Μαρίκα_Κλαμπατσέα

H Μαρίκα Κλαμπατσέα σε μια συναυλία ελεύθερου αυτοσχεδιασμού

Διαβάστηκε
Guest ο Δημήτρης Ζαφειρέλης στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στις 2 Δεκεμβρίου, ώρα 20.30
Μαρίκα_Κλαμπατσέα


Δελτίο Τύπου

H Μαρίκα Κλαμπατσέα σε μια συναυλία Free Improvisation - Guest ο Δημήτρης Ζαφειρέλης στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στις 2 Δεκεμβρίου, ώρα 20.30

Η Μαρίκα Κλαμπατσέα, σοπράνο, συνθέτρια και πιανίστρια, γνωστή για το ιδιόμορφο στοιχείο της να παρεμβαίνει και να ανασυνθέτει την κλασική φόρμα στον χώρο της avant - garde σκηνής, επανέρχεται, μετά το «Butterfly In Blood» στην Αγγλία, το «KALT» στο Μέγαρο Μουσικής και το «Smile» στη Ρότα, στο Ωδείο Νάκας με ένα πρόγραμμα, που σαν κύριο σημείο αναφοράς έχει την ελεύθερη χρήση και ερμηνεία της φωνής στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Το έργο της χαρακτηρίζεται για τις τολμηρές ερμηνείες και συνθέσεις της, με μια φωνή που, όπως έγραψε η Herald Tribune, έχει «νότες Janis Joplin και Μαρία Κάλλας».

Στο Free Improvisation, η  μουσικός διασταυρώνει το κλασικό με το σύγχρονο, τις άριες με τα blues, τα spirituals, τη ροκ αλλά και το μιούζικαλ. Μια περφόρμανς με μια φωνή που θα υπερβεί με σπαραγμό και πάλι τα «στεγανά» και τις απαγορεύσεις του Bel canto.

Θα ακουστούν έργα των George Bizet, Claudio Monteverdi, Poncielli, Cole Porter, Kurt Weill, Charlie Chaplin καθώς και επιλογές από τραγούδια που ερμήνευσαν οι Judy Garland, Billie Holiday, Elvis Presley, Klaus Nomi κ.ά. Ακόμη, η μουσικός θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το τελευταίο έργο της «Butterfly in Blood», όπερα δωματίου βασισμένη σε κείμενα από το βιβλίο της Fania Fenelon «Women’s Οrchestra of Auschwitz» («Ορχήστρα των Γυναικών του Άουσβιτς») που παρουσίασε στην Αγγλία και υποστήριξε το Arts Council. Στο Free Improvisation θα παρουσιάσει και χαρακτηριστικά μέρη από την όπερα δωματίου «Καλάμιτι Τζέιν: Γράμματα στην Κόρη της (1877-1902)», ένα έργο της που το 2003 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο.

Ο Γιώργος Κουρουπός αναφέρει σε σχετικό του σημείωμα με αφορμή τον πρώτο δίσκο της Μαρίκας Κλαμπατσέα, «La Saradua»: «Παρωδία είναι συχνά το όπλο της εξέργεσής μας ενάντια σε ό,τι μας καταπιέζει. Η ανάγκη της να εκφράσει ελεύθερα το άγνωστο που περιέχει βαθιά μέσα της την οδηγεί γρήγορα μακριά από τις μνήμες κι εμμονές που τη βασανίζουν. Και, ξαφνικά, χωρίς ούτε η ίδια να το καταλάβει, κολυμπά στο ανοιχτό πέλαγος των απόκρυφων αισθήσεων η τρυφερότητα. Η αγάπη, το μίσος, η απόγνωση, το γέλιο και η κραυγή είναι πια δικά της, μόνο δικά της. Μια συγκινητική κατάθεση, άμεση, σύγχρονη, σπαρακτική, μια φωνή παραμορφωμένη κάτω από το βάρος  ενός πολιτισμού που κλυδωνίζεται και παραπαίει».

Ο Δημήτρης Ζαφειρέλης, κιθαρίστας και συνθέτης, έρχεται να πλαισιώσει το Free Improvisation, φτιάχνοντας ένα περιβάλλον στο οποίο ερμηνεύει τους ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς της Μαρίκας Kλαμπατσέα, επεκτείνοντας ταυτόχρονα την ερμηνεία της. Θα παίξει κομμάτια από τα έργα του «Σόλο Κιθάρα», «Rock Oriental», «Καθημερινή Ηλέκτρα» κ.α., καθώς και τζαζ στάνταρντ όπως τα «All of me», «Dream a Little Dream of me» κ.α. Διατηρώντας πάντα την καθαρή μελωδική τους γραμμή, ο Ζαφειρέλης αφήνει την ίδια στιγμή ανοιχτά τα περιθώρια για αναζήτηση, παραλλαγή και ανάπτυξη.Μια μουσική συνάντηση που θα μετουσιώσει τα ήδη υπάρχοντα μουσικά ερεθίσματά μας σε ένα νέο αισθητικό ταξίδι.

Info

Free Improvisation
2 Δεκεμβρίου, 20.30
Ωδείο Φίλιππος Νάκας (Αίθουσα Συναυλιών)
Ιπποκράτους 41, Αθήνα
Τηλ: 210-3634000
Είσοδος: 10 ευρώ (φοιτητικό 5 ευρώ)

Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Οι Απόψεις μας
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια