Γιώργος Γεροντής

Γιώργος Γεροντής: Μια συνέντευξη με κρητικό άρωμα

Διαβάστηκε
Συνομιλήσαμε με τον νεαρό καλλιτέχνη, Γιώργο Γεροντή, για τον πρώτο του δίσκο, τα όνειρα που έγιναν πραγματικότητα και το επικείμενο live του. 
Γιώργος Γεροντής


Ο Γιώργος Γεροντής μας έρχεται «Από την Κρήτη... με αγάπη»! Είναι ένας νέος καλλιτέχνης, που αν και μόλις 22 χρονών, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με σημαντικές συνεργασίες. Εφοδιασμένος με τη μουσική παράδοση του τόπου του, αλλά επηρεασμένος και από άλλα ακούσματα, ο Γιώργος έχει ξεκινήσει τη δική του πορεία στον χώρο της μουσικής. Στις 27 Μαΐου, θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα και συγκεκριμένα το GiocondArt στου Ζωγράφου για μια μουσική βραδιά με έντεχνα και παραδοσιακά ακούσματα.


Γιώργο, κατάγεσαι από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, ένα νησί με μεγάλη μουσική παράδοση. Στα τραγούδια σου συναντάμε αυτό το κρητικό ηχόχρωμα. Θεωρείς αναπόφευκτες τις επιρροές αυτές;

Είναι φυσικό να είμαι επηρεασμένος από τη κρητική μουσική παράδοση γιατί γεννήθηκα και ζω στην Κρήτη 22 χρόνια. Επίσης, λόγω του πατέρα μου που είναι λυράρης, ξεκίνησα να παίζω μαζί του σε παραδοσιακά πανηγύρια από πολύ μικρή ηλικία.

Το προηγούμενο καλοκαίρι κυκλοφόρησε η πρώτη σου προσωπική δουλειά με τίτλο «Να μη νοιαστείς». Πες μας λίγα λόγια για τον δίσκο αυτό.

Είμαι πολύ χαρούμενος που στα 21 μου χρόνια με εμπιστεύτηκε ο Πάρις Περυσινάκης ο οποίος έγραψε 7 τραγούδια σε μουσική και επιμελήθηκε την ενορχήστρωση του δίσκου. Εγώ έγραψα σε 3 τραγούδια μουσική, «Να μη νοιαστείς» που είναι και ο τίτλος του δίσκου, «Πάω να φέρω όνειρο» και «Σα ρούχο απάνω μου φορώ». Οι στίχοι ήταν καθαρά γυναικεία υπόθεση από τις: Ελένη Σιούφτα, Πασχαλία Παλάζη, Γιώτα Βασιλακοπούλου και Άννα Σωτηριάδη η οποία έγραψε και μουσική σε ένα τραγούδι. Είναι μεγάλη μου τιμή που συνεργάστηκα με αυτούς τους ανθρώπους! Μελέτησα πολύ και προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Ο Δίσκος κυκλοφορεί από την MLK (Music Links Knowledge).
Γιώργος Γεροντής
Σε ένα από τα τραγούδια του δίσκου, στα «Πικραμένα χείλη» συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός. Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή;

Αυτή η συνεργασία προέκυψε μέσω του Πάρι Περυσινάκη, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Παντελή Θαλασσινό και στο παρελθόν. Εγώ είπα στον Πάρι ότι θα ήθελα να πω ένα τραγούδι με τον Θαλασσινό και έτσι κανονίστηκε.

Μάλιστα, στην παρουσίαση του δίσκου σου ήταν guest μαζί με τον συμπατριώτη σου Γιάννη Χαρούλη. Πώς ήταν η βραδιά εκείνη;

Ήταν ένα από τα όνειρα μου, το οποίο πραγματοποιήθηκε! Να τραγουδήσω στο Σταυρό του Νότου, ένα μαγαζί που έχουν περάσει τόσο μεγάλα ονόματα. Υπήρχε πάρα πολύ άγχος γιατί «βούτηξα στα βαθιά» απότομα. Βρέθηκα στη σκηνή με δύο ανθρώπους που άκουγα και θαύμαζα από πολύ μικρός και μια εξαμελή ορχήστρα με σπουδαίους μουσικούς. Προσπάθησα να απολαύσω το κάθε δευτερόλεπτο που περνούσε. Ευτυχώς όλα πήγαν πολύ καλά παρά το άγχος που είχα.

Κατοικείς και δημιουργείς στο νησί σου. Είναι δύσκολο για κάποιον του μουσικού χώρου να βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα ή αυτό έχει και τα καλά του, λόγω της μεγάλης μουσικής παραγωγής εδώ;

Είναι πιο δύσκολο να βρίσκεσαι μακριά από την πρωτεύουσα, γιατί στην Κρήτη «κυριαρχεί» η κρητική μουσική. Θα προτιμούσα να βρίσκομαι στην Αθήνα παρόλο που υπάρχει μεγάλη μουσική παραγωγή. Υπάρχουν περισσότερες μουσικές ευκαιρίες και προτιμώ να δοκιμαστώ ανάμεσα σε πολλούς και να δω αν καταφέρω να ξεχωρίσω ή όχι.
Γιώργος Γεροντής
Εντοπίζεις διαφορές ανάμεσα στο κοινό της Κρήτης και της Αθήνας; 

Στην Κρήτη ζητάνε να παίξω περισσότερο κρητικά τραγούδια, λόγω του ότι παίζω λαούτο. Επίσης στην Αθήνα είναι πιο εξοικειωμένοι με το «έντεχνο» οπότε γνωρίζουν σχεδόν όλα τα τραγούδια που λέω. Το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει σεβασμός και στα δυο μέρη.

Στις 27 Μαΐου, θα εμφανιστείς στο GiocondArt στου Ζωγράφου για μια μουσική παράσταση με τίτλο «Από την Κρήτη…με αγάπη». Τι να περιμένουμε στο live αυτό;

Ανυπομονώ για αυτό το live, γιατί με υποδέχτηκαν πολύ θερμά χωρίς να με γνωρίζουν. Θα παρουσιάσουμε τραγούδια από το δίσκο μου και άλλα αγαπημένα έντεχνα τραγούδια χωρίς βέβαια να παραλείψουμε την αγαπημένη μας Κρήτη.

Τι σχέδια περιλαμβάνει το φετινό καλοκαίρι;

Το φετινό καλοκαίρι περιλαμβάνει προς το παρόν κάποιες εμφανίσεις σε Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο Κρήτης και πολύ μελέτη πάνω στη μουσική.
Γιώργος Γεροντής
Θα ήθελα να μου πεις το αγαπημένο δικό σου τραγούδι και το αγαπημένο από άλλο ερμηνευτή.

Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι τα «Πικραμένα χείλη» που έγραψε ο Πάρις Περυσινάκης και ερμήνευσα μαζί με τον Παντελή Θαλασσινό. Γενικά μου αρέσουν πολλά τραγούδια αλλά ξεχωρίζω το «Τι να θυμηθώ» του Νίκου Ζούδιαρη που ερμήνευσε ο Απόστολος Ρίζος.

Θα μας χαρίσεις μια μαντινάδα που αγαπάς;

Από τη Σ(η)τεία στα Χανία…η Κρήτη όλη αξίζει…ποιο κλώνο του βασιλικού…κόβεις και δε μυρίζει;!

Ευχαριστούμε πολύ!

Κι εγώ σας ευχαριστώ!


Υ.Γ. Ο Γιώργος Γεροντής θα εμφανιστεί στις 27/5 στο GiocondArt με το λαούτο του και τους Βαγγέλη Περράκη (κιθάρα-τραγούδι) και Δημήτρη Μόσχου (cajon). Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια