7 tainies netflix June

7 προτάσεις από το Netflix για τον Ιούνιο του 2021

Δύο πραγματικές ιστορίες ως πηγή έμπνευσης, μία σκιαγράφηση αληθινής αγάπης, ένα ισπανόφωνο αστυνομικό θρίλερ, σκαθάρια και γιγάντια έντομα, καθώς και βαμπίρ με συναισθήματα κυριαρχούν στις προτάσεις μας για αυτόν το μήνα.

Διαβάστηκε φορες

Σε αυτή τη σειρά άρθρων, οι συντάκτες μας σας προτείνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, σειρές αλλά και εκπομπές από τη συλλογή του Netflix. Αντί να χάνετε χρόνο σερφάροντας στην πλατφόρμα, αφήνοντας τον αλγόριθμο να αποφασίσει για εσάς, μπορείτε να πατήσετε «Αναζήτηση» και να επιλέξετε συνειδητά τι θα δείτε. Εμείς βάζουμε τις προτάσεις, πάντοτε με το υποκειμενικό κριτήριο του καθενός και της καθεμιάς μας. Η τελική επιλογή είναι – φυσικά – δική σας!

Θυμηθείτε τις προτάσεις μας για τον Μάιο.


The Boy Who Harnessed the Wind (2019)
Ελληνικός τίτλος: «Το Αγόρι που Δάμασε τον Άνεμο»
Σκηνοθεσία: Chiwetel Ejiofor
Πρωταγωνιστούν: Maxwell Simba και Chiwetel Ejiofor

Πρόταση του Ορέστη Καζασίδη

The Boy Who Harnessed the Wind

Ο Will ζει σε μια επαρχία του Μαλάουι και από μικρός έχει δείξει την κλίση του με τις μηχανές και την τεχνολογία. Ωστόσο, αναγκάζεται να αφήσει το σχολείο όταν μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας πλήττει την αγροτική του οικογένεια. Θα μπορούσε άραγε, να φέρει βροχή, όχι όπως οι πρόγονοί του, αλλά χρησιμοποιώντας την ενέργεια του αέρα;

Πρόκειται για ταινία βασισμένη σε πραγματική ιστορία, αυτή του William Kamkwamba, που σε ηλικία 14 ετών έφτιαξε μια ανεμογεννήτρια από ευτελή υλικά, κάτι που –σας υπογράφω– δεν μπορεί να κάνει κανείς απόφοιτος του Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια περίπτωση ιστορίας με τόση δυναμική που ξεπερνά οποιαδήποτε αδυναμία της ταινίας. Η οποία, εν προκειμένω, είναι καμωμένη με εμφανές άγχος αλλά και δέος από τον Chiwetel Ejiofor, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Προς επικύρωση της διάθεσης για αυθεντικότητα, στο καστ περιλαμβάνονται αρκετοί ηθοποιοί από την Αφρική (ο νεαρός πρωταγωνιστής Maxwell Simba κατάγεται από την Κένυα), ενώ η επικρατούσα γλώσσα είναι τα Chichewa ή Nyanja, που κυριαρχούν στην νοτιοανατολική Αφρική.

Δείτε το trailer


The Innocent (2021)
Ελληνικός τίτλος: «Ο Αθώος»
Netflix original
Σκηνοθεσία: Oriol Paulo
Πρωταγωνιστούν: Mario Casas, Aura Garrido και Alexandra Jiménez

Πρόταση της Ελένης Ζαρκάδα


Έχοντας υπάρξει ένοχος στο παρελθόν, πόσο εύκολο είναι να κατηγορηθείς ξανά για ένα νέο έγκλημα για το οποίο όμως δηλώνεις αθώος; Είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις τη γυναίκα που έχεις στο πλάι σου ή ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό; Όλα αυτά τα ερωτήματα ταλανίζουν τον πρωταγωνιστή μας, Mateo Vidal, που αναζητά την γυναίκα του ανακαλύπτοντας πως του είπε ψέματα για ένα επαγγελματικό της ταξίδι. Παράλληλα, μία σειρά φόνων οδηγεί την αστυνομία στον Mateo και εκεί αρχίζουν να γεννιούνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα.

Από τον σκηνοθέτη των ταινιών «Ο Αόρατος Επισκέπτης» (2016) και «Οφθαλμαπάτη» (2018), που είναι επίσης διαθέσιμες στο Netflix, αυτή τη φορά έχουμε ένα αστυνομικό θρίλερ που ξετυλίγεται σε σειρά 8 επεισοδίων. Θεωρώ περιττό να αναφέρουμε ξανά πόσο έχει εξελιχθεί η ισπανική μυθοπλασία τα τελευταία χρόνια, έχοντας βρει πρόσβαση σε παγκόσμιας κλίμακας κοινό μέσω του Netflix (άλλοτε επιτυχημένα κι άλλοτε όχι). Το ιδιαίτερο με τη συγκεκριμένη σειρά είναι πως τα πρώτα τέσσερα επεισόδια μοιάζουν φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, ενώ στη συνέχεια με έναν περίτεχνο τρόπο, οι δημιουργοί καταφέρνουν να τα φέρουν όλα σε μία λογική σειρά. Παρά τα όποια σεναριακά κενά ίσως προκύπτουν, «Ο Αθώος» είναι μία σειρά που σε κρατάει σε εγρήγορση μέχρι και τα τελευταία επεισόδια.

Δείτε το trailer.


Love and Monsters (2020)
Ελληνικός τίτλος: «Έρωτας και Τέρατα»
Σκηνοθεσία: Michael Matthews
Πρωταγωνιστούν: Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker και Ariana Greenblatt

Πρόταση του Ραφαήλ Αντωνιάδη

Love and Monsters

Επτά χρόνια μετά από ένα τρομερό συμβάν που μετέτρεψε τη Γη σε ένα τρομακτικό μέρος γεμάτο γιγάντια έντομα, ο Joel αποφασίζει να αφήσει την ασφάλεια του υπόγειου καταφυγίου όπου ζει, με σκοπό να συναντήσει την πρώην του που ζει σε ένα άλλο καταφύγιο.

Αν και η πρώτη εντύπωση που σου δίνει τόσο ο τίτλος όσο και η υπόθεση είναι πως πρόκειται για άλλη μια καλτ ταινία με πρόχειρο σενάριο και παραγωγή, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ναι μεν η ταινία αποπνέει μια «καλτίλα», αλλά είναι ξεκάθαρο πόσο καλοφτιαγμένη είναι. Μέχρι και τα οπτικά εφέ που συνήθως σε τέτοιου είδους ταινίες είναι επιεικώς άθλια, σε αυτή την περίπτωση είναι ανεκτά σε ενοχλητικό βαθμό, ενώ ακόμα και το soundtrack δεν περνάει απαρατήρητο. Το "Love and Monsters" είναι μια αρκετά διασκεδαστική κωμική περιπέτεια που κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία ταινιών όπως το εξαιρετικό "Zombieland" (2009), από το οποίο είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο.

Η Paramount κυκλοφόρησε το "Love and Monsters" στις ΗΠΑ μέσω video on demand, αλλά και ορισμένων κινηματογράφων για λίγες μέρες τον Οκτώβριο του 2020, ενώ η ταινία εντάχθηκε στο Netflix τον περασμένο Απρίλιο.

Δείτε το trailer.


Brokeback Mountain (2005)
Ελληνικός τίτλος: «Το Μυστικό του Brokeback Mountain»
Σκηνοθεσία: Ang Lee
Πρωταγωνιστούν: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal και Michelle Williams

Πρόταση της Ελένης Ζαρκάδα

Brokeback Mountain

Τη δεκαετία του '60 δύο καουμπόυ που αναλαμβάνουν να εργαστούν φυλώντας πρόβατα στο Brokeback Mountain –ένα υπέροχο βουνό στο Wyoming– έρχονται κοντά στην φύση, τον εαυτό τους αλλά και μεταξύ τους. Η σχέση τους παραμένει μοναδική και εξιδανικευμένη σε όλα τα χρόνια της ζωής τους, ακόμα και όταν αποφασίζουν να ακολουθήσουν τις κοινωνικές επιταγές της εποχής και ο καθένας να δημιουργήσει την οικογένειά του.

Η κυκλοφορία του Brokeback Mountain στα 00's υπήρξε σταθμός για τις queer ταινίες, καθώς είναι από τις πρώιμες προσπάθειες του mainstream κινηματογράφου να μυήσει το κοινό σε αυτή τη θεματολογία. Το ρομαντικό αυτό δράμα, σκηνοθετημένο από τον Ang Lee, προκαλεί σταδιακά συγκίνηση, που κορυφώνεται στο τέλος χωρίς να γίνεται μελό. Ακόμα κι αν δεν γίνεται ξεκάθαρο εάν οι ήρωες ήταν gay ή bisexual, δύο πράγματα κρατάμε: τις αξεπέραστες ερμηνείες των Heath Ledger και Jake Gyllenhaal, καθώς και την σκιαγράφηση της αληθινής αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων.

Δείτε το trailer.

Διαβάστε για άλλες 6 ταινίες που έφεραν τον queer κινηματογράφο στο προσκήνιο.

Castlevania (2017–2021)
Νetflix Original
Δημιουργός: Warren Ellis
Ακούγονται: Richard Armitage, James Callis, Alejandra Reynoso

Πρόταση της Κατερίνας Αδαμοπούλου

Castlevania

Ο Βρετανός κομίστας Warren Ellis συμπράττει με το Netflix και μεταφέρει στην μικρή οθόνη την εμβληματική σειρά video games "Castlevania" της Konami. Η σειρά που ολοκληρώθηκε φέτος, έπειτα από τέσσερις σεζόν, αφηγείται την ανίερη σύμπραξη του κυνηγού τεράτων Trevor Belmond και της πλανόδιας μάγισσας Sypha που ανήκει στους νομάδες Speakers, με τον γιο του κόμη Dracula, προκειμένου να εμποδίσουν το αιματηρό σχέδιο του Dracula να αφανίσει την ανθρωπότητα. 

Η ενήλικη σειρά anime ξεχωρίζει για την gothic/μεσαιωνική αισθητική της, την έντονη και απρόβλεπτη δράση, φυσικά την βία και τις πολλαπλές splatter σκηνές, αλλά και το μαύρο χιούμορ του Trevor Belmond. Στα αξιοσημείωτα, δε, της σειράς συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων η προσπάθεια που κατέβαλε ο Ellis να σκιαγραφήσει το ψυχολογικό προφίλ των χαρακτήρων του, αποκαλύπτοντας άλλοτε τα πάθη, τις αδυναμίες και τις επιθυμίες τους και άλλοτε το ανθρώπινο πρόσωπό τους (γιατί ακόμα και τα βαμπίρ έχουν συναισθήματα!).

Δείτε το trailer.


The Blind Side (2009)
Ελληνικός τίτλος: «Μια Σχέση Στοργής»
Σκηνοθεσία: John Lee Hancock
Πρωταγωνιστούν: Quinton Aaron και Sandra Bullock

Πρόταση του Ορέστη Καζασίδη

The Blind Side

Ο Big Mike είναι ένας μαύρος έφηβος που τριγυρίζει με μια πλαστική σακούλα που περιέχει όλο του το βιος. Η οικογενειακή του κατάσταση και οι μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει τον έχουν εξωθήσει στο περιθώριο. Και όμως, αυτό το παιδί διαθέτει εξαιρετικά σωματικά προσόντα, που υπόσχονται ότι θα διέπρεπε σε όποιο άθλημα και αν επέλεγε, αρκεί να του δινόταν η ευκαιρία. Όπως και γίνεται, όταν τον εντοπίζει η Leigh Anne και τον εντάσσει στην ευκατάστατη οικογένειά της.

Η ταινία βασίζεται στη ζωή του Michael Oher, ο οποίος βρισκόταν λίγο μετά τα 20 του χρόνια όταν αυτή γυριζόταν. Και ναι, η ιστορία είναι αρκετά «παραμυθένια» με ισχυρές δόσεις «λευκής ενοχής» (το συναίσθημα ενοχής που μπορεί να νιώθουν λευκοί για τον ρατσισμό και τη διαχρονική εκμετάλλευση κατά μαύρων, ιθαγενών, μειονοτήτων κ.ο.κ.). Και παρότι η ταινία θα μπορούσε να είχε υπότιτλο «Η γλυκιά λευκή νεράιδα σώζει το χαμένο μαύρο αγόρι», δεν πέφτει στην παγίδα του φτηνού συναισθηματισμού. Είναι από τις περιπτώσεις που η δύναμη της πραγματικής ιστορίας ξεπερνά τυχόν προβλήματα και ευκολίες της δημιουργικής διαδικασίας.

Υ.Γ.: Σύντομα αναμένουμε μια αντίστοιχη κινηματογραφική ιστορία για τον Γιάννη, ο οποίος –αντίθετα από τον Oher– έχει ήδη ανελιχθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα ατομικής απόδοσης και δημοφιλίας. Αναρωτιέμαι ποιος/α θα χριστεί «γλυκιά λευκή νεράιδα» στην περίπτωσή του ...

Δείτε το trailer


Yesterday (2019)
Σκηνοθεσία: Danny Boyle
Πρωταγωνιστούν: Himesh Patel, Lily James και Kate McKinnon

Πρόταση του Ραφαήλ Αντωνιάδη

Yesterday

Έπειτα από ένα ατύχημα, ο Jack Malik, ένας όχι και τόσο πετυχημένος μουσικός, συνειδητοποιεί πως όλος ο κόσμος έχει ξεχάσει την ύπαρξη και τα τραγούδια των Beatles, εκτός από τον ίδιο. Έτσι, εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση με σκοπό την προσωπική του ανέλιξη, φτάνοντας τελικά να γίνει ο μεγαλύτερος μουσικός σταρ στον πλανήτη. Φυσικά, το γεγονός αυτό φέρνει τα πάνω κάτω και στην προσωπική του ζωή.

Το "Yesterday", του οποίου ο τίτλος φυσικά βασίζεται στο ομότιτλο τραγούδι των Beatles, αποτελεί μια ευχάριστη ρομαντική κομεντί, δια χειρός Danny Boyle. Η ταινία ακροβατεί επιδέξια ανάμεσα στην μυθοπλασία και την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, η εμφάνιση του Ed Sheeran, ο οποίος ενσαρκώνει τον εαυτό του, ήταν μια πάρα πολύ ωραία πινελιά. Ωραία πινελιά – αν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια – είναι επίσης και το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής Himesh Patel, δεν ντουμπλάρεται στα φωνητικά, ενώ στις σκηνές που φαίνεται πως παίζει κιθάρα … όντως παίζει! Μάλιστα, η χημεία του με την Lily James, η οποία όσο περνάει ο καιρός εξελίσσει το υποκριτικό της ταλέντο, είναι εξαιρετική. Μια ανάλαφρη ταινία γεμάτη με τα τραγούδια των «σκαθαριών» που δεν θα σας απογοητεύσει.

Δείτε το trailer


* Οι προτάσεις που αναφέρονται περιλαμβάνονται στο Netflix κατά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου. Δεν φέρουμε ευθύνη για τυχόν αφαίρεση τίτλων.

Διαβάστε ακόμα