κι άλλοτε είναι αυτός που θα μας δώσει μια κλωτσιά και θα ψάχνουμε να βρούμε από που μας ήρθε!
Το κάθε τραγούδι του δίσκου είναι και μια στάση της ψυχής, από την άφιξη της στην Γη μέχρι και την αναχώρηση-επιστροφή. Η απαγκίστρωση του Νάρκισσου εαυτού, η αναζήτηση της αγνής και πραγματικής αγάπης και του άλλου μισού, η φάση της αναζήτησης και η προσπάθεια να βρει λιμάνι, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι φιλίες που μπορούν να δημιουργηθούν από αυτό το ταξίδι και στο τέλος η μεγάλη μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό, ή καλύτερα, με τον ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟ.

[Ε.Σ]  Θα μου περιγράψεις τη μουσική σου με 3 λέξεις;
Τρεις λέξεις! Νομίζω είναι πολύ δύσκολο για εμένα να κάνω μια τέτοια περιγραφή. Τόσα συναισθήματα και αισθήσεις που κινούνται σε όλο αυτό τον χώρο και μόλις τρεις λέξεις;
Για να κάνω μια προσπάθεια..Για μένα όλο αυτό είναι "ΑΝΑΣΑ" - μέσα από την μουσική αισθάνομαι ότι γεννιέμαι σε καθημερινή βάση εκ νέου, "ΧΡΩΜΑΤΑ", δημιουργώ εικόνες με όμορφο προορισμό και στο τέλος  "ΜΥΡΩΔΙΕΣ" που διεγείρουν το συναίσθημα.

[Ε.Σ]  Αν θα συστηνόσουν σε κάποιον που δε σε γνωρίζει με ένα σου τραγούδι μόνο, ποιο πιστεύεις πως θα ήταν το πιο αντιπροσωπευτικό;
Δεν θα πω το κλισέ "όλα τα τραγούδια μου είναι εξίσου αντιπροσωπευτικά μπλα μπλα μπλα” αλλά θα πω κατευθείαν το ομότιτλο τραγούδι "ΔΑΙΜΩΝ ΕΑΥΤΟΣ", ένα τραγούδι για εμένα σταθμός μιας και μπόρεσα να αποδομήσω μια εσωτερική κατάσταση και να την εκφράσω μέσα από στίχους και μουσική.... "ΔΑΙΜΩΝ ΕΑΥΤΟΣ" λοιπόν ![Ε.Σ]  Ποιες είναι οι κύριες μουσικές επιρροές σου; Τι σε εμπνέει;
Πριν πω ποιες είναι οι επιρροές μου θ' αναφερθώ στο τι με εμπνέει.
Με εμπνέουν οι εικόνες γύρω μου, συναισθηματικές φορτίσεις ακόμη και η καθημερινότητα που με περιβάλλει, νομίζω είναι ένας πολύ όμορφος κύκλος έμπνευσης και ιδεών.
'Οσον αφορά στις μουσικές μου επιρροές, μου αρέσουν πολλά μουσικά είδη αλλά θα ήθελα να επικεντρωθώ στον ΜΑΡΚΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ, ακρογωνιαίο λίθο στο μουσικό στερέωμα, τον MIKE OLDFIELD (ακόμη μου αρέσουν πολύ κάποιες μπάντες από το σκληρό ροκ) και γενικότερα μου αρέσει οτιδήποτε είναι καλό. Δεν θα αφήσω έξω από όλο αυτό βέβαια τον ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Επίσης ξεχωρίζω πολλά παραδοσιακά τραγούδια που αιωρούνται μέσα στον χρόνο, όπως "ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΤΟΠΟ", "ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΙΟ" και πολλά ακόμη όμορφα τραγούδια που σηματοδοτούν την παράδοση μας.

[Ε.Σ]  Ποια πιστεύεις πως είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει ν' αντιμετωπίσει ένας νέος καλλιτέχνης στην ελληνική μουσική σκηνή;
Νομίζω πως ο ίδιος ο εαυτός μας είναι η πρόκληση.
Πρέπει πρώτα να αποδομήσουμε πράγματα, καταστάσεις και γιατί όχι και πρότυπα και στην συνέχεια άπλα να τα αναθεωρήσουμε.

[Ε.Σ]  Ποια η σχέση σου με την παραδοσιακή μουσική;
Προερχόμενος από τελείως διαφορετικά είδη μουσικής, κάποια στιγμή γνώρισα ανθρώπους που με ξυπνήσαν, κατά κάποιο τρόπο, από έναν λήθαργο.
Έκτοτε "τρέχω" να προλάβω... μέσα στην παράδοση είναι η ρίζα, εκεί υπάρχει η εύφλεκτη ουσία που συνεχώς κράτα την φλόγα αναμμένη μέσα στο  μουσικό συνονθύλευμα των τραγουδιών που προσπάθησα να γράψω.

[Ε.Σ]  Ποιο τραγούδι θα ήθελες να είχες γράψει εσύ και γιατί;

Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο τραγούδι που θα ήθελα να είχα γράψει εγώ, μου αρέσει πολύ περισσότερο ο ρόλος του ακροατή και να μπορώ να πω χαρακτηριστικά, τι όμορφο τραγούδι έγραψε ο "Μπαγάσας" !

[Ε.Σ]  Οι στίχοι που έχουν καρφωθεί στο μυαλό σου;

Μια νύχτα θα 'ρθει από μακριά, βρε αμάν αμάν...αγέρας Πεχλιβάνης.

[Ε.Σ]  Αν ναυαγούσες σ' ένα νησί ποιούς 5 δίσκους θα έπαιρνες συντροφιά;
1. Μιχάλης Χανιώτης - "Κανένας δεν το ξέρει"
2. Mike Oldfield - "The Voyager"
3. Σταμάτης Σπανουδάκης - "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς"
4. Θανάσης Παπακωνσταντινου -  "Βραχνός Προφήτης”
5. Μάνος Χατζιδάκις - "Το χαμόγελο της Τζοκόντας"

[Ε.Σ]  Ποια είναι τα επόμενα σχεδιά σου;
Δεν έχω σχέδια για το μέλλον, έχω όμως πολλές ιδέες που άλλες ίσως να υλοποιηθούν και άλλες όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ένα τραγούδι που λείπει από το "ΔΑΙΜΩΝ ΕΑΥΤΟΣ" και είμαι ήδη στην διαδικασία των ηχογραφήσεων, σύντομα θα έχετε περισσότερα νέα.

[Ε.Σ]  Πού μπορούμε σε δούμε κάπου ζωντανά;
Δεν κάνω ζωντανές εμφανίσεις, δεν είναι έξαλλου αυτό το ζητούμενο μου!
Μου αρέσει όταν βρίσκομαι με φίλους και συμβαίνει αρκετά συχνά και κάνουμε τα δικά μας μικρά liveακια τότε που μικρές παρέες μπορούν γίνουν μια γροθιά και η ενέργεια είναι τόσο καθάρια και αγνή!
Παντελής Σπύρου
# Συνδεθείτε με τον Δαίμονα Εαυτό σας...
Website
Facebook
Google+
YouTube
Ethnocloud
SpotifyΑπό
Ποια η γνώμη σας για το συγκρότημα;
Μια από τις μεγαλύτερες μπάντες!
Μεγάλο συγκρότημα
Καλοί είναι
Μέτρια πράγματα
Αδιάφοροι
Δε μου αρέσουν
Πείτε μας τη γνώμη σας8/10 (9)
Βαθμός
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Παντελής Σπύρου Stage Diving
27
συνέντευξη
233
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια