7 netflix movies April

7 προτάσεις από το Netflix για τον Απρίλιο του 2021

Αυτόν το μήνα θα βρείτε στις προτάσεις μας δύο ταινίες που πρωταγωνιστούν στις φετινές υποψηφιότητες των Oscars, μια εξαιρετική ερμηνεία από την Rosamund Pike που αδίκως δεν έλαβε υποψηφιότητα, ευρωπαϊκές επιλογές για τους πιο ψαγμένους, καθώς και μια αστυνομική σειρά που δύσκολα θα προσπεράσετε.

Διαβάστηκε φορες

Σε αυτή τη σειρά άρθρων, οι συντάκτες μας σας προτείνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, σειρές αλλά και εκπομπές από τη συλλογή του Netflix. Αντί να χάνετε χρόνο σερφάροντας στην πλατφόρμα, αφήνοντας τον αλγόριθμο να αποφασίσει για εσάς, μπορείτε να πατήσετε «Αναζήτηση» και να επιλέξετε συνειδητά τι θα δείτε. Εμείς βάζουμε τις προτάσεις, πάντοτε με το υποκειμενικό κριτήριο του καθενός και της καθεμιάς μας. Η τελική επιλογή είναι -φυσικά- δική σας!

Θυμηθείτε τις προτάσεις μας για τον Μάρτιο.


Mank (2020)

Σκηνοθεσία: David Fincher
Με τους: Gary Oldman, Amanda Seyfried και Lily Collins

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

Mank

Το 1940 ο Herman Mankiewicz - ο Mank του τίτλου - προσλαμβάνεται από τον Orson Welles για τη συγγραφή του σεναρίου στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Επειδή ο Mank είναι αλκοολικός και τζογαδόρος, ο Welles τον απομονώνει, ώστε να δουλέψει απερίσπαστος. 

Η ταινία του David Fincher αποτελεί την πιο φιλόδοξη ταινία παραγωγής του Netflix μέσα στη σεζόν που διανύουμε και θα διεκδικήσει 10 Oscars στη φετινή διοργάνωση. Αποτελεί μια αναδρομή σε γεγονότα της ζωής του Mank που τον ενέπνευσαν στη συγγραφή του (πρώτου) σεναρίου του «Πολίτη Κέιν», ταινίας που σήμανε την αυγή του σινεμά του δημιουργού στο Χόλιγουντ.

Το σενάριο δεν φαίνεται να αποδίδει με ακρίβεια την ιστορία (ή έστω την τωρινή μας αντίληψη για την ιστορία), όπως συζήτησα σε πρόσφατο άρθρο. Ωστόσο, έχει υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία και έναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή (Gary Oldman), πλαισιωμένο από ένα θαυμάσιο γυναικείο καστ (Amanda Seyfried, Lily Collins και Tuppence Middleton). Προτείνεται να τη δείτε, αφού (ξανα)δείτε τον «Πολίτη Κέιν».

Δείτε το trailer.


The Trial of the Chicago 7 (2020)

Ελληνικός τίτλος: «Η Δίκη των 7 του Σικάγου»
Σκηνοθεσία: Aaron Sorkin
Με τους: Yahya Abdul-Mateen II, Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt και Eddie Redmayne

Επιλογή της Ελένης Ζαρκάδα

The Trial of the Chicago 7

Επηρεασμένη από γεγονότα που στιγμάτισαν τον φετινό Μάρτιο την χώρα μας και αποκάλυψαν φαινόμενα αστυνομικής βίας και προπαγάνδας, προτείνω αυτή την ταινία που αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η ιστορία (δυστυχώς) επαναλαμβάνεται.

Τον Αύγουστο του 1968 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν κοντά στο Συνέδριο των Δημοκρατικών που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, με τη διαμαρτυρία να καταλήγει σε επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και πολιτών. Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για τα επεισόδια υπήρξαν 7 πρωτεργάτες της διαμαρτυρίας, καθώς και ο πρόεδρος του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες. Μία δικαστική διαμάχη που εξ αρχής μοιάζει καταδικασμένη και μία παραγωγή του Netflix που μπορεί να μην αγγίζει την τελειότητα, αλλά φαίνεται να «συγκίνησε» την Ακαδημία Κινηματογράφου (7 υποψηφιότητες).

Δείτε το trailer.


I Care a Lot (2020)

Ελληνικός τίτλος: «Μα Φυσικά και Νοιάζομαι»
Σκηνοθεσία: J Blakeson
Με τους: Rosamund Pike, Peter Dinklage και Eiza González

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

I Care a Lot

Η Marla Grayson έχει στήσει μια φαινομενικά νόμιμη επιχείρηση ως δικαστική συμπαραστάτρια, μέσω της οποίας εκμεταλλεύεται άτομα μεγάλης ηλικίας για να καρπώνεται την περιουσία τους. Πιο συγκεκριμένα, με την βοήθεια μιας γιατρού και της συντρόφου της, βρίσκουν οικονομικά ευκατάστατους ηλικιωμένους και με βάση τη γνωμάτευση της γιατρού, τους χαρακτηρίζουν ανήμπορους. Έτσι, η Marla αποκτά την πλήρη διαχείριση της περιουσίας τους και τους κλείνει σε ένα όχι και τόσο αθώο κέντρο ευγηρίας. Όλα αυτά όμως θα αλλάξουν, όταν η Marla απλώνει τα χέρια της στο λάθος άτομο.

Πρόκειται για την τρίτη ταινία του J Blakeson, στην οποία υπογράφει και το σενάριο. Η σκηνοθεσία ακολουθεί πλήρως το ύφος του σεναρίου, το οποίο καταφέρνει να εκπλήσσει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με την αρκετά έξυπνη πλοκή του. Το δυνατότερο όμως στοιχείο είναι η ερμηνεία της Rosamund Pike, για την οποία βραβεύτηκε προσφάτως με την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ, ενώ αρκετοί έπεσαν από τα σύννεφα όταν δεν είδαν το όνομά της στις υποψηφιότητες των φετινών Oscar. Σίγουρα απαρατήρητος δεν θα μπορούσε να περάσει ούτε ο Peter Dinklage, ο οποίος πράττει τα δέοντα, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε.

Δείτε το trailer.


Anklaget / Accused (2005)

Ελληνικός τίτλος: «Κατηγορούμενος»
Σκηνοθεσία: Jacob Thuesen
Με τους: Troels Lyby, Sofie Gråbøl

Επιλογή του Δημήτρη Καμπούρη

Anklaget - Accused

Πρόκειται για την ιστορία της οικογένειας μιας «δύσκολης» 14χρονης κοπέλας, η οποία κατηγορεί τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση. Από εκεί κι έπειτα, η ταινία ξετυλίγεται αργά και βασανιστικά, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, αλλά με έναν υπόγειο τρόπο, εκτός βέβαια από το τελευταίο περίπου εικοσάλεπτο, όταν οδηγείται στην κορύφωση. Το βασικό πρόσωπο είναι ο πατέρας, καθώς τον ακολουθούμε στην πτώση του, που παρασύρει στον διάβα της τη σχέση με τη γυναίκα του, το παιδί του, την εργασία του, την κοινωνική του υπόσταση.

Οι ερμηνείες, του πατέρα κυρίως, αλλά και της μητέρας, είναι από τις καλύτερες που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Γενικότερα, το "Anklaget" είναι μια ταινία που όταν τελειώνει, χρειάζεται χρόνος για να συνέλθεις.

Δείτε το trailer.

The Sinner, Season 1 (2017)

Δημιουργός: Derek Simonds
Με τους: Bill Pullman και Jessica Biel

Επιλογή της Ηλιάνας Ζαρκάδα

The Sinner

Η σειρά "The Sinner" αποτελείται από τρεις αυτοτελείς κύκλους, αλλά ο πρώτος θεωρείται ο πιο ανατρεπτικός. Είναι μία απόδειξη ότι το μυαλό και η ψυχοσύνθεσή μας μπορούν να συνεργαστούν και να μας παίξουν διάφορα παιχνίδια.

Παρακολουθούμε την ιστορία της Cora Tannetti (Jessica Biel) που δολοφονεί εν ψυχρώ έναν νεαρό σε μια πολυσύχναστη παραλία, χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Ο ρόλος του αστυνομικού Harry Ambrose (Bill Pullman) είναι να βρει το πραγματικό της κίνητρο. Μία ιστορία που είναι κρυμμένη στο πίσω μέρος του μυαλού της Cora, γεμάτη ανατροπές και αναπάντεχα γεγονότα μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο.

Η σειρά είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Petra Hammesfahr και προβλήθηκε το 2017 στο NBC, ενώ στη συνέχεια πέρασε στην πλατφόρμα του Netflix. Αξίζει να περάσετε μία ημέρα, γιατί δεν θα σας πάρει παραπάνω, για να παρακολουθήσετε μία ιστορία όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Δείτε το trailer.


Calibre (2018)

Ελληνικός τίτλος: «Διαμέτρημα»
Σκηνοθεσία: Matt Palmer
Με τους: Jack Lowden, Martin McCann

Επιλογή του Δημήτρη Καμπούρη

Calibre

Το «Διαμέτρημα» διαδραματίζεται σε κάποιο χωριό της Σκωτίας, οπότε το σκηνικό είναι ομίχλη, βροχή, λάσπη και μουντάδα. Το ίδιο ακριβώς πετυχαίνει κι ο σκηνοθέτης με τον ρυθμό της ταινίας και τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, με σχετικά αργούς και «μουντούς» ρυθμούς. Δύο φίλοι ξεκινούν για μια μικρή, «τελευταία-πριν τη γέννηση του παιδιού του ενός» περιπέτεια κυνηγιού. Ένα τραγικά ατυχές γεγονός πυροδοτεί μια αλληλουχία λαθών, που τους οδηγεί πολύ πέρα από τα όριά τους. Ταυτόχρονα, η σύγκρουση τους με την τοπική κοινωνία, τη «σκληρή» και με δικούς της κανόνες επαρχία, καθώς και η συνεχής εναλλαγή των ανθρώπινων χαρακτηριστικών, αντιδράσεων και συμπεριφορών, όλων των εμπλεκόμενων, δημιουργούν την απόλυτη ιστορία ρεαλιστικού τρόμου.

Εξαιρετικές οι ερμηνείες, ο ήχος, τα τοπία, σε μια ταινία, η οποία ενώ είναι πιστή σε πολλά κλισέ, καταφέρνει και ξεχωρίζει.

Δείτε το trailer.


The Twelve / De Twaalf (2019)

Ελληνικός τίτλος: «Οι Δώδεκα»
Δημιουργοί: Sanne Nuyens, Bert Van Dael
Με τους: Maaike Cafmeyer, Maaike Neuville και Johan Heldenbergh

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

The Twelve - De Twaalf

Ένα δικαστικό δράμα στο οποίο δώδεκα – όπως προδίδει και ο τίτλος – (συν δύο) τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι καλούνται να κρίνουν, ως ένορκοι, το αποτέλεσμα μιας πολύκροτης δίκης. Κατηγορούμενη είναι η Frie Palmers, η οποία θεωρείται ένοχη για δύο φόνους, με τον έναν εξ αυτών να αφορά την μικρή κορούλα της, της οποίας την κηδεμονία είχε ο πρώην σύντροφός της Stefaan.

Η σειρά αποτελείται από δέκα επεισόδια, σε κάθε ένα από τα οποία αναλύονται στοιχεία του χαρακτήρα και της καθημερινότητας τόσο ορισμένων εκ των ενόρκων, όσο και όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση. Η μουντή-χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα είναι απόλυτα ταιριαστή με το μυστήριο που περικλείει την υπόθεση. Βέβαια, υπάρχει πάντα η περίπτωση να σας ξενίσει λίγο η φλαμανδική γλώσσα της σειράς, μιας που πρόκειται για βελγική παραγωγή. Πριν η σειρά πάρει το δρόμο της για το Netflix κυκλοφόρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Eén τον Νοέμβριο του 2019. 

Αν σας αρέσει το μυστήριο ή (και) τα δικαστικά δράματα, τότε το "The Twelve" είναι μια σειρά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας.

Δείτε το trailer.


* Οι προτάσεις που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνονται στο Netflix κατά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου. Δεν φέρουμε ευθύνη για τυχόν αφαίρεση τίτλων.

Διαβάστε ακόμα