The Guilty - Jake Gyllenhaal - Antoine Fuqua

Χολιγουντιανό remake του "The Guilty"... Θα πετύχει ή όχι;

Διαβάστηκε
Το "The Guilty" του Σουηδού Gustav Möller ετοιμάζει βαλίτσες για Αμερική. Το ντουέτο των Antoine Fuqua και Jake Gyllenhaal συναντιέται ξανά μετά το "Southpaw", ενώ ο Nic Pizzolatto «ακονίζει» την πένα του για τις ανάγκες του σεναρίου. Ποια στοιχεία θα βοηθήσουν να επιτύχει το remake και ποιο είναι το μεγάλο ρίσκο;
The Guilty - Jake Gyllenhaal - Antoine Fuqua


Είναι ξεκάθαρο πως τα τελευταία χρόνια το Χόλιγουντ στερείται έμπνευσης όλο και περισσότερο. Αυτό αποδεικνύεται κυρίως από τα πολλά remakes κλασσικών ταινιών ή επιτυχημένων - κατά βάση ξενόγλωσσων - κινηματογραφικών διαμαντιών του ανεξάρτητου σινεμά. Αυτή τη φορά, το Χόλιγουντ, απλώνει τα δίχτυα του στο εξαιρετικό "The Guilty" του Σουηδού Gustav Möller που κυκλοφόρησε το 2018.
 
Στο "The Guilty" (ο πρωτότυπος τίτλος είναι "Den skyldige") πρωταγωνιστής είναι ο Δανός αστυνομικός Asger Holm και η ταινία επικεντρώνεται σε μία βάρδιά του στο τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομίας. Κανονικά, το πόστο του Asger είναι διαφορετικό, ωστόσο, βρίσκεται εκεί λόγω κάποιας παράβασης. Την επόμενη μέρα διεξάγεται η εκδίκαση της υπόθεσής του και προσπαθεί να σιγουρευτεί ότι ο συνεργάτης του θα τον υπερασπιστεί. Ποια είναι άραγε η παράβαση την οποία διέπραξε; Το μεγαλύτερο μαρτύριο για τον Asger, βέβαια, είναι πως θα πρέπει να περάσει μια τόσο σημαντική μέρα απαντώντας στο κάθε περίεργο τηλεφώνημα. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που θα ακούσει την τρομοκρατημένη φωνή της Iben. Αν και στην αρχή αυτή μιλάει με γρίφους, ο Asger δεν θα αργήσει να καταλάβει τον μεγάλο κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η Iben.Η ιδιαιτερότητα του "The Guilty" είναι πως ολόκληρη η ταινία εκτυλίσσεται σε ένα δωμάτιο, και η κάμερα εστιάζει κατά κύριο λόγο στην εξαιρετική ερμηνεία του Jakob Cedergren. Μέσω του τηλεφώνου ακούμε και άλλες φωνές, ενώ εμφανίζονται για λιγοστά δευτερόλεπτα και μερικοί ακόμα ηθοποιοί οι οποίοι περνούν απλώς απαρατήρητοι. Το "The Guilty" αποτέλεσε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Gustav Möller ως σκηνοθέτη και σεναριογράφο και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς η ταινία του βρέθηκε στις 10 καλύτερες ταινίες που είδαν οι συντάκτες μας το 2019. Έκτοτε, δεν έχουμε δει κάποια άλλη κινηματογραφική δουλειά από τον Möller, αν και αναμένεται να σκηνοθετήσει το αγγλόφωνο "Snow Blind", βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ των Ollie Masters και Tyler Jenkins.

Με βάση τα παραπάνω, μόνο ως αναμενόμενο κρίνεται το γεγονός πως το "The Guilty" προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ. Για την ακρίβεια, ο Antoine Fuqua ανέλαβε να σκηνοθετήσει το αμερικάνικο remake. Στον ιδιαίτερα απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο (στην αμερικανική έκδοση o χαρακτήρας θα ονομάζεται Joe Bayler) θα δούμε τον Jake Gyllenhaal. Το περίεργο με τον Gyllenhaal είναι πως θα πρωταγωνιστήσει και στο "Snow Blind" που αναφέρθηκε παραπάνω. Έτσι, ο γνωστός ηθοποιός θα έχει την τύχει να συνεργαστεί και με τον Gustav Möller, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τη σεναριακή διασκευή του "The Guilty" ανέλαβε ο Nic Pizzolatto, δημιουργός της πολύ δημοφιλούς σειράς "True Detective". Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ο Fuqua έχει συνεργαστεί τόσο με τον Gyllenhaal στο "Southpaw" (2015), όσο και με τον Pizzolatto στο επίσης remake "The Magnificent Seven" (2016). Σημαντικό είναι και το ότι η αμερικάνικη εκδοχή του "The Guilty" θα κρατήσει το ίδιο format, δηλαδή θα γυριστεί σε ένα δωμάτιο, όπως και η αρχική έκδοση.

Τα γυρίσματα του "The Guilty" θα ξεκινήσουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον προσεχή Νοέμβριο.

antoine fuqua jake gyllenhaal

Στο παρελθόν έχουμε δει πολλές προσπάθειες για remakes επιτυχημένων διεθνών παραγωγών. Σε κάποιες από αυτές το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό, ενώ σε άλλες ήταν ισάξιο ή ακόμα και καλύτερο από το πρωτότυπο. Για παράδειγμα, η προσπάθεια μεταφοράς του "Old Boy" στην Αμερική από τον Spike Lee ήταν αποτυχημένη, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το "The Girl with the Dragon Tattoo" του David Fincher.

Στην περίπτωση του "The Guilty", φυσικά, δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε το αποτέλεσμα πριν από την κυκλοφορία του. Υπάρχουν, όμως, κάποια θετικά στοιχεία με βάση τα οποία μπορώ να υποθέσω ότι το remake θα επιτύχει, άλλα υπάρχει και ένα μεγάλο αρνητικό, το οποίο μπορεί να τα γκρεμίσει όλα.

Αρχικά, θεωρώ πως η επιλογή του Jake Gyllenhaal για τον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι από μόνη της ένας λόγος ώστε κάποιος να δει την ταινία. Ο Gyllenhaal είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Κάθε φορά με εκπλήσσει όλο και περισσότερο το πώς καταφέρνει να γίνει ένα με τον ρόλο του. Μάλιστα, η μέχρι τώρα πορεία του αποδεικνύει πως δεν φοβάται να «τσαλακωθεί» και αυτό για μένα είναι ένα βασικό προσόν για έναν ηθοποιό. Ίσως να μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Jake Gyllenhaal ως έναν κινηματογραφικό χαμαιλέοντα.

Επίσης, η συμμετοχή του Nic Pizzolatto στο σενάριο δίνει και αυτή ένα συν στο remake του "The Guilty". Η μέχρι τώρα πορεία του σεναριογράφου προδίδει πως κάτι κάνει καλά. Αν πρέπει να επικεντρωθούμε κάπου, αυτό σίγουρα είναι το "True Detective" και ειδικότερα η αριστουργηματική πρώτη του σεζόν. Μετά από αυτή μπορούμε αν μη τι άλλο, να πούμε με βεβαιότητα πως ο Nic Pizzolatto ξέρει να γράφει.

Στην αντίπερα όχθη έχουμε τον σκηνοθέτη. Σίγουρα κρίνω θετικά το γεγονός πως ο Antoine Fuqua έχει ξανασυνεργαστεί τόσο με τον πρωταγωνιστή όσο και με τον σεναριογράφο του. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε την έως τώρα φιλμογραφία του, αυτή περιτριγυρίζεται κυρίως από ένα και μόνο στοιχείο. Δράση, δράση, δράση! Ναι, υπάρχει το "Training Day" (2001) χάρη στο οποίο ο Denzel Washington κέρδισε το δεύτερο του Oscar, αλλά μέχρι και εκεί δεν έλειπε καθόλου η δράση. Να ξεκαθαρίσω πως δεν λέω ότι δεν μου αρέσουν οι ταινίες του. Προσωπικά ξετρελάθηκα με το "The Equalizer" (2014) όσο και με το sequel του (2018), ενώ μέχρι και η «αμερικανιά» που περιέβαλε το "Olympus Has Fallen" (2013) δεν με ενόχλησε. Βέβαια, μια περιπέτεια γεμάτη πιστολίδι και εκρήξεις έχει τελείως διαφορετικές απαιτήσεις από μια ταινία που επικεντρώνεται σε έναν και μόνο χαρακτήρα και στην ατμόσφαιρα που τον πλαισιώνει. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως ο Antoine Fuqua δεν θα αποδειχθεί αντάξιος των προσδοκιών.
 
Όπως και να έχει, παρόλο που δεν μου αρέσει όταν το Χόλιγουντ «κλέβει» τις πολύτιμες ιδέες διεθνών δημιουργών και πολλές φορές καταστρέφονται στον βωμό του χρήματος αγαπημένες ταινίες, το remake του "The Guilty" κέντρισε σίγουρα το ενδιαφέρον μου.


Διαβάστε ακόμα
Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Ανασκόπηση 2020
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια