φεστιβάλ Αθηνών

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018 | Πρόγραμμα Ιουλίου

Το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για το μήνα Ιούλιο.
Διαβάστηκε φορες
Η θερινή περίοδος, όσο αφορά την πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη μας, είναι συνυφασμένη με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Η «καρδιά» του  Φεστιβάλ χτυπά πιο έντονα το δεύτερο μήνα του καλοκαιριού κι αυτό γιατί μετά τον εισαγωγικό μήνα Ιούνιο προχωρούμε ολοένα προς τον κύριο κορμό του. Για όσους από εμάς εξακολουθούμε και παραμένουμε στην πόλη, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018 συνεχίζει να ομορφαίνει τα βράδια μας με έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά το μήνα Ιούλιο, θα παιχτούν συνολικά δέκα παραστάσεις (στην Αθήνα) εκ των οποίων οι δύο είναι ξένης παραγωγής. Ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης διεθνούς κύρους Krzysztof Warlikowski, επανέρχεται στο Φεστιβάλ με την παράσταση "We Are Leaving".  Από την άλλη πλευρά η ομάδα Mapa Teatro επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα παρουσιάζοντας την παράσταση «Ο Αποχαιρετισμός».

Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα φιλοξενήσει δύο μόνο παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, μέσα στο δεύτερο μήνα του καλοκαιριού. Έπειτα της ένθερμης αποδοχής από το κοινό η μεγάλη παραγωγή των «Περσών» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη επανέρχεται και φέτος σε επανάληψη, ώστε το κοινό να έχει ακόμη μία ευκαιρία να την παρακολουθήσει. Ενώ ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, που εμφανίστηκαν ως σκηνοθετικό δίδυμο το περασμένο καλοκαίρι με την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, επιστρέφουν και φέτος συν-σκηνοθετώντας την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Έργα αναγνωρισμένων δημιουργών, που διανύουν τη δική τους διαδρομή, θα φιλοξενηθούν αυτό το μήνα στην Πειραιώς 260, όπως «Άγγελος Εξολοθρευτής» της Άντζελας Μπρούσκου, «Οδυσσέας» του Τζέημς Τζόυς από την ομάδα Εlephas Tiliensis, «Βρικόλακες» από την ομάδα Blindspot Theatre Group και «Ελλάς Μονάχου» των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη. Επιπλέον, αξιόλογη θα είναι και η παρουσία  πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών, όπως της Ελίζας Σόρογκα με την παράσταση «Ρίζες» και της Μάρθας Μπουζιούρη με την παράσταση «Αμάρυνθος».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι απουσιάζει η αμιγής θεατρική δραματουργία, δείχνοντας ποιες είναι οι τάσεις εδώ αλλά και παγκοσμίως. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τόσο οι ξένοι όσο και οι Έλληνες δημιουργοί στηρίζονται στη λογοτεχνία, την επινοημένη δραματουργία (devised), τις κινηματογραφικές αναφορές και στο θέατρο-ντοκουμέντο. Σ' αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι όλες οι ελληνικές παραστάσεις θα έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους, κυρίως για να ενισχυθεί ο διεθνής χαρακτήρας της Πειραιώς 260. Επίσης, για πρώτη φορά, θα υπάρχουν για όλες τις ελληνικές παραστάσεις υπέρτιτλοι στα ελληνικά για κωφούς.

Τέλος, αυτόν τον μήνα θα παιχτούν επτά παραστάσεις στην Αρχαία Επίδαυρο, ο «Αγαμέμνων», οι «Χοηφόροι» και οι «Ευμενίδες» του Αισχύλου, ο «Πλούτος» και οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, η «Ηλέκτρα» και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων της Επιδαύρου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018 για τον μήνα Ιούλιο:

Πέρσες, του Αισχύλου @ Ωδείο Ηρώδου Αττικού
1 Ιουλίου στις 21:00

πέρσες

Η παραγωγή του ΘΟΚ, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Επίδαυρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017, έρχεται φέτος στο Ηρώδειο. Με πλειάδα σπουδαίων Ελλαδιτών και Κυπρίων ηθοποιών, ο νεότατος Άρης Μπινιάρης , που έχει διακριθεί για τις εκρηκτικές παραστάσεις του τα τελευταία χρόνια, προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης, αναζητώντας μια θεμελιώδη απλότητα, που αναδεικνύει τις εσωτερικές δονήσεις του αρχαίου δράματος.

Συντελεστές Παράστασης

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς
Σκηνοθεσία - Mουσική δραματουργία: Άρης Μπινιάρης
Μετρική διδασκαλία: Θεόδωρος Στεφανόπουλος
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Λουκά
Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή
Κινησιολογία: Λία Χαράκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Χειμωνάς

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χάρης Χαραλάμπους, Νίκος Ψαρράς, Αντώνης Μυριαγκός

Χορός: Ηλίας Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λάρκου, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Μίνως, Άρης Μπινιάρης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής

*****
Οδυσσέας, του Τζέημς Τζόυς @ Πειραιώς 260 
1, 2 & 3 Ιουλίου στις 21:00
Αποτέλεσμα εικόνας για οδυσσεας φεστιβαλ αθηνων

Οι Εlephas Τiliensis ιδρύθηκαν το 2013 από τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου. Η παράσταση που ετοιμάζουν για το Φεστιβάλ Αθηνών βασίζεται στα κεφάλαια «Ναυσικά» και «Πηνελόπη» του κορυφαίου έργου του Τζόυς και δημιουργεί ένα ορατόριο για έναν άντρα τραγουδιστή-ίνδαλμα, μια γυναίκα ηθοποιό-πριμαντόνα, έναν σέξι χορό γυναικών (Σειρήνες) και μια μουσική μπάντα. Κατά τους Εlephas Τiliensis, η παράσταση θα είναι μια «φιλοσοφική stand up comedy» που, έχοντας στο κέντρο τη φιγούρα της Πηνελόπης, θα δυναμιτίσει το ομηρικό πρότυπο του Οδυσσέα και, στο πρόσωπό του, ό,τι έχει επιβληθεί από τον πατριαρχικό τρόπο ύπαρξης και σκέψης στη Δύση.

Συντελεστές  Παράστασης

Απόδοση - Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Μουσική: λάμδα
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Σοφία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδριάννα Χαλκίδη
Βοηθός σκηνογράφου: Τζίνα Ηλιοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Άννα Γκόμεζ
Μουσικοί επί σκηνής: Θοδωρής Σοφόπουλος, Χάρης Παρασκευάς, Παντελής Νικηφόρος, Κώστας Κωστίδης

Παίζουν: Παύλος Παυλίδης, Μαρία Σκουλά, Βίκυ Κατσίκα, Μαρία Μοσχούρη, Τατιάνα Άννα Πίττα, Ελένη Ποζατζίδου

****
Αμάρυνθος @ Πειραιώς 260 Ε 
4, 5 & 6 Ιουλίου στις 21:00

φεστιβάλ Αθηνών

Απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Μάρθα Μπουζιούρη εστιάζει τη σκηνοθετική δουλειά της στη φόρμα του θεάτρου ντοκιμαντέρ, με άξονα την εθνογραφική έρευνα, την οποία εμπλουτίζει με πολυμεσικά στοιχεία και παράλληλες δράσεις διαλόγου. Η παράσταση που θα σκηνοθετήσει στο Φεστιβάλ θα βασιστεί σε εθνογραφική έρευνα πάνω σ’ ένα περιστατικό που συνέβη πριν από μερικά χρόνια στην ελληνική επαρχία, στην περιοχή της Αμαρύνθου.

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, μια αλλοδαπή μαθήτρια καταγγέλλει ότι βιάστηκε από ομάδα συμμαθητών της. Η υπόθεση παίρνει τεράστιες διαστάσεις, σοκάρει την κοινή γνώμη και βάζει τη μικρή κοινότητα στο στόχαστρο μιας άνευ προηγουμένου αρνητικής δημοσιότητας.
Mια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, η οποία επιχειρεί να φωτίσει τους μηχανισμούς κατασκευής της αλήθειας και απόδοσης δικαιοσύνης. Παράλληλα, διερευνά τους λόγους και τους τρόπους με τους οποίους τα ΜΜΕ και η τοπική κοινωνία στάθηκαν απέναντι στην καταγγελία ενός βιασμού, εξετάζοντας το ρόλο που έπαιξε το φύλο, η καταγωγή και η κοινωνική τάξη της καταγγέλουσας.

Συντελεστές Παράστασης

Κείμενο - Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη
Σύμβουλος έρευνας: Αθηνά Αθανασίου
Ερευνητική ομάδα - Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου: Γρηγόρης Γκουγκούσης, Νούρη Διακάκη, Αθηνά Σίμογλου
Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Στρούλια – Ζαϊρα Φαληρέα
Σχεδιασμός και επιμέλεια εικόνας-ήχου: Voltnoi Brege
Σχεδιασμός φωτισμών: Ολυμπία Μυτιληναίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου
Σύμβουλος επικοινωνίας: Μιχάλης Σαράντης
Οργάνωση - εκτέλεση παραγωγής: PLAYS2PLACE
Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή
Φωτογραφία για την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: Δημήτρης Μιχαλάκης
Ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Κισσανδράκης, Θεανώ Μεταξά

*****
Ο αποχαιρετισμός @ Πειραιώς 260 Δ
5, 6 & 7 Ιουλίου στις 21:00

φεστιβάλ Αθηνών

Παράσταση που συνδυάζει θέατρο, εγκατάσταση και οπτικουαστικά υλικά, «Ο αποχαιρετισμός» είναι το τελευταίο μέρος του τρίπτυχου «Ανατομία της βίας στην Κολομβία», το οποίο εξετάζει τις διάφορες πτυχές της βίας στη συγκεκριμένη χώρα. Η Heidi Abderhalden και ο αδελφός της, Rolf, που διευθύνουν το Mapa Teatro, παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή για το φάντασμα της κολομβιανής επανάστασης, σ’ ένα σκηνικό που παραπέμπει σε τροπικό δάσος.

Στα τέλη του 2016 υπογράφεται ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και της παλαιότερης ενεργής επαναστατικής οργάνωσης της Ν. Αμερικής, των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), βάζοντας τέλος σε 52 χρόνια εμφύλιας διαμάχης. Ξαφνικά, τα στρατόπεδα των ανταρτών ανοίγουν για δημοσιογράφους από ολόκληρο τον κόσμο και μετατρέπονται σε εθνογραφικά μουσεία. Τα εμβλήματα και οι πρακτικές μιας επανάστασης που απέτυχε εκτίθενται στο κοινό. Μετά από μισό αιώνα πολέμου, η υπογραφή της ειρήνης σηματοδοτεί το τέλος μιας ουτοπίας, τον αποχαιρετισμό στο παλαιότερο επαναστατικό όνειρο της Λατινικής Αμερικής.

Συντελεστές Παράστασης

Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Heidi Abderhalden, Rolf Abderhalden
Μουσική - Ήχος: Juan Ernesto Díaz
Σκηνικά: Pierre Henri Magnin
Φωτισμός - Τεχνική διεύθυνση: Jean François Dubois
Κοστούμια: Elizabeth Abderhalden
Live video: Ximena Vargas
Μοντάζ βίντεο: Luis Antonio Delgado, Ximena Vargas
Σκηνική διεύθυνση: José Ignacio Rincon
Παραγωγή: Mapa Teatro, Les Indépendances
Συμπαραγωγή: Théâtre de la Ville - Paris avec le Festival d’Automne à Paris Théâtre Vidy-Lausanne Festival Sens Interdits, Next Festival - La rose des vents, Mousonturm
Παίζουν: Heidi Abderhalden, Rolf Abderhalden, Agnes Brekke, Julián Díaz, Andrés Castañeda, Miguel Molina, Santiago Sepúlveda

*****
Ρίζες @ Πειραιώς 260 Β
7, 8 & 9 Ιουλίου στις 21:00

Αποτέλεσμα εικόνας για ρίζες φεστιβάλ αθηνών

Η δουλειά της Ελίζας Σόρογκα, με διεθνή παρουσία στον χώρο των παραστατικών τεχνών, εστιάζει στις αναπαραστάσεις του «ανοίκειου» και στη μετουσίωση της καθημερινής ζωής σε παραστατική τέχνη. Οι «Ρίζες» είναι μια παράσταση που συνθέτει την κινηματογραφική με τη σκηνική αφήγηση.

Το πρώτο σκέλος αποτελείται από ένα ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την καθημερινότητα ηλικιωμένων γυναικών που ζουν μόνες σε απομονωμένα χωριά της Ηπείρου. Με σκηνοθετική προσέγγιση επηρεασμένη από τον Ιαπωνικής καταγωγής χορό Butoh που ορίζει και τους ρυθμούς του μοντάζ, αποτελεί μια άχρωνη φιλμικά προσέγγιση με άξονα τη μεταφυσική της γυναικείας ύπαρξης αναδυόμενη μέσα από την ερημιά του άγριου τοπίου. Οι γυναίκες, έχοντας μια ιδιόμορφη σχέση με τον χρόνο, αφηγούνται ‘εσωτερικούς διαλόγους’ και ιστορίες από το παρελθόν, στιχάκια καρδιάς και τραγούδια που αγάπησαν. Αποτελούν τους τελευταίους εν ζωή φορείς μνήμης των τόπων αυτών. Το ντοκιμαντέρ αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Αίγλη Δράκου.

Στο δεύτερο σκέλος, έρχονται επί σκηνής γυναίκες τριών γενεών συνδεδεμένες με το τραγούδι και μοιράζονται με το κοινό προσωπικές ιστορίες που μετουσιώνονται σταδιακά σε πολυφωνικό τραγούδι με τη μουσική διεύθυνση του βραβευμένου για την προβολή και τη διάδοση του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού τραγουδιού, Αλέξανδρου Λαμπρίδη, «κυρατζή» του Πολυφωνικού Καραβανιού.

Η παράσταση ξετυλίγει βιωματικές ιστορίες γυναικών διακρίνοντας την κάθε προσωπικότητα για την μοναδικότητά της, ενώ όλες μαζί συνθέτουν ένα διαχρονικό ηχητικό ψηφιδωτό μαρτυριών. Το ντοκιμαντέρ και περφόρμανς «Ρίζες» της Ελίζας Σόρογκα φιλοδοξεί να τελέσει έναν ύμνο στην εσωτερική γυναικεία δύναμη μέσα από ένα πρωτόγνωρο, ιδιαίτερο κράμα παραδοσιακών και αβανγκάρντ στοιχείων.

Συντελεστές Παράστασης

Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Ελίζα Σόρογκα
Μουσική διεύθυνση-Casting: Αλέξανδρος Λαμπρίδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ
Σκηνογραφία -Ενδυματολογική επιμέλεια: Εύα Γουλάκου
Σχεδιασμός ήχου - Σύνθεση: Δημήτρης Μυγιάκης
Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κατσιάνος
Βοηθός σκηνογράφου: Ιωάννα Παπαδογιάννη
Κατασκευή σκηνικού: Δημήτρης Λαζούλος
Συντονισμός παραγωγής: Ειρηάννα Δραγώνα

Αφήγηση - Μουσική ερμηνεία: Οι «Κυράδες της Άνω Δερόπολης» (Κατίνα Ρούτζιου, Αναστασία Κάλη, Βασιλική Ζώκου, Βασιλική Μπιτσιούνη, Ευτυχία Λιάζου, Σοφία Ζάχου, Σταυρούλα Κιτσάκη, Χριστίνα Ντρίγιου) - Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» με δύο «Ισοκράτισσες» (Αλίκη Γκανά, Άρτεμις Ίσου, Δάφνη Τσιάβου, Ελένη Γερακίτη, Κατερίνα Ευθυμίου, Ουρανία Μπατσινίλα, Πένυ Σπυροπούλου, Σοφία Ίσου)

Ντοκιμαντέρ

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Ελίζα Σόρογκα
Συν-σκηνοθεσία - Διεύθυνση φωτογραφίας: Αίγλη Δράκου
Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Σχεδιασμός ήχου / μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης

*****
We Are Leaving @ Πειραιώς Η 
8, 9 & 10 Ιουλίου στις 21:00

φεστιβάλ Αθηνών

Το τρομερό παιδί της πολωνικής σκηνής, ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι, διασκευάζει ξανά έναν από τους αγαπημένους του συγγραφείς σε μια νέα παράσταση. Μετά την παράσταση «Κρουμ», βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Χανόχ Λεβίν, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών 2008 και τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, ο Βαρλικόφσκι καταδύεται εκ νέου στο θεατρικό σύμπαν του σπουδαίου ισραηλινού δραματουργού.

Στην παράσταση με τίτλο εργασίας "We Are Leaving", ο σκηνοθέτης εστιάζει σε όλους εκείνους που έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο πραγμάτων: είτε να αφεθούν στη μοίρα τους και να πεθάνουν είτε να φτιάξουν τις βαλίτσες τους και να φύγουν όσο το δυνατόν πιο μακριά με άγνωστο προορισμό. Το κείμενο του Λεβίν λειτουργεί ως αφετηρία πάνω στην οποία δομείται η παράσταση. Στην παράσταση πρωταγωνιστεί η «ορχήστρα» του Βαρλικόφσκι, οι εξαιρετικοί ηθοποιοί που συνεργάζονται με τον σκηνοθέτη εδώ και χρόνια. Ακόμα και όταν δεν βρισκόμαστε σε καιρούς πολέμου, η ζωή μας δεν είναι άμεσα συνυφασμένη με την ειρήνη, γι’αυτό και αναγκαζόμαστε να «φύγουμε», όπως μοιάζει να υπονοεί η παράσταση του Βαρλικόφσκι: «Δεν είναι ώρα για συμβιβασμούς. Τουναντίον, είναι ώρα να φεύγουμε – ας φύγουμε εδώ και τώρα!»

Συντελεστές Παράστασης

Μετάφραση στα πολωνικά: Jacek Poniedziałek
Διασκευή: Krzysztof Warlikowski, Piotr Gruszczyński
Σκηνοθεσία: Krzysztof Warlikowski
Δραματουργία: Piotr Gruszczyński
Δραματουργικός συνεργάτης: Adam Radecki
Σκηνικά - Κοστούμια: Małgorzata Szczęśniak
Μουσική: Paweł Mykietyn
Φωτισμοί: Felice Ross
Κίνηση: Claude Bardouil
Animation: Kamil Polak
Περούκες: Monika Kaleta
Διευθυντής σκηνής: Łukasz Jóźków
Βοηθοί σκηνοθέτη: Katarzyna Łuszczyk, Adam Kasjaniuk
Διεύθυνση παραγωγής: Hubert Prekurat
Τεχνική διεύθυνση: Paweł Kamionka
Επίβλεψη κατασκευής σκηνικού: Paweł Paciorek
Ήχος: Mirosław Burkot
Επίβλεψη φωτισμών: Dariusz Adamski, Patryk Adamski
Video: Antoni Mantorski-Barczuk, Maciej Żurczak
Μακιγιάζ: Joanna Chudyk, Monika Kaleta
Props: Tomasz Laskowski
Γκαρνταρόμπα: Ewa Sokołowska, Iryna Kacharava, Elżbieta Fornalska
Σκηνή: Tomasz Laskowski, Kacper Maszkiewicz
Παραγωγή: Nowy Teatr
Συμπαραγωγή: Théâtre National de Chaillot, La Comédie de Clermont-Ferrand, Théâtre de de Liège, Φεστιβάλ Αθηνών, Bonlieu Scène nationale, CULTURESCAPES
Παίζουν: Agata Buzek, Andrzej Chyra, Magdalena Cielecka,  Ewa Dałkowska, Bartosz Gelner, Maciej Gąsiu Gośniowski, Małgorzata Hajewska–Krzysztofik, Wojciech Kalarus, Marek Kalita, Dorota Kolak, Zygmunt Malanowicz, Monika Niemczyk, Maja Ostaszewska, Jaśmina Polak, Piotr Polak, Jacek Poniedziałek, Magdalena Popławska

****
Ελλάς Μονάχου @ Πειραιώς 260 Ε
10, 11, 12 Ιουλίου στις 21:00
Αποτέλεσμα εικόνας για ελλας μοναχου φεστιβάλ αθηνών

Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης έχουν ταυτίσει το όνομά τους με το θέατρο ντοκουμέντο στην Ελλάδα. Από το 2015 έχουν αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου.
Στο «Ελλάς Μονάχου» το σκηνοθετικό δίδυμο Αζά - Τσινικόρη συνεχίζει τη θεατρική του έρευνα πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης σήμερα. Εστιάζοντας στην ελληνική κοινότητα του Μονάχου, η παράσταση θεματοποιεί σκηνικά τη συνεχιζόμενη κρίση της οικονομίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη και επιχειρεί μια ακντινογραφία των αξιών και των κανόνων που διέπουν το εργασιακό τοπίο στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Συντελεστές Παράστασης

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης
Δραματουργία: Christine Milz
Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Μουσική: Πάνος Μανουηλίδης
Συμμετέχουν: Πρόδρομος Τσινικόρης και Έλληνες πολίτες του Μονάχου: Άγγελος Γεωργιάδης, Βαλάντης Μπεΐνογλου, Κατερίνα Σόφτση
Παραγωγή της Münchner Kammerspiele σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

*****
Αντιγόνη, του Σοφοκλή @ Ωδείο Ηρώδου Αττικού
11 Ιουλίου στις 21:00

Αποτέλεσμα εικόνας για αντιγόνη φεστιβάλ αθηνών

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας επανέρχονται φέτος στην αρχαία τραγωδία, συν-σκηνοθετώντας την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που έχει χαρακτηριστεί έργο-σύμβολο της αντίστασης στην εξουσία, καθώς πραγματεύεται την απόφαση της νεαρής Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της Πολυνείκη, παρά την απαγόρευση του άρχοντα του κράτους. Στην παράσταση όλοι οι ρόλοι μοιράζονται ανάμεσα σε τρεις ηθοποιούς, ενώ ο χορός αφηγείται την ιστορία.

Συντελεστές  Παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης, Μανώλης Δούνιας
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Κίνηση: Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης
Μουσική διδασκαλία - Ακορντεόν: Άννα Λάκη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Παίζουν: Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιος Χειλάκης, Μιχάλης Σαράντης
Χορός: Γιώργος Μπινιάρης, Σωκράτης Πατσίκας, Κρις Ραντάνοφ, Μαρία Τζάνη, Σμαράγδα Κάκκινου, Άννα Λάκη, Παναγιώτης Κλίνης, Πάρις Θωμόπουλος, Τίτος Λίτινας

*****
Άγγελος εξολοθρευτής @ Πειραιώς Η 
15, 16 & 17 Ιουλίου στις 21:00

φεστιβάλ Αθηνών

Γνωστή για την αιχμηρή ματιά και την τολμηρή αισθητική της, η Άντζελα Μπρούσκου έχει σκηνοθετήσει κάποια από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου ενώ έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες. Το 1993 ίδρυσε με την ηθοποιό Παρθενόπη Μπουζούρη την ομάδα «Θέατρο Δωματίου». Φέτος διασκευάζει και σκηνοθετεί για το Φεστιβάλ τον «Άγγελο εξολοθρευτή του Λουίς Μπουνιουέλ (El ángel exterminador, 1962), μια μακάβρια κωμωδία με καυστική ματιά πάνω στην ανθρώπινη φύση που μπορεί να κρύβει άγρια ένστικτα και ανομολόγητα μυστικά.

Συντελεστές Παράστασης

Μετάφραση - Απόδοση: Θέμελης Γλυνάτσης
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου
Μουσική: Nalyssa Green
Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Σκηνικά - Εικαστική επιμέλεια: Μαρία Παπαδημητρίου
Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέβη Κουτσοθανάση
Video: Αλέξανδρος-Ρωμανός Λιζάρδος
Οργάνωση - Εκτέλεση παραγωγής: Ευάγγελος Κώνστας - Constantly Productions

Παίζουν: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Ανδρέας Κοντόπουλος, Γιώργος Κοψιδάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Σταύρος Λίτινας, Θέμις Μπαζάκα, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γεωργιάννα Νταλάρα, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άρης Παπαδημητρίου,Βάλια Παπαχρήστου, Αλέκος Συσσοβίτης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Χάρης Φραγκούλης, Nalyssa Green

*****
Βρικόλακες @ Πειραιώς 260 Ε
17, 18 & 19 Ιουλίου στις 21:00

Αποτέλεσμα εικόνας για βρικόλακες φεστιβαλ αθηνων

Η ομάδα blindspot theatre group ιδρύθηκε το 2009 από την ηθοποιό Γιώτα Αργυροπούλου και τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κωνσταντάτο με σκοπό τη δημιουργία παραστάσεων που παντρεύουν διαφορετικές τέχνες – θέατρο, εικαστικά, κινηματογράφο, μουσική, νέες τεχνολογίες – με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας νέας αισθητικής γλώσσας.

Στην παράσταση που δημιουργούν για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, οι Blindspot κάνουν μία ανατροπή στη βασική έκβαση του ιψενικού έργου. Μέσα από απόκοσμες εικόνες, οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με μια απρόσμενη συνθήκη, συνεχίζοντας την αναμέτρηση με τους προσωπικούς και κοινωνικούς τους Βρικόλακες. Το κείμενο δημιουργείται με αποσπάσματα από το πρωτότυπο και με νέα κείμενα που γράφονται ειδικά για την παράσταση.

Συντελεστές Παράστασης

Σύλληψη - Δραματουργία: Γιώτα Αργυροπούλου, Μιχάλης Κωνσταντάτος (blindspot theatre group)
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Συγγραφή κειμένων: Ορφέας Απέργης, blindspot theatre group
Δραματουργική συνεργασία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνογράφος: Κώστας Παππάς
Κοστούμια: Άγγελος Μπράτης
Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Πούλιος
Κίνηση: Ίρις Καραγιάν
Κατασκευές - Ειδικές κατασκευές: Βασίλης Σακκής
Βοηθός σκηνογράφου: Αναστασία Λάμπρου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Όλγα Καπαγιορίδου, Μαρία Μιχαηλίδη, Ανθίας Μπαλής, Γιάννης Μπάτσης
Διδασκαλία φωνής: Ελένη Νταλαχάνη
Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Στην παράσταση ακούγονται επίσης παραλλαγμένες φράσεις από έργα των Σαίξπηρ, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Δήμητρας Κατιώνη

Παίζουν: Γιώτα Αργυροπούλου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιώργος Φριντζήλας. Στο βίντεο εμφανίζεται ο Αντώνης Μυριαγκός

Συμμετέχουν επίσης οι: Ελένη Νταλαχάνη, Ελένη Αλεξοπούλου, Βάσω Ασήκογλου, Αθηνά Βελημβασάκη, Τερέζα Βροντίση, Βλαδίμηρος Γιαννακάκος, Μυρτώ Γιαννακούρη, Ναταλία Ζήκου, Σπυριδούλα Καλαβρυτινού, Κωνσταντίνα Κάλτσιου, Σταύρος Καστρινάκης, Γρηγορία Οικονομάκη, Σήλια Παληοθόδωρου, Έφη Πρέκα, Ραφαήλ Σιδηρόπουλος, Σύλβια Τριβυζά, Κατερίνα Φαχούρι, Δέσποινα Χαλκορόκα

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα