7 προτάσεις στο Netflix - Μάρτιος

7 προτάσεις από το Netflix για τον Μάρτιο του 2021

Αυτόν το μήνα, σας προτείνουμε ταξίδια από τη Δανία των αρχών του 20ου αιώνα ως τις ρατσιστικές ΗΠΑ του 1870 και του 1970, αγωνιώδεις και διασκεδαστικές διαδρομές στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιταλία, για να καταλήξουμε σε γλωσσολογικές αναλύσεις βωμολοχιών.
Διαβάστηκε φορες
Σε αυτή τη σειρά άρθρων, οι συντάκτες μας σας προτείνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, σειρές αλλά και εκπομπές από τη συλλογή του Netflix. Αντί να χάνετε χρόνο σερφάροντας στην πλατφόρμα, αφήνοντας τον αλγόριθμο να αποφασίσει για εσάς, μπορείτε να πατήσετε «Αναζήτηση» και να επιλέξετε συνειδητά τι θα δείτε. Εμείς βάζουμε τις προτάσεις, πάντοτε με το υποκειμενικό κριτήριο του καθενός και της καθεμιάς μας. Η τελική επιλογή είναι -φυσικά- δική σας!

Θυμηθείτε τις προτάσεις μας για τον Φεβρουάριο.


News of the World (2020)
Σκηνοθεσία: Paul Greengrass
Με τους: Tom Hanks και Helena Zengel

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

News of the World

Βρισκόμαστε στο 1870 και ο πρώην λοχαγός της Συνομοσπονδίας (των Νότιων Πολιτειών) Jefferson Kidd γυρίζει από πόλη σε πόλη, διαβάζοντας νέα από τις εφημερίδες «έναντι μιας δεκάρας». Σε μια από τις διαδρομές του βρίσκει ένα κορίτσι που είχε απαχθεί και μεγαλώσει για χρόνια με μια φυλή Ινδιάνων. Το κορίτσι θα μεταφερόταν από τον στρατό στην οικογένειά του, ωστόσο ο μαύρος οδηγός του σκανδάλισε τους προσφάτως ηττημένους στον Αμερικανικό Εμφύλιο, οι οποίοι τον κρέμασαν πάραυτα. Έτσι το κορίτσι βρέθηκε μόνο του και ο Kidd καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του.
Ο Paul Greengrass αποφασίζει -ή αναγκάζεται- να σταθεροποιήσει επιτέλους την κάμερά του (η οποία νιώθω ότι ακόμα δονείται από τις ταινίες του Jason Bourne) για να μεταφέρει στον κινηματογράφο (ή έστω στο Netflix) το ομώνυμο μυθιστόρημα της Paulette Jiles από το 2016. Ο Tom Hanks είναι σταθερός στα γνωστά του υψηλά στάνταρ, σε μια ταινία που φαίνεται γραμμένη και προσαρμοσμένη πάνω του, όπως ήταν άλλωστε και η προηγούμενή του συνεργασία με τον Greengrass στο "Captain Phillips". Ωστόσο, θεωρώ ότι ο μοναδικός λόγος για να τη δείτε είναι η πιτσιρίκα Helena Zengel, που επιχειρεί την πρώτη της αμερικανική παραγωγή, μετά την αποθέωση που γνώρισε στο γερμανικό "Systemsprenger" ("System Crasher") του 2019. Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα εκφραστική, διαθέτει ένα μυστήριο και μια εσωτερική φλόγα, που αρκεί για να φωτίσει ολόκληρη την ταινία. Εντάξει, άλλος ένας λόγος για να τη δείτε είναι και η εξαιρετική μουσική του James Newton Howard.

Δείτε το trailer.


The Danish Girl (2015)
Ελληνικός τίτλος: «Το Κορίτσι από τη Δανία» 
Σκηνοθεσία: Tom Hooper
Με τους: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard

Επιλογή της Ελένης Ζαρκάδα

Tha Danish Girl
Πρόκειται για μία ταινία που όταν κυκλοφόρησε είχε εγείρει μεγάλη συζήτηση, τόσο λόγω του θέματος που πραγματεύεται, αλλά και χάρη στην πολύ επιτυχημένη ερμηνεία του Eddie Redmayne. Χαίρομαι πολύ που το βλέπω διαθέσιμο στο Netflix, καθώς μου θυμίζει τις όμορφες ημέρες που μπορούσαμε να χωθούμε στην καρέκλα μιας αίθουσας κινηματογράφου και να ξεφύγουμε παρακολουθώντας όμορφα τοπία της Δανίας.
Για πρώτη φορά παρακολουθούμε την αληθινή ιστορία της Lili Elbe (πρώην Einar Wegener) που ανακαλύπτοντας την σεξουαλικότητά της αποφασίζει να υιοθετήσει τη ζωή που την κάνει περισσότερο ευτυχισμένη, έχοντας στο πλάι της την Gerda Wegener (Alicia Vikander). Μία ρομαντική ιστορία που αναδεικνύει με ευαισθησία το μεγαλείο της αληθινής αγάπης, της συντροφικότητας και του αλληλοσεβασμού. 

Δείτε το trailer.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας με τις 7 ταινίες για αληθινές ιστορίες γυναικών.


If Beale Street Could Talk (2018)
Ελληνικός Τίτλος: «Αν η Baele Street Μπορούσε να Μιλήσει»
Σκηνοθεσία: Barry Jenkins 
Με τους  KiKi Layne, Stephan James, Regina King

Επιλογή της Κατερίνας Αδαμοπούλου

If Beale Street Could Talk

Βρισκόμαστε στα 1974, όταν ο James Baldwin ολοκληρώνει  και εκδίδει την πέμπτη κατά σειρά νουβέλα του "If Beale Street Could Talk". Σαράντα χρόνια μετά, ο βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας Barry Jenkins (“Moonlight”) θα μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την ιστορία της Tish και του Fonny.
Με φόντο το Χάρλεμ της δεκαετίας του 1970, παρακολουθούμε την ιστορία αγάπης και διάψευσης των ονείρων των δυο νεαρών πρωταγωνιστών. Η Tish αγαπά τον Fonny. Οι δυο τους ονειρεύονται την κοινή ζωή τους, μέχρι την στιγμή που ο Fonny οδηγείται αιφνίδια στην φυλακή με την κατηγορία του βιασμού. Ο ρατσισμός του συστήματος, που είναι επιφορτισμένο για την απόδοση της δικαιοσύνης, θα επιβάλλει την μεγαλύτερη ποινή. 
Στο "If Beale Street Could Talk" ο Baldwin, και κατ' επέκταση ο Jenkins (που έχει μείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας πιστός στη πηγή του), παρουσιάζει μέσα από την αθώα ματιά της Tish το σκληρό πρόσωπο του ρατσισμού και την δύναμη της αγάπης που προσπαθεί να υπερνικήσει το μίσος. Αξίζει να παρακολουθήσετε την ταινία για την υπέροχη ατμοσφαιρική αισθητική του Jenkins και την όμορφη ερμηνεία της KiKi Layne. Εντούτοις, οφείλω να εκφράσω την αντίθεση μου για το τέλος της ταινίας, το οποίο θεωρώ ότι μειώνει την δυναμική του μηνύματος της ιστορίας του Baldwin, αν και μπορώ να καταλάβω τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση. 

Δείτε το trailer.


Tabula Rasa (2017)
Ελληνικός τίτλος: «Άγραφος Πίνακας»
Δημιουργοί: Veerle Baetens και Malin-Sarah Gozin
Με τους: Veerle Baetens, Stijn Van Opstal, Jeroen Perceval

Πρόταση του Ραφαήλ Αντωνιάδη

Tabula Rasa

H Annemie D'Haeze βρίσκεται κλειδωμένη σε ένα ψυχιατρείο και όλα δείχνουν πως εμπλέκεται στην εξαφάνιση ενός άνδρα. Η αστυνομία προσπαθεί να της αποσπάσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το συμβάν, ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα. Η Annemie δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα, καθώς πάσχει από μια ιδιαίτερη μορφή αμνησίας, η οποία προήλθε από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Οι αναμνήσεις της Annemie από το ατύχημα και έπειτα είναι όλες προσωρινές και οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να χαθεί ανά πάσα στιγμή.
Το "Tabula Rasa" είναι ένα φλαμανδικό ψυχολογικό θρίλερ που αποτελείται από 9 επεισόδια. Η πλοκή καταφέρνει να κρατήσει τον θεατή μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, ενώ το αποτέλεσμα απογειώνεται με την εξαιρετική «σκοτεινή» ατμόσφαιρα που την περιβάλλει. Η σειρά κυκλοφόρησε αρχικά στον τηλεοπτικό σταθμό Eén του Βελγίου τον Οκτώβριο του 2017 και λίγο καιρό αργότερα ξεκίνησε το ταξίδι της για την ευρεία προβολή μέσω της πλατφόρμας του Netflix.

Δείτε το trailer


7 Años (2016)
Netflix original
Ελληνικός τίτλος: «7 Χρόνια»
Σκηνοθεσία: Roger Gual
Με τους: Paco León, Juana Acosta, Juan Pablo Raba, Alex Brendemühl και Manuel Morón

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

7 años

Τέσσερις φίλοι και συνεργάτες καλούνται να πάρουν μια σημαντική απόφαση με τη βοήθεια ενός διαπραγματευτή. Ένας εξ αυτών θα πρέπει να μπει για εφτά χρόνια στη φυλακή, ώστε να σωθεί τόσο η επιχείρηση, όσο και οι υπόλοιποι τρεις. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να παρθεί μια τέτοια απόφαση;
Το "7 Años" είναι μια δραματική ταινία που δημιουργεί προσδοκίες για κάτι καλό από τα πρώτα κιόλας λεπτά προβολής της και καταφέρνει να κρατήσει την αγωνία και το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τελευταίο λεπτό. Από τεχνικής άποψης, διαθέτει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν συνήθως το ισπανικό σινεμά, όπως η εξαιρετική ατμόσφαιρα, η καλή κινηματογράφηση και το αξιόλογο σενάριο. Φυσικά, στην προκειμένη και οι ηθοποιοί πράττουν τα δέοντα, καθώς η ταινία διαδραματίζεται κατά βάση μέσα σε ένα δωμάτιο, πράγμα που κάνει τις ερμηνείες λίγο πιο θεατρικές. Η ταινία έχει μεταφερθεί στο θέατρο με τον ομώνυμο τίτλο «7 Χρόνια» από τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.
Όλα αυτά καθώς και η σχετικά σύντομη διάρκεια της ταινίας που δεν ξεπερνά τα 77 λεπτά κάνουν πάρα πολύ ευχάριστη την θέασή της, οπότε αν δεν το έχετε δει μάλλον ήρθε η ώρα.

Δείτε το trailer


Rose Island / L'incredibile storia dell'Isola delle Rose (2020)
Netflix Original
Ελληνικός τίτλος: «Το Πλωτό Έθνος»
Σκηνοθεσία: Sydney Sibilia
Με τους: Elio Germano, Matilda De Angelis, Leonardo Lidi και Tom Wlaschiha

Πρόταση του Αντωνιάδη Ραφαήλ

Rose Island

Το 1967, ένας ιδεαλιστής μηχανικός αποφασίζει να φτιάξει μια θαλάσσια πλατφόρμα έξω από τα ιταλικά παράλια και να την ανακηρύξει αυτόνομο κράτος. Το γεγονός αυτό φέρνει τα πάνω κάτω στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, με την κυβέρνηση μη ξέροντας πως να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο, να χαρακτηρίζει το πλωτό αυτό κράτος ως εχθρό. Πρόκειται για ένα κωμικό δράμα, πίσω από το οποίο κρύβεται η πραγματική ιστορία του Νησιού των Ρόδων που έπαιξε σημαντικό ρόλο μέχρι και στην απόφαση του ΟΗΕ να επιτρέψει στα κράτη να επεκτείνουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια ταινία ορόσημο, ωστόσο, είναι μια από αυτές τις ανάλαφρες ταινίες που θα γεμίσουν ευχάριστα τον χρόνο σας.

Δείτε το trailer


History of Swear Words (2021-)
Netflix Original
Ελληνικός Τίτλος: «Το Μπινελίκι και η Ιστορία του» 
Mε τον Nicolas Cage

Επιλογή της Κατερίνας Αδαμοπούλου

History of Swear Words

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πως έχουν προκύψει οι πιο διάσημες λέξεις βωμολοχίες στην ιστορία της αγγλικής γλώσσας; Αν ναι, σου έχουμε ευχάριστα νέα, καθώς το Netflix μερίμνησε να σου λύσει όλες τις απορίες με την νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του "History of Swear Words".  Σε 6 επεισόδια διάρκειας 25 λεπτών, η σειρά  με παρουσιαστή τον Nicolas Cage προσπαθεί, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με γλωσσολογική και κοινωνιολογική ανάλυση, να παρουσιάσει την ιστορία των πιο κοινών αγγλικών λέξεων-βρισιών. Η σχετικά μικρή διάρκεια των επεισοδίων του, το περιεχόμενο και ο τρόπος παρουσίασης καθιστούν το "History of Swear Words” ίσως το πρώτο και μοναδικό ευχάριστο ντοκιμαντέρ που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει. 

Δείτε το trailer


* Οι προτάσεις που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνονται στο Netflix κατά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου. Δεν φέρουμε ευθύνη για τυχόν αφαίρεση τίτλων.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα