Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 06.11 - 12.11

Πάνω από 15 παραστάσεις ξεκινούν το θεατρικό τους ταξίδι στις αθηναϊκές σκηνές. Καλή εβδομάδα!
Διαβάστηκε φορες
Αυτή η πλούσια θεατρικά χρονιά δε σταματάει να μας εκπλήσσει με τη συνεχή παραγωγή νέων θεατρικών παραστάσεων. Αυτή την εβδομάδα, παρόλο που ορισμένες, έχοντας πάει καλά, ρίχνουν αυλαία, έχουμε πάνω από 15 παραστάσεις που ξεκινούν το θεατρικό τους ταξίδι στις αθηναϊκές σκηνές!

Μεταξύ αυτών, ορισμένες αποτελούν επαναλήψεις από προηγούμενες χρονιές ( 5 σιωπές, Δεσποινίς Τζούλια, Μάραν Άθα) ενώ άλλες τις έχουμε δει παλαιότερα στη μεγάλη οθόνη (Στέλλα, Γοργόνες και Μάγκες).

Έμπνευση από αρχαία ελληνικά κείμενα και τη ρωμαϊκή ιστορία, μέχρι πιο πρόσφατα ιστορικά γεγονότα, όλα είναι διαθέσιμα, ακόμα και για τον πιο απαιτητικό θεατή. Αναλυτικότερα:


Αγαμέμνονας. Αισχύλος/Ευρυπίδης @ Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

Μια συρραφή πάνω στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου και την Ιφιγένεια του Ευριπίδη. Μια μουσική δωματίου, που μέσα από τρείς φωνές, δυο ηθοποιούς και έναν μουσικό (βιολί) ακολουθούμε την πορεία προς τον πόλεμο της Τροίας την πορεία του Αγαμέμνονα, την αφορμή του πολέμου, την θυσία της κόρης του, τον ίδιο τον πόλεμο, την επιστροφή του στο Άργος και τον φόνο/τιμωρία από την γυναίκα του. Αφορμή είναι ο πόλεμος και η φύση αυτού. Τα αίτια, τα γιατί, μέσα από τον «λόγο» των δυο τραγικών ποιητών.

Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Παπαπαύλου
Βιολί: Διονύσης Βερβιτσιώτης 

Από 6 Νοεμβρίου για τέσσερις μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

Αγαμέμνονας @ Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν


Tσάρλι Τσάπλιν @ Ακροπόλ

Το βραβευμένο έργο του Daniel Colas «Tσάρλι Τσάπλιν», μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε στο Παρίσι, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Στο έργο ξεδιπλώνεται με αριστοτεχνικό τρόπο και καταιγιστικό κινηματογραφικό ρυθμό όλο το παρασκήνιο της μυθιστορηματικής ζωής του αγαπημένου σε όλη την υφήλιο αλητάκου «Σαρλώ», που στιγμάτισε την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου. Στην παράσταση που ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος, ο ρόλος του πολυαγαπημένου Σαρλώ εναλλάσσεται με αυτόν του αληθινού προσώπου που τον υποδύθηκε, του Τσάπλιν. Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης μεταμορφώνεται στον ομώνυμο ρόλο, με τα δύο αυτά γοητευτικά, αλλά τόσο αντίθετα πρόσωπα.

Στο ρόλο του Τσάρλι Τσάπλιν ο Θανάσης Τσαλταμπάσης
 
Πρωταγωνιστούν: Μαρίνα Ψάλτη, Τζένη Θεωνά, Χρήστος Σπανός, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Κωνσταντίνου


Τσάρλι Τσάπλιν @ Θέατρο Ακροπόλ


Κοριολανός @ Θέατρο Σημείο

Η τελευταία τραγωδία του Σαίξπηρ (1606-07), ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το οποίο έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα μόνο άλλες τέσσερις φορές, εξετάζεται εδώ κάτω από νέο φως, απογυμνωμένο από κάθε περιττό στοιχείο, μέσα σ’ένα βίαιο και ηρωικό σύμπαν.
Λιμός σαρώνει τη Ρώμη. Ο Γάιος Μάρκιος Κοριολανός, εθνικός ήρωας, πολεμιστής γενναίος και αλαζόνας, απεχθάνεται το λαό. Στο μεταξύ ξεσπάει πόλεμος με τους εχθρούς των Ρωμαίων, τους Βόλσκους, από τον οποίο ο Κοριολανός γυρνάει θριαμβευτής. Κατευθυνόμενος και χειραγωγούμενος από
τους πολιτικούς της άρχουσας τάξης, αλλά και από την ίδια του τη μητέρα, τη
Βολούμνια, ο Κοριολανός μπλέκει σ’ένα πολιτικό παιχνίδι, και καταλήγει
στην εξορία. Ζητώντας την εκδίκηση, συμμαχεί με το θανάσιμο εχθρό, δικό του και της Ρώμης, τον Βόλσκο πολέμαρχο, Τούλλο Αουφίδιο και βαδίζει ενάντια στην πατρίδα του. Ο αδιάλλακτος χαρακτήρας του και η πολιτική άγνοια που τον οδήγησαν στην εξορία, γίνονται και η αιτία του θανάτου του, στα χέρια των νέων του συμμάχων.

Πρωταγωνιστούν: Ιωάννης Παπαζήσης, Παρθενόπη Μπουζούρη, Στάθης Μαντζώρος, Ορόρα Μαριόν, Άρτεμις Γρύμπλα, Νικόλας Μίχας

Από 6 Νοεμβρίου στο Θέατρο Σημείο.

Κοριολανός @ Θέατρο Σημείο


Οι Επιβάτες @ Studio Μαυρομιχάλη

«Οι Επιβάτες» είναι ο τίτλος του, άπαικτου στην Ελλάδα, έργου του Βραζιλιάνου συγγραφέα, Flavio Goldman που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία του Ελληνοβραζιλιάνου Φίλιππου Μέντες Λάζαρη.
Ένας ψυχαναλυτής και ο ασθενής του μπαίνουν τυχαία μαζί στο ασανσέρ που θα τους οδηγήσει στο ιατρείο του πρώτου για την καθιερωμένη συνεδρία τους. Ξαφνικά, το ασανσέρ σταματά. Τα κινητά τους είναι εκτός δικτύου και οι δυο τους, ψυχαναλυτής και ασθενής, εγκλωβίζονται στο στενό χώρο του ασανσέρ που θα γίνει ο τόπος μιας ασυνήθιστης αλλά πολύ ουσιαστικής «συνεδρίας».

Παίζουν οι ηθοποιοί Αλέξανδρος Σωτηρίου, Στέλιος Ξανθουδάκης, Άρτεμις Δούρου .

Από 6 Νοεμβρίου στο Studio Μαυρομιχάλη.

Οι επιβάτες @ Studio Μαυρομιχάλη


Νικολέτα Νομικού Συγγρού: Ο Ανδρέας μου @ Vault

Το έργο «Νικολέτα Νομικού-Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» είναι ο δεύτερος από τους επτά Μονολόγους που θα παρουσιαστούν τη νέα θεατρική περίοδο στον Πολυχώρο Vault, με αφορμή το θεατρικό project «Ο Γιος μου...». Επτά σκηνοθέτες ετοιμάζουν επτά παραστάσεις, στηριγμένες πάνω σε επτά βιογραφίες.
Επτά μάνες μιλάνε για τους γιους τους. Επτά γυναίκες ηθοποιοί θα παρουσιάσουν επτά μονολόγους απλών γυναικών που μιλάνε για τα παιδιά τους, που εμείς γνωρίσαμε ως άντρες σπουδαίους και διακεκριμένους, που έλαμψαν με την προσωπικότητα, το έργο, την ευφυΐα, το ταλέντο, την τέχνη ή την επιστήμη τους (Καβάφης, Μάντζαρος, Σολωμός, Συγγρός, Μακρυγιάννης, Ψυχάρης, Μέγας Αλέξανδρος). Επτά σημαντικοί άντρες του παρελθόντος που η ζωή και το έργο τους παραμένει ακόμα πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους, μέσα από μια γυναικεία ματιά.

Από 11 Νοεμβρίου στο θέατρο Vault.

Ερμηνεύει η Χρύσα Σπηλιώτη.

Νικολέττα Συγγρού @ Vault Theatre

Μη χάσετε, επίσης:

Ο Αμπιγιέρ  @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας από 7/11
Τα γενέθλια @ Τεχνοχώρος Εργοτάξιον από 8/11
Δεσπονίς Τζούλια @ Από μηχανής Θέατρο από 8/11
Καινούργια Σελίδα @ Μικρό Γκλόρια από 8/11
Μάραν Άθα @ Θέατρο Μεταξουργείο από 8/11
Στέλλα @ Θέατρο Βεάκη από 10/11
Γοργόνες και Μάγκες @ Θέατρο Broadway από 10/11
Το Μαυροπούλι @ Θέατρο Άλμα από 10/11
5 Σιωπές @ Θέατρο Κάτω από την Γέφυρα από 11/11
My Story @ Από Μηχανής Θέατρο από 11/11
Αννα Φρανκ – Το ημερολόγιο @ Χυτήριο από 11/11

Οριακά προλαβαίνετε και τις παρακάτω:

Η Αλήθεια σκοτώνει @ Θέατρο Ελυζέ (έως 6/11)
Θα σε πάρει ο δρόμος @ Θέατρο 104 (έως 7/11)
Το έξυπνο Πουλί @ Tempus Verum Εν Αθήναις (έως 12/11)
Η τάξη μας @ Εθνικό Θέατρο (έως 12/11)
Ο κήπος του Ραπατσίνι @ Θέατρο Πορεία (έως 12/11)


Καλή εβδομάδα !
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα