Πετρολούκας Χαλκιάς   Βασίλης Κώστας

Πετρολούκας Χαλκιάς & Βασίλης Κώστας σε μία καινούργια συνεργασία

Ο σεβάσμιος του κλαρίνου και ο βιρτουόζος λαουτιέρης με τη διεθνή απήχηση συμπράττουν και πάλι σε μία πολύ ενδιαφέρουσα μουσική κυκλοφορία. Και εμείς θυμόμαστε σημαντικές στιγμές από την πορεία τους.

Διαβάστηκε φορες

Ακούγοντας το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά βιώνεις όλη τη μουσική παράδοση της Ηπείρου. Πιο συγκεκριμένα στο «Μοιρολόι» ο πόνος της Ηπείρου απελευθερώνεται και ριζώνει στα αυτιά του ακροατή με έναν έντεχνο και αριστουργηματικό τρόπο μέσα από τη δεξιοτεχνία του δημιουργού. Η ξενιτιά, ο ξεριζωμός, το πένθος συμπάσχουν με το μοιρολόι, όπως μαρτυρεί και ο τίτλος του. Κι όλα αυτά μέσα από τον δίσκο του «Σκοποί Του Τόπου Μας». Το κλαρίνο του συνυπάρχει και ευθυγραμμίζεται με το συναισθηματισμό του ακροατή. Αυτό δίνει τη δυνατότητα τόσο στον ίδιο όσο και στον ακροατή όχι απλώς να τον ακούει αλλά τον άνθρωπο που έχει μνήμες να τις αναμοχλεύει και αυτόν που δεν ξέρει να θέλει να ακούσει και άλλο και να μάθει.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς είναι ο άνθρωπος που έμαθε από πολύ νωρίς, κόντρα στους γονείς και σε όλη την πορεία ζωής του, να συνεχίζει πιστός στο κλαρίνο του. Για αυτό και ο ακροατής μέσα από τα χρόνια δουλειάς του θα δει έναν αριθμό μεγάλο τραγουδιών αλλά πάντα με επιμονή στην παραδοσιακή μουσική. Τα τραγούδια που έχει μελοποιήσει ο ίδιος έχουν μία γκάμα πιστή στο συναισθηματικό πόνο μέσα από το άγγιγμα της μνήμης μα ποτέ της λήθης. Η ξενιτιά, η φτώχεια και ο θάνατος εμπλέκονται με την παράδοση, κάνοντας και τους νέους ακροατές να ταξιδεύουν μέσα από το λαογραφικό στοιχείο της παράδοσης στις γειτονιές της Ηπείρου. Αυτά τα στοιχεία τα συναντά κανείς στο τραγούδι «Τα ξεχωρίσματα» μέσα από τον ίδιο δίσκο του.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς είναι επίσης ο άνθρωπος, ο μουσικός που από το Δελβινάκι των Ιωαννίνων πήγε στην Αμερική, έζησε είκοσι χρόνια εκεί και συνέχισε να παίζει ηπειρώτικα τραγούδια. Τα τραγούδια αυτά τόλμησε και κατάφερε να τα παντρέψει πολύ όμορφα με άλλα είδη μουσικής του εξωτερικού. Έζησε έξω μα δεν ξέχασε την παράδοση της γενέτειράς του, της Ηπείρου. Είναι ο άνθρωπος που έκανε τη μουσική μας παράδοση γνωστή και εκτός συνόρων. Όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, άρχισε να παίζει κλαρίνο σε διάφορα μεγάλα νυχτερινά κέντρα, να κάνει εμφανίσεις στην τηλεόραση, ηχογραφήσεις με μεγάλα ονόματα της μουσικής, μα παραμένει μέχρι και σήμερα πιστός στο κλαρίνο του. 

Η εμφάνισή του στην εκπομπή «Ένα τραγούδι ακόμα» δείχνει ότι η παραδοσιακή μουσική τραβά και τους νέους, ότι είναι ένα κομμάτι της παράδοσης που θα πρέπει να συνεχίσει να μένει ζωντανό στην πολιτιστική μας παράδοση. Η απήχηση που έχει διαφαίνεται και μέσα από τον κόσμο που συρρέει στα τοπικά πανηγύρια όπου εμφανίζεται. 

Και για αυτόν τον λόγο στις 31 Μαΐου 2009 το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τού έκανε ένα αφιέρωμα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που όταν ακούς το μαέστρο του κλαρίνου, Πετρολούκα Χαλκιά, νιώθεις να παίζει με τα δάχτυλα της ψυχής του.

Ο βραβευμένος με Grammy Βασίλης Κώστας, από την άλλη, είναι ένας από τους λίγους Έλληνες μουσικούς που έχουν τη χαρά να έχουν κερδίσει ένα τόσο σημαντικό βραβείο. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μόνο μία από τις επιβραβεύσεις του διάσημου μουσικού, καθώς στο ενεργητικό του έχει και άλλα βραβεία. Με το λαούτο του μαγεύει τον κόσμο, που τον παρακολουθεί εκστασιασμένος. Μέσα από τη συνεργασία του με τους Global Messengers, των οποίων η μουσική περιπλέκει πολλά μουσικά όργανα, ο Βασίλης Κώστας μάς ταξιδεύει σε άλλες χώρες και κουλτούρες. Εμβαθύνει και διεισδύει σε ξένα για κάποιους ακούσματα όπως είναι η jazz μουσική. Ένα πεδίο για το οποίο ενδιαφέρεται ο Βασίλης Κώστας, το περιπλέκει και μας το παρουσιάζει συνδυαζόμενο με την παραδοσιακή μουσική.

Αυτό που μπορεί να καταφέρει ο Κώστας τόσο αρμονικά είναι το πάντρεμα διαφορετικών οργάνων, να δένουν τόσο αρμονικά ώστε η μουσική να σε παρασέρνει χωρίς να σκέφτεσαι τι ακούς. Μπλέκει την παράδοση με το μοντέρνο ώστε να καλύψει όλες τις προτιμήσεις. Αυτό συναντάς κανείς, για παράδειγμα, στο κομμάτι «The Next Step» μαζί με τον Layth Sidiq στο βιολί.

Ο Βασίλης Κώστας μέσα από ένα ταξίδι στο χωροχρόνο μάς γυρνάει σε φτωχογειτονιές σαν αυτές που βλέπουμε στις ταινίες και αγαπάμε, εκεί όπου η φτώχεια και η αξιοπρέπεια πάνε χέρι-χέρι και το παράπονο σε παράλληλη πορεία με την μπέσα και τις αληθινές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίες οι κριτικές που έχει αποσπάσει από μεγάλα διεθνούς φήμες περιοδικά ούτε οι διακρίσεις που έχει κατορθώσει και οι συναυλίες που δίνει σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Ο Βασίλης Κώστας ζει και εργάζεται διδάσκοντας σε μεγάλα πανεπιστήμια και δίνοντας συναυλίες έξω με σκοπό να διαδοθεί η ελληνική παραδοσιακή μουσική εκτός συνόρων.


Μετά την πρώτη συνεργασία τους, που πήγε περίφημα, με το δίσκο "The Soul of Epirus" το 2019, τώρα επέστρεψαν με το "The Soul of Epirus Vol. II", ένα ακόμα πιο δυνατό άλμπουμ. Μία δυνατή συνεργασία που εξελίχθηκε σε φιλία και ξεπέρασε το πρώτο τους άλμπουμ, φτάνοντας σήμερα να έχουμε το δεύτερο μέρος. Το πάντρεμα κλαρίνου με λαούτο που έκαναν στον πρώτο δίσκο συνεχίζεται και εδώ με παρόμοια συνταγή, πολύ επιτυχημένα ομολογουμένως. Έρχεται να προσφέρει ακόμα πιο έντονες αναμνήσεις και εικόνες και να γεμίσει με συναίσθημα τη μουσική ψυχή του καθενός μας.

Ευελπιστούμε και σε άλλες ακόμα τέτοιες συνεργασίες που να μπορούν να αναμοχλεύσουν τον νου μας.



Περισσότερες πληροφορίες για το άλμπουμ

Η κυκλοφορία του album “The Soul of Epirus Vol. II («Η Ψυχή της Ηπείρου VolII») του ζωντανού θρύλου του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και του βιρτουόζου λαουτίστα και υποψήφιου για Grammy 2023, Βασίλη Κώστα, ήταν μονόδρομος μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο "The Soul Of Epirus" το 2019.

Αυτός ο δίσκος αποτελεί τον καρπό της φιλίας, μαθητείας και συνεργασίας μεταξύ των δύο σπουδαίων αυτών προσωπικοτήτων της παραδοσιακής μας μουσικής, τα τελευταία οχτώ χρόνια.

Σε συνέχεια της γνωριμίας τους στη Βοστώνη το 2015, της δημιουργίας του πρώτου τους δίσκου «Η Ψυχή της Ηπείρου» και των συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια, ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Βασίλης Κώστας προσπαθούν να εξελίξουν περαιτέρω τον διάλογο κλαρίνου και λαούτου δημιουργώντας ένα νέο παράθυρο στην ήδη πλούσια μουσική παράδοση της Ηπείρου.

Πριν την ηχογράφηση του “Soul Of Epirus Vol. II”, το συγκεκριμένο project παρουσιάστηκε στη Φιλαρμονική του Παρισιού, τον οργανισμό ADEM στην Γενεύη και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό το ταξίδι, μαζί με τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον Βασίλη Κώστα βρίσκονται οι στενοί συνεργάτες και φίλοι τους Κώστας Τζίμας (φωνή), Θανάσης Βόλλας (λαούτο) και Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά).

Το album κυκλοφορεί από την Artway – Τεχνότροπον. Είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και σύντομα θα βρίσκεται και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία.

Διαβάστε ακόμα