7 netflix movies May

7 προτάσεις από το Netflix για τον Μάιο του 2021

Φανταστικά ταξίδια στον χώρο και τον χρόνο, δικαστικές περιπέτειες και κωμωδίες που ενώνουν το Μπρονξ με τη Χαβάη κυριαρχούν στις προτάσεις μας για αυτόν το μήνα.

Διαβάστηκε φορες

Σε αυτή τη σειρά άρθρων, οι συντάκτες μας σας προτείνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, σειρές αλλά και εκπομπές από τη συλλογή του Netflix. Αντί να χάνετε χρόνο σερφάροντας στην πλατφόρμα, αφήνοντας τον αλγόριθμο να αποφασίσει για εσάς, μπορείτε να πατήσετε «Αναζήτηση» και να επιλέξετε συνειδητά τι θα δείτε. Εμείς βάζουμε τις προτάσεις, πάντοτε με το υποκειμενικό κριτήριο του καθενός και της καθεμιάς μας. Η τελική επιλογή είναι – φυσικά – δική σας!

Θυμηθείτε τις προτάσεις μας για τον Απρίλιο.


Spirited Away / Sen to Chihiro no kamikakushi (2001)
Ελληνικός τίτλος: «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων»
Σκηνοθεσία: Χαγιάο Μιγιαζάκι
Πρωταγωνιστούν: οι κινούμενες φιγούρες της Τσιχίρο, του Χακού και της Γιουμπάμπα

Πρόταση του Ορέστη Καζασίδη

Spirited Away

Η μικρή Τσιχίρο παγιδεύεται σε ένα θέρετρο περιποίησης πνευμάτων, το οποίο διοικεί η φοβερή και τρομερή Γιουμπάμπα. Παρά τις δυσκολίες, θα καταφέρει να ανταπεξέλθει χάρη πρωτίστως στην εγγενή της καλοσύνη, αλλά και στη βοήθεια των φίλων που θα κάνει στην πορεία.

Το πιο διάσημο anime στη Δύση δεν είναι – κατά τη γνώμη μου – ούτε το καλυτερο γενικώς, αλλά ούτε καν το σημαντικότερο του δημιουργού του, αυτού του απίθανου Γιαπωνέζου Χαγιάο Μιγιαζάκι. Είναι όμως μια ορθάνοιχτη πόρτα για να γνωρίσετε τον κόσμο των anime, με μια φόρμα και πλήθος αναφορών που παραπέμπουν ευθέως στη δυτική κουλτούρα και σκέψη (ακόμα και η ελληνική απόδοση του τίτλου προδίδει – αχρείαστα – τη σύνδεση με την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»). Η Τσιχίρο γίνεται πρότυπο και πηγή έμπνευσης, παρότι δεν διαθέτει κανένα από τα τυπικά (εξωτερικά) χαρακτηριστικά που έχουμε συνηθίσει για τους γυναικείους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων.

Δείτε την ταινία, απολαύστε την Τσιχίρο και τ@ς φίλ@ς της και στη συνέχεια ακούστε το podcast του βίντεο κλαμπ του Mix Grill που παίρνει αφορμή από τις περιπέτειές τους.

Δείτε το trailer.


Russian Doll (2019)
Netflix Original
Δημιουργοί: Leslye Headland, Natasha Lyonne και Amy Poehler
Πρωταγωνιστούν: Natasha Lyonne και Charlie Barnett

Πρόταση της Κατερίνας Αδαμοπούλου

Russian Doll

Αληθεύει άραγε πως βαίνοντας στα τριακοστά μας έτη βαίνουμε παράλληλα σε μια εποχή υπαρξιακής αναζήτησης; Η Nadia, μια ανεξάρτητη και δυναμική Nεοϋρκέζα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη ζωή και τις επιλογές της με τον πιο αστείο και συνάμα μυστήριο τρόπο. Στο πάρτι των τριακοστών έκτων γενεθλίων της αντί για το νόημα της ζωής θα βρει τον θάνατο και έκτοτε θα πεθαίνει και θα επιστρέφει επανειλημμένα στο γενέθλιο πάρτυ μέχρι να ανακαλύψει τον υπαίτιο της χρονικής «λούπας».

Το "Russian Doll" είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες παραγωγές του Netflix. Με γρήγορη ροή γεγονότων και ουσιαστική δράση που δεν μακρηγορεί (βοηθάει και η μικρή διάρκεια των επεισοδίων) κερδίζει την αμείωτη προσοχή κάθε θεατή. Αξιοσημείωτη είναι η ερμηνεία της Natasha Lyonne, η οποία συμμετέχει και στην παραγωγή της σειράς, και η χημεία που αναπτύσσει με τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Η δεύτερη σεζόν της σειράς αναμένεται να προβληθεί το 2022.

Δείτε το trailer.


Outlander (2014 - )
Δημιουργός: Ronald D. Moore
Πρωταγωνιστούν: Caitriona Balfe και Sam Heughan

Πρόταση της Ελένης Ζαρκάδα

Outlander

Αναζητάτε να παρακολουθήσετε κάποια σειρά την ώρα που μπορεί να χαζεύετε στο laptop ή σαν παρέα για το φαγητό σας; Δεν είναι όλες οι σειρές κατάλληλες για να απορροφούν την προσοχή μας στο 100% ούτε για να μας προβληματίζουν (απαραίτητα). Στην κατηγορία λοιπόν αυτή, θα σας πρότεινα το Outlander, μία σειρά φαντασίας που συνδυάζει περιπέτεια, ιστορία και… ρομάντζο. Η σειρά βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα της Diana Gabaldon και αποτελείται από 5 σεζόν προς το παρόν, καθώς αναμένεται και έκτη.

Η ιστορία στηρίζεται σε ένα ταξίδι στον χρόνο που ξεκινάει η Claire Randall το 1945, περνώντας μέσα από τις πέτρες του Craigh na Dun, ενός φανταστικού μέρους κοντά στο Inverness στα Highlands της Σκωτίας. Βρίσκεται ξαφνικά λοιπόν πίσω στο 1743, στη Σκωτία που κλυδωνιζόταν από το κίνημα των Ιακωβιτών, τις σκωτσέζικες φατρίες και τις διαμάχες με τους Άγγλους ερυθροχιτώνες. Σε αυτή την εποχή οι γυναίκες δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ενώ η ιδιότητα της Claire (νοσοκόμα του Β’Π.Π) εξισώνεται με την μαγεία. Στην προσπάθειά της να επιστρέψει στον σύζυγό της που την περιμένει δύο αιώνες μετά, ερωτεύεται τον Highlander Jamie Fraser και κάπως έτσι ξεκινούν όμορφες περιπέτειες. Οι λαϊκές παραδόσεις των Σκωτσέζων, τα πανέμορφα τοπία, τα κιλτ, οι ιστορικές αναφορές που ελάχιστοι γνωρίζουμε, καθώς και η αρχαία τους γλώσσα (γαελική) είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προσδίδουν μία ιδιαιτερότητα σε αυτή τη σειρά. 

Δείτε το trailer.


The Trial / Il Processo (2019)
Ελληνικός τίτλος: «Η Δίκη»
Δημιουργός: Alessandro Fabbri
Πρωταγωνιστούν: Vittoria Puccini, Francesco Scianna και Camilla Filippi

Πρόταση του Ραφαήλ Αντωνιάδη

Il Processo

Η δολοφονία μιας 17χρονης κοπέλας φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή της εισαγγελέως Elena Guerra, καθώς ανακαλύπτει πως επρόκειτο για την κόρη που είχε αφήσει πριν χρόνια στο ορφανοτροφείο. Έτσι, η Elena, βάζει στην άκρη την προσωπική της ζωή και αναλαμβάνει την υπόθεση με σκοπό να στείλει τον δολοφόνο στη φυλακή. 

Το "Il Processo" είναι ένα δικαστικό δράμα και μας ταξιδεύει στην πανέμορφη πόλη (τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στη σειρά) της Μάντοβα στην Ιταλία. Η σειρά αποτελείται από 8 επεισόδια και καταφέρνει να κρατήσει την αγωνία μέχρι τα τελευταία λεπτά. Η σκηνοθεσία είναι αξιόλογη και παρουσιάζει ξεκάθαρα τα γεγονότα, χρησιμοποιώντας παρελθοντικές αναδρομές όπου χρειάζεται, την ίδια στιγμή που μας δίνει μια γερή δόση από τον τρόπο λειτουργίας του ιταλικού δικαστικού συστήματος. 

Η σειρά προβλήθηκε αρχικά στο ιταλικό Canale 5 τον Νοέμβριο του 2019 και η ευρεία κυκλοφορία του μέσω του Netflix ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 .   

Δείτε το trailer.

Shadow and Bone (2021)
Netflix Original

Eλληνικός Τίτλος: Σκιές και Οστά
Δημιουργός: Eric Heisserer
Πρωταγωνιστούν: Jessie Mei Li, Ben Barnes, Archie Renaux

Πρόταση της Κατερίνας Αδαμοπούλου

Shadow and Bone

Το βασίλειο της Ravka βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα τείχος σκιάς που δυσχεραίνει τη ζωή των περίοικων και δυναμιτίζει την ευημερία του βασιλείου. Μια κατά τα φαινόμενα απλή χαρτογράφος, εν ονόματι Alina Starkov, εμφανίζεται ως η μοναδική ελπίδα σωτηρίας, αφού άπαντες προσδοκούν από την «αγία Alina» να διώξει το σκοτάδι επικαλούμενη το φως.

Η σειρά "Shadow and Bone" που έκανε την πρεμιέρα του στο Netflix στις 23 Απριλίου είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο φαντασίας της Leigh Bardugo. Μπορεί ο χρόνος και ο τόπος δράσης της να μην προσδιορίζονται με σαφήνεια, για την ακρίβεια τοποθετούνται αμφότεροι στην σφαίρα του φαντασιακού, εντούτοις είναι πασιφανές πως η συγγραφέας έχει εμπνευστεί καταστάσεις και πρόσωπα από την τσαρική ιστορία. Πρόκειται αναμφίβολα για μια όμορφη σειρά με καλή σκηνογραφία και ερμηνείες, παρόλα αυτά θεωρώ ότι αδικείται σε αρκετά σημεία από το σενάριό της. Ένα πιο συγκροτημένο κείμενο με λιγότερη εύπεπτη δράση και σεναριακά κλισέ και περισσότερη ψυχογράφηση χαρακτήρων θα βοηθούσε το εγχείρημα του Netflix να προσφέρει στο κοινό του το επόμενο GοT (ιεροσυλία). Αναμένουμε την δικαίωση στην δεύτερη σεζόν.

Δείτε το trailer.


Vampires vs. the Bronx (2020)
Netflix original
Ελληνικός τίτλος: «Βαμπίρ Εναντίον Μπρονξ»
Σκηνοθεσία: Oz Rodriguez
Πρωταγωνιστούν: Jaden Michael, Coco Jones, Gerald Jones III, Gregory Diaz IV

Πρόταση του Ραφαήλ Αντωνιάδη

Vampires vs. the Bronx

O νεαρός Miguel και η παρέα του, που ζουν σε μια φτωχογειτονιά του Μπρονξ, ανακαλύπτουν πως μια ομάδα βρυκολάκων ετοιμάζεται να καταλάβει την κοινότητά τους. Έτσι, αποφασίζουν να αφήσουν στην άκρη τους φόβους τους και να αντιμετωπίσουν αυτόν τον μυστήριο εχθρό.

Το "Vampires vs. the Bronx" είναι μια ανάλαφρη κωμική ταινία «τρόμου». Παρότι ως προς τα τεχνικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια μετριότητα, αυτό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, καθώς η ταινία ξεχωρίζει λόγω της γλυκιάς, βγαλμένης από το παρελθόν, cult ατμόσφαιρας που αποπνέει, η οποία σε συνδυασμό με την σχετικά μικρή της διάρκεια καθιστά το τελικό αποτέλεσμα άκρως διασκεδαστικό. 

Δείτε το trailer


Forgetting Sarah Marshall (2008)
Ελληνικός τίτλος: «Όταν Με Παράτησε Η Σάρα»
Σκηνοθεσία: Nicholas Stoller
Πρωταγωνιστούν: Jason Segel, Kristen Bell, Mila Kunis και Paul Rudd 

Πρόταση του Ορέστη Καζασίδη

Forgetting Sarah Marshall

Η Σάρα παρατάει τον Πίτερ, κάνοντας το αποφασιστικό βήμα για να βγει από το τέλμα της σχέσης τους. Ο Πίτερ θα προσπαθήσει να βγει από τον μίζερο κόσμο του ταξιδεύοντας ως τη Χαβάη. Προς κακή του τύχη, εκεί θα συναντήσει – ποια άλλη; – την Σάρα σε μια ρομαντική απόδραση με τον νέο της φίλο.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Nicholas Stoller παραμένει η κορυφαία στιγμή από τις συνεργασίες του με τον Jason Segel (τουλάχιστον). Πρόκειται για μια από τις πιο διασκεδαστικές post '00s αμερικάνικες κωμωδίες για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων (την κορυφή θα κατακτούσε μάλλον το "Knocked Up" του Judd Apatow). Διαθέτει μια σχεδόν αφοπλιστική ειλικρίνεια, από αυτή που σπάνια έως ποτέ επιδεικνύουν οι άνδρες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις - μηδέ απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό. Και τελικώς, βουτά στον ανδρικό ψυχισμό, αποφεύγοντας τόσο τις βαθυστόχαστες φιλοσοφίες όσο και την ακατάπαυστη σαχλαμάρα.

Δείτε το trailer.


* Οι προτάσεις που αναφέρονται περιλαμβάνονται στο Netflix κατά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου. Δεν φέρουμε ευθύνη για τυχόν αφαίρεση τίτλων.

Διαβάστε ακόμα