kostasFragkiadakiscut

Gimme 10: Οι επιλογές του Κώστα Φραγκιαδάκη

...με αφορμή τη συμμετοχή του στο συλλογικό κόμικ Μουσικά Καρέ.

Διαβάστηκε φορες

Ο Κώστας Φραγκιαδάκης γεννήθηκε το 1969 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νοσηλευτική στην Αθήνα και πλέον είναι Προϊστάμενος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της πρωτεύουσας, όπου ζει με την οικογένειά του. Η μεγάλη του αγάπη, όμως, υπήρξε από μικρή ηλικία η ζωγραφική.

Τα τελευταία 25 χρόνια, ο Φραγκιαδάκης έχει γράψει και εικονογραφήσει πολλές ιστορίες στον χώρο των κόμικς, μεταξύ αυτών και του Μπλεκ, του Μικρού Ήρωα και του Μικρού Καουμπόυ. Έχει επίσης εικονογραφήσει ιατρικά βιβλία, εργασίες κ.ά. Το nickname "Μύθος", που τον ακολουθεί, οφείλεται στο όνομα του κεντρικού ήρωα της ομώνυμης σειράς κόμικς  μυθολογικού χαρακτήρα, που ο ίδιος εμπνεύστηκε και δημιούργησε.

Μία από τις πιο πρόσφατες εργασίες του Κώστα Φραγκιαδάκη δημοσιεύθηκε ως μέρος του συλλογικού τόμου Μουσικά Καρέ, όπου εικονογράφησε το τραγούδι "Camouflage" του Stan Ridgeway. Είναι με αυτή την αφορμή που τον φιλοξενούμε σήμερα, για να μας παρουσιάσει 10 αγαπημένα του τραγούδια με αντιπολεμικό χαρακτήρα.

1. Brothers In Arms - Dire Straits (1985)

To ομώνυμο τραγούδι γράφτηκε το 1982, και αναφερόταν στον πόλεμο των νήσων Φώκλαντ που τότε απασχολούσε έντονα τη Μεγάλη Βρετανία. Ένα εξαιρετικό μουσικά κομμάτι, που με σημάδεψε από εκείνη τη μαγική Δευτέρα, στις 7 Μαΐου του 1985, που εγώ και ο αδελφός μου πληρώσαμε γύρω στις 800 δραχμές για να παρακολουθήσουμε αυτό το τεράστιο συγκρότημα live στο Σ.Ε.Φ. Μερικές καρέκλες πιο πέρα από εμάς, τους απολάμβανε ο συγχωρεμένος ο Τζίμης Πανούσης.

2. Βοrn In The U.S.A. - Bruce Springsteen (1984) 

H τεράστια εμπορική επιτυχία του «αφεντικού», που πολλοί παρεξήγησαν ως ένα τραγούδι που εξυμνεί τον πατριωτισμό και την Αμερική, ενώ ουσιαστικά καυτηριάζει την προβληματική (το λιγότερο) επιστροφή των Αμερικανών βετεράνων του Βιετνάμ.

3. Run To The Hills - Iron Maiden (1982)     

Ένα μοναδικό heavy metal κομμάτι από τους μετρ του είδους. Αναφέρεται στις μάχες την εποχή του αποικισμού της Αμερικής και στις μάχες ανάμεσα στους ντόπιους Ινδιάνους και τους «εισβολείς» Ευρωπαίους. Μάλιστα, στους στίχους αποτυπώνεται γλαφυρότατα η οπτική και των δύο αντιπάλων. Στο βίντεο με το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το τραγούδι, παίζουν σκηνές από τη βουβή πολεμική ταινία The Uncovered Wagon του 1923.

4. War - Edwin Starr (1970) 

Ένα ξεκάθαρα αντιπολεμικό τραγούδι. Από τα πρώτα τραγούδια με πολιτικό μήνυμα από έναν καλλιτέχνη της περίφημης Motown. Γραμμένο κατά του πολέμου του Βιετνάμ, διασκευάστηκε αμέτρητες φορές από πολλούς καλλιτέχνες και είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό αντιπολεμικό τραγούδι ever: “War, huh, yeah. What is it good for? Absolutely nothing!!!!”

5. Child In Time - Deep Purple (1970)

Ένα ιστορικό τραγούδι του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε το 1970. Ξεκάθαρα αντιπολεμικό άσμα με τις αντιπολεμικές κραυγές του τραγουδιστή Ian Gillan να κλέβουν την παράσταση.

6. In The Army Now - Status Quo (1986)

Διασκευή του πρωτότυπου τραγουδιού των Oλλανδών Bolland & Bolland το 1982, που όμως έκαναν τεράστια επιτυχία 4 χρόνια αργότερα οι Βρετανοί στο ομώνυμο άλμπουμ τους. Οι στίχοι περιγράφουν τον χαρακτηριστικό στρατιωτικό τρόπο ζωής.

7. Give Peace A Chance - John Lennon & Yoko Ono (1969)

O oρισμός του ύμνου της Ειρήνης. Γράφτηκε, όπως είχε πει ο ίδιος ο Lennon σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, ως μία ακόμη διαμαρτυρία κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

8. Οrange Crush - R.E.M. (1988)

O τίτλος κάνει λογοπαίγνιο με το χημικό συστατικό «Αgent Οrange» που χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Βιετνάμ. Βέβαια και πολλοί Αμερικανοί που εκτέθηκαν σε αυτό, εμφάνισαν αργότερα καρκίνο, ενώ και τα παιδιά τους εμφάνισαν προβλήματα. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Michael Stipe έγραψε αργότερα ότι το εμπνεύστηκε από ιστορίες που άκουγε όταν μεγάλωνε μέσα σε στρατόπεδα. Ο πατέρας του ήταν βετεράνος στον πόλεμο του Βιετνάμ.

9. 19 - Paul Hardcastle (1985)

Aναφερόμενος στον μέσο όρο ηλικίας των Αμερικανών στρατιωτών στον πόλεμο του Βιετνάμ που ήταν 19 ετών, ο Βρετανός δημιουργός του τραγουδιού ήθελε να κάνει μια διαμαρτυρία για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν αυτοί οι νέοι εκεί. Το τραγούδι περιέχει, εκτός από ηχητικά εφέ και μουσική, επεξεργασμένους διαλόγους από ρεπορτάζ και εκπομπές που αναφέρονταν σε εκείνο τον πόλεμο.

10. Αmerican Woman - The Guess Who (1970)

Το καναδέζικο συγκρότημα κυκλοφόρησε το ομότιτλο άλμπουμ, που ήταν το έκτο τους, το 1970. Υπάρχουν πολλές διφορούμενες απόψεις για το αν οι στίχοι του τραγουδιού καυτηριάζουν την επεκτατική πολιτική των Η.Π.Α. ή απλά αποτελούν ένα κοινωνικό σχόλιο για τις Αμερικανίδες γυναίκες.

Η προσωπική ιστοσελίδα του Κώστα Φραγκιαδάκη