7 Προτάσεις Netflix Φεβρουάριος

7 προτάσεις από το Netflix για τον Φεβρουάριο του 2021

Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για πολλαπλές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στις ΗΠΑ, η τελευταία εμφάνιση του Black Panther Chadwick Boseman στις οθόνες μας και ο πανικός του ευφάνταστου "Lupin" κυριαρχούν στις επιλογές της συντακτικής ομάδας του Mix Grill για να μην χαθείτε στην συλλογή του Netflix αυτόν το μήνα.
Διαβάστηκε φορες
Σε αυτή τη σειρά άρθρων, οι συντάκτες μας σας προτείνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, σειρές αλλά και εκπομπές από τη συλλογή του Netflix. Αντί να χάνετε χρόνο σερφάροντας στην πλατφόρμα, αφήνοντας τον αλγόριθμο να αποφασίσει για εσάς, μπορείτε να πατήσετε «Αναζήτηση» και να επιλέξετε συνειδητά τι θα δείτε. Εμείς βάζουμε τις προτάσεις, πάντοτε με το υποκειμενικό κριτήριο του καθενός και της καθεμιάς μας. Η τελική επιλογή είναι -φυσικά- δική σας!

Θυμηθείτε τις προτάσεις μας για τον Ιανουάριο.


Athlete A (2020)
Σκηνοθεσία: Bonni Cohen, Jon Shenk

Επιλογή της Κατερίνας Αδαμοπούλου

Athlete A

«Το ακόλουθο πρόγραμμα περιέχει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, που ίσως θορυβήσουν κάποιους θεατές». Μ’ αυτή τη φράση ξεκινά η προβολή του "Athlete A" στο Netflix, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να παρακολουθήσουμε, ειδικά αυτή την περίοδο.
Το ντοκιμαντέρ των Bonni Cohen και Jon Shenk ακολουθεί μια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων της εφημερίδας "The Indianapolis Star" που έφεραν στο φως τις πολλαπλές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστησαν νεαρές αθλήτριες της Γυμναστικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ από τον Larry Nassar. Ο Nassar υπήρξε επί 20 και πλέον χρόνια γιατρός της Ομοσπονδίας και του Πανεπιστημίου του Michigan και έχαιρε ευρείας αναγνώρισης τόσο στον κλάδο του όσο και στον κοινωνικό του περίγυρο. Αν και η Αμερικανική Γυμναστική Ομοσπονδία γνώριζε την δράση του Nassar, επέλεξε να τον καλύψει, καθώς η αποκάλυψη των εγκλημάτων του θα της στερούσε χορηγίες εκατομμυρίων. Η Μaggie Nichols έκανε καταγγελία στην Ομοσπονδία τον Ιούνιο του 2015, ωστόσο ως και το καλοκαίρι του 2016, όταν η "The Indianapolis Star" δημοσίευσε την έρευνά της, η Ομοσπονδία προσπάθησε να την φιμώσει, τιμωρώντας την μάλιστα με αποκλεισμό από την Ολυμπιακή ομάδα.

Καθώς ολοένα και περισσότερες ιστορίες κακοποίησης βγαίνουν επιτέλους στην επιφάνεια, το "Athlete A" μπορεί να χρησιμεύσει για να μάθουμε να διαβάζουμε σωστά τα στοιχεία:
Τις περισσότερες φορές, ο θύτης είναι υπεράνω υποψίας. 
Θύτης και θύμα γνωρίζονται. Δεν είναι λίγες οι φορές (για την ακρίβεια είναι η πλειονότητα), που ο θύτης έχει αναπτύξει, ως ένα βαθμό, σχέση οικειότητας με το θύμα του. 
Εκείνοι που θα έπρεπε να προστατέψουν το θύμα, δεν το πράττουν. 
Εκτός του βιασμού, το θύμα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την βλακεία των «Γιατί τώρα;» (που στην ουσία σημαίνει «Γιατί δεν σιώπησες;»), «Μήπως τον προκάλεσες;» και τις ύβρεις των «Για τα λεφτά το κάνει» και «Θέλει να τον καταστρέψει».
Τα θύματα γίνονται δυνατές γυναίκες. Η διαδικασία δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη. Μα όταν το θύμα καταφέρει να αγαπήσει ξανά τον εαυτό της, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να καταφέρει.

Δείτε το trailer.
 
 
Ma Rainey's Black Bottom (2020)
Netflix original
Ελληνικός τίτλος: «Η Θρυλική Μα Ρέινι»
Σκηνοθεσία: George C. Wolfe
Με τους: Viola Davis, Chadwick Boseman και Lea Glynn Turman

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

Ma Rainey's Black Bottom
Καλοκαίρι του 1920. Η «Μητέρα των μπλουζ» Ma Rainey βρίσκεται για ηχογράφηση στο καυτό Σικάγο, έχοντας διακόψει την περιοδεία της στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του κοινού της, κατά κύριο λόγο μαύρους εργάτες και απογόνους σκλάβων. Η παρουσία της στο Σικάγο αποτελεί διακαή πόθο του παραγωγού της, ένα άνοιγμα στους λευκούς που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τους δίσκους της, ακόμα και αν δεν διαθέτουν πάντα την αντίληψη για να προσλάβουν το νόημα των τραγουδιών της. Η εκρηκτική προσωπικότητα της Ma θα μετατρέψει την ηχογράφηση σε μια ταχεία εναλλαγή από ... ατυχή γεγονότα.
Πέρα από την προφανή αναφορά, το "Ma Rainey's Black Bottom" - ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια της Gertrude "Ma" Rainey (ακούστε την ηχογράφηση εδώ) - αφορά τον ταξικό διαχωρισμό των μαύρων. Και αυτή η παράμετρος -ευτυχώς- διαποτίζει την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του August Wilson από τις αρχές των '80s. Η Viola Davis είναι αγνώριστη και συγκλονιστική. Ωστόσο, αυτός που κλέβει την παράσταση είναι ο Chadwick Boseman, στον ρόλο του τρομπετίστα της Ma, αποδεικνύοντας για μια τελευταία φορά την ευρεία έκταση των υποκριτικών του ικανοτήτων. Διόλου αντικειμενικά, πρόκειται για την καλύτερη ταινία παραγωγής του Netflix, που ήρθε σε μια στιγμή που ο κόσμος την χρειάζεται όσο τίποτε άλλο.

Δείτε το trailer.
 
 
Lupin (2021- )
Netflix original
Ελληνικός τίτλος: «Λουπέν»
Δημιουργοί: George Kay και François Uzan
Με τους: Omar Sy, Vincent Londez και Ludivine Sagnier

Επιλογή του Δημήτρη Καμπούρη

Lupin
Πάντα ξεκινάω να βλέπω με επιφύλαξη τις σειρές του Netflix με τις οποίες γίνεται πανικός κατά διαστήματα. Τις περισσότερες φορές, σε ποσοστό 80% θα μπορούσα να πω, στο πρώτο με βία δεύτερο επεισόδιο εγκαταλείπω την προσπάθεια. Αυτό όμως δε συνέβη με το "Lupin", μία νέα σειρά - ευτυχώς - μόνο πέντε επεισοδίων (πολύ σημαντικό αυτό), που έσκασε στις οθόνες μας στις αρχές του χρόνου.
Ο Assane Diop, που υποδύεται απόλυτα πετυχημένα ο Omar Sy, είναι ένας νέος, σύγχρονος ήρωας, που στηρίζεται στον Arsène Lupin, το γνωστό χαρακτήρα της διάσημης σειράς του Maurice Leblanc. Ο Assane είναι γιος ενός μετανάστη από τη Σενεγάλη, που έχει στηρίξει την «επαγγελματική» του καριέρα ως κλέφτης στις μεταμφιέσεις και στην εξαπάτηση, όπως ο αγαπημένος του ήρωας, με τον οποίο τον έφερε σε επαφή ο πατέρας του.
Πρόκειται για μια ταχύτατη, αστυνομική σειρά, που έχει ισόποσες δόσεις έντασης, δράματος και χιούμορ. Σπάνια κάνει κοιλιά, αφού η πλοκή εξελίσσεται γοργά, ισορροπώντας ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν. Δύο σχεδόν παράλληλες και ισάξιες ιστορίες οδηγούν τον πρωταγωνιστή σε φαινομενικά αδιέξοδα, που κατά κύριο λόγο ξεπερνάει με ευφάνταστο και ιντριγκαδόρικο τρόπο, χωρίς όμως η λύση να είναι περίπλοκη στον κοινό νου ή εξυπνακίστικη (αυτό μπορεί να συμβαίνει κάποιες στιγμές).
Πέρα από το βασικό αστυνομικό ιστό, θίγονται κι αρκετά ακόμα θέματα που αφορούν το ρατσισμό, την απόδοση δικαιοσύνης, τη διαφθορά και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ψυχή της ιστορίας και στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Κυρίως εκείνου του άκρως συμπαθητικού πρωταγωνιστή, του ήρωα και του Omar Sy.

Δείτε το trailer
 
 
The Valhalla Murders / Brot (2019)
Ελληνικός τίτλος: «Οι φόνοι της Βαλχάλα»
Δημιουργός: Thordur Palsson
Με τους: Nína Dögg Filippusdóttir και Björn Thors

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

The Valhalla Murders
 
Όταν ένας άντρας βρίσκεται δολοφονημένος στο λιμάνι του Ρέικιαβικ, η Kata, έμπειρη ντετέκτιβ της ισλανδικής αστυνομίας, καλείται να λύσει την υπόθεση. Λίγο αργότερα, δολοφονείται ένας ακόμα άντρας, ο οποίος φέρει ίδια σημάδια με το πρώτο θύμα. Τα στοιχεία πλέον προδίδουν πως πρόκειται για serial killer. Ο διοικητής της Kata, επιθυμώντας χειροπιαστά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν, ζητά την βοήθεια του Arnar, ενός παλιού γνώριμου που εργάζεται στο Όσλο. Έτσι, η Kata και ο Arnar πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βρουν έναν δολοφόνο που δεν μοιάζει πρόθυμος να σταματήσει το έργο του.
Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη αστυνομική ιστορία μυστηρίου και σε συνδυασμό με τα υπέροχα χιονισμένα τοπία της Ισλανδίας, το αποτέλεσμα απογειώνεται. Νιώθω πως αυτή η ατμόσφαιρα των Βόρειων Χωρών ταιριάζει απόλυτα σε τέτοιου είδους ιστορίες. Αν είστε φαν του είδους – και όχι μόνο – δείτε την δίχως δεύτερη σκέψη.
Η σειρά αποτελείται από 8 επεισόδια και προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ισλανδία το 2019. Έπειτα, βρήκε το δρόμο της για παγκόσμια κυκλοφορία μέσω του Netflix, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφόρησε μέσω του BBC Four. 

Δείτε το trailer.


The VVitch: A New-England Folktake (2015)
Ελληνικός Τίτλος: «Η Μάγισσα»
Σκηνοθεσία: Robert Eggers
Με τους: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie

Επιλογή της Κατερίνας Αδαμοπούλου

The VVitch
Βρισκόμαστε στο 1630 στην πουριτανική αποικία του Plymouth της σημερινής Μασαχουσέτης. Η επταμελής οικογένεια του William εκδιώκεται από τα όρια της βρετανικής αποικίας. Ως αποτέλεσμα, θα κληθεί, αφενός να βιοποριστεί με τα μέσα που της παρέχονται από το αχαρτογράφητο περιβάλλον της Νέας Αγγλίας και αφετέρου να διατηρήσει την πίστη της προς τον Θεό και την οικογένεια. Η μυστηριώδης, ωστόσο, εξαφάνιση του βρέφους της οικογένειας θα αποτελέσει το έναυσμα της δοκιμασίας (ή θείας τιμωρίας) των λοιπών μελών της, τα οποία θα επιδοθούν σ' ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών. 
Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη Robert Eggers ("The Lighthouse" 2019) απολαμβάνει την γενική αποδοχή του κοινού, ενώ είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο Sundance Festival, όπου έκανε την επίσημη πρεμιέρα της με τον Eggers μάλιστα να κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας. Αν και εντάσσεται στην κατηγορία του horror, αποφεύγει το splatter και την συνεχή καλλιέργεια συναισθημάτων τρόμου μέσα από απόκοσμες σκηνές. Ο Eggers εντέχνως φέρνει το horror πιο κοντά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Δεν είναι η μαγεία, αυτή καθ' αυτή, που τρομάζει τους ήρωές του, αλλά η πιθανότητα κάποιος να πρόδωσε την ίδια του την οικογένεια και τα ιδανικά της. Η υποψία της προδοσίας, ο φόβος ότι κάποιος υπήρξε ανάξιος της οικογενειακής αγάπης και του Θεού γίνεται ο μοχλός που πυροδοτεί την δράση. Αν τα άνωθεν δεν σας έπεισαν για να πατήσετε το play, ίσως το καταφέρει η Anya Taylor-Joy του "The Queen’s Gambit", που με το "The VVitch” είχε πραγματοποιήσει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο.

Δείτε το trailer.
 

Back to the Future (1985)
Ελληνικός τίτλος: «Επιστροφή στο μέλλον»
Σκηνοθεσία: Robert Zemeckis
Με τους: Michael J. Fox, Christopher Lloyd και Lea Thompson

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

Back to the Future
 
Ο δεκαεφτάχρονος μαθητής Marty McFly βρίσκεται άθελά του τριάντα χρόνια πίσω στον χρόνο, όταν ο φίλος του και τρελο-επιστήμονας Emmet Brown φτιάχνει μια αυτοκινούμενη μηχανή του χρόνου, βασισμένη σε μια DMC DeLorean. Εκεί, ο Marty θα μπλέξει σε αρκετούς μπελάδες, ενώ θα γνωρίσει και τις νεαρές εκδοχές των γονιών του, πριν καν ακόμα αυτοί ερωτευτούν.

Το "Back to the Future" αποτελεί πλέον μια κλασική ταινία. Το 1985 που κυκλοφόρησε έγινε η πιο κερδοφόρα ταινία παγκοσμίως και αυτή της η επιτυχία έφερε δύο συνέχειες, το 1989 και το 1990. Όσοι δεν το έχετε δει, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και δείτε το, ενώ οι υπόλοιποι μπορείτε κάλλιστα να το ξαναδείτε!

Δείτε το trailer.


The Foreigner (2017)
Ελληνικός τίτλος: «Ο Εκδικητής»
Σκηνοθεσία: Martin Campbell
Με τους: Jackie Chan και Pierce Brosnan

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

The Foreigner
 
Όταν η κόρη ενός φιλήσυχου επιχειρηματία πεθαίνει σε τρομοκρατική επίθεση, αυτός αναγκάζεται να ξεθάψει το βίαιο παρελθόν του, με σκοπό να βρει τον δολοφόνο της.
Τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα ενσαρκώνει ο Jackie Chan, σε έναν αρκετά πιο σοβαρό ρόλο από αυτούς που μας έχει συνηθίσει, αν και για άλλη μια φορά ξεδιπλώνει το αστείρευτο ταλέντο του στις πολεμικές τέχνες. Η σκηνοθεσία του Martin Campbell είναι αξιόλογη, πράγμα που δεν βλέπουμε συχνά σε τέτοιου είδους ταινίες. Το δυνατό χαρτί της ταινίας είναι η πλοκή της, που βασίζεται στο βιβλίο "The Chinaman" του Stephen Leather. To "The Foreigner" είναι μια καλοφτιαγμένη ταινία δράσης που προσφέρει όλα όσα υπόσχεται, πράγμα που την κάνει κατάλληλη για θέαση από τους λάτρεις του είδους, καθώς και από αυτούς που θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα από τον «ποιοτικό» κινηματογράφο.

Δείτε το trailer.
 

* Οι προτάσεις που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνονται στο Netflix κατά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου. Δεν φέρουμε ευθύνη για τυχόν αφαίρεση τίτλων.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα