DSC1593 Edit Facebook

Η έμφυλη βία μέσα από την τέχνη

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σήμερα πρέπει με την πιο δυνατή φωνή να φωνάξουμε: Καμία Λιγότερη!

Διαβάστηκε φορες

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Φέτος είναι ανάγκη περισσότερο από κάθε φορά να τονιστεί η σημασία της, καθώς ήδη από την αρχή του έτους μετράμε δεκατρείς γυναικοκτονίες, ενώ περιστατικά κακοποίησης γυναικών (και παιδιών και ανδρών φυσικά) έρχονται στην επιφάνεια όλο και πιο τακτικά. Περιστατικά που μας αφήνουν άφωνους, που φαντάζουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας κι όμως συμβαίνουν δίπλα μας. Είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε, να είμαστε σε εγρήγορση, να μάθουμε να διαβάζουμε, να ακούμε τα μηνύματα και να συμβάλλουμε στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών. Δυστυχώς ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε να μαχόμαστε για το αυτονόητο, με την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα πάψει να υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, κατά όλων των ανθρώπων. 

Δεν είμαστε όλες, λείπουν πολλές. Λίστες ολόκληρες κοριτσιών και γυναικών που έφυγαν με τρόπο άδικο και βάναυσο. Στο πλαίσιο των παραπάνω, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ παρουσιάζει την έκθεση She’s Gone, η οποία ξεκίνησε από το Ισραήλ με σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει καταγγέλλοντας την έμφυλη βία και  τις γυναικοκτονίες. Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 26 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα ρούχα των δολοφονημένων γυναικών, μεταξύ των οποίων κι εκείνα της Ελένης Τοπαλούδη. Δίπλα σε κάθε ρούχο θα υπάρχει μια ετικέτα με τις λεπτομέρειες γύρω από τη δολοφονία της κάθε γυναίκας, ενώ παράλληλα θα ακούγονται από νανουρίσματα σε πολλές  διαφορετικές γλώσσες. Μια έκθεση γροθιά στο στομάχι που είμαι σίγουρη πως θα μας αφήσει με κομμένη την ανάσα. Μια έκθεση που θα μας αφυπνίσει, καθώς οι γυναίκες αυτές μπορεί να είναι γνωστές μας, φίλες μας, συγγενείς μας, εμείς. Κι είναι κρίμα να αδιαφορούμε, σαν να συνηθίσαμε τον θάνατο που σκορπίζεται γύρω μας. Πολύ κρίμα!


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα της ημερίδας «Έμφυλη βία και γυναικοκτονία» και  των θεματικών εργαστηρίων, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Λεπτομέρειες έκθεσης:
Διάρκεια έκθεσης: 26 Νοεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου
Εγκαίνια Έκθεσης: 25 Νοεμβρίου, ώρα 19:00
Ημερίδα: 25 Νοεμβρίου, ώρα έναρξης 15:00

Είσοδος ελεύθερη
Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα έως και Κυριακή 18:00-22:00
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τ.Κ. 17778, τηλ. 2103418550.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμη η διοργάνωση του 5ου Φεστιβάλ Wift Gr «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» που παρουσιάζεται από τις «Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα (WIFT GR)» και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου, ενώ λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχουν ήδη κυκλοφορήσει, όπως σας έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενο άρθρο.

Σίγουρα οι δράσεις με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα δεν είναι μόνο αυτές. Ελπίζω να μην είναι μόνο αυτές! Κι η αλήθεια είναι πως για ένα ζήτημα όπως αυτό θα μπορούσα να γράψω σελίδες επί σελίδων.

International Day for the Elimination of Violence against Women

Ένας πολλά υποσχόμενος φωτογράφος, τον οποίο φιλοξενήσαμε πρόσφατα, ο Φίλιππος Παλληκαράς, παρουσιάζει σήμερα το project του International Day for the Elimination of Violence against Women, το οποίο είναι εξίσου συγκλονιστικό με το περσινό*. Ο ίδιος σημειώνει:

«Δεν θα μπορούσα φέτος, μια χρονιά που απετέλεσε δυναμίτη για την Ελλάδα στα συμβάντα βίας κατά των γυναικών, να μην χρησιμοποιήσω τη φωνή μου. Τη φωνή που μου δίνουν αφενός οι εικόνες που δημιουργώ και αφετέρου τα Social Media. Δεκατρείς, μέχρι σήμερα, γυναικοκτονίες μέσα στο 2021. 125 τα τελευταία έξι χρόνια. Οι αριθμοί πολλαπλασιάζονται καθημερινά και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που φέρνει τόσους άνδρες σε αυτήν την θέση. Είναι τα όρια του σεβασμού; Είναι η παθολογική ζήλια; Είναι ψυχολογική αστάθεια; Τα πατριαρχικά τους πιστεύω πατάνε πάνω σε κάθε λογική;

Τι είναι τελικά αυτό που οδηγεί εμάς τους άνδρες στην πεποίθηση ότι έχουμε εξουσία πάνω σε κάποια ζωή; Εξουσία στο «αδύναμο», κατά τα πιστεύω σας, φύλο;
Στο φύλο που μας φέρνει στη ζωή, μας μεγαλώνει και μας ταΐζει μέσα από το ίδιο του το σώμα. Το φύλο που γεννάει την ίδια την ζωή, σίγουρα δεν είναι το αδύναμο.Η δική μου ζωή έχει δημιουργηθεί από γυναίκα, έχει μεγαλώσει από γυναίκες και έχει εμπνευστεί από αυτές για να συνεχίσει. Έχω βρεθεί μπροστά σε πολύ άσχημα συμβάντα βίας, εκ των οποίων εκείνα που με έχουν στιγματίσει και θα με στοιχειώνουν για την υπόλοιπη ζωή μου, είχαν θύμα την γυναίκα. 

Αν μπορώ να ελπίζω σε κάτι, είναι κάποια μέρα οι άνθρωποι, οι κοινωνίες και οι νόμοι να κοιτάζουν στα ίσα όλους τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι να μαθαίνουν από μικροί να αγαπούν τον απέναντί τους και να μην ψάχνουν αδυναμία για να πατήσουν πάνω. Οι κοινωνίες να διδάσκουν, επιτέλους, την ισότητα. Οι νόμοι να μην έχουν φύλο και να μην κάνουν διακρίσεις σε βάρος της ιδιαιτερότητας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τις δύο γυναίκες που πλαισίωσαν το project με επαγγελματισμό και αγάπη:

MUA: stella.ch.ts (Στέλλα Χατζώκου)
Actor - Model: eva_xristana (Εύα Χριστάνα)»


*Η εικόνα εξωφύλλου αποτελεί το περσινό project του Φίλιππου Παλληκαρά.

Καμία λιγότερη!

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) η γυναικοκτονία ορίζεται ως εξής:

Γενικός ορισμός:

δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους. Ο όρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων
τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο,
τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού,
τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής»,
τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων,
τη δολοφονία γυναικών λόγω προίκας,
τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξ' αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου,
τη δολοφονία αυτόχθονων γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους,
βρεφοκτονία και εμβρυοκτονία βασισμένη στην επιλογή φύλου,
περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων,
κατηγορίες μαγείας
περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

Στατιστικός ορισμός:

Η δολοφονία μιας γυναίκας από ερωτικό σύντροφο και ο θάνατος μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα πρακτικής που είναι επιβλαβής στις γυναίκες. Ως ερωτικός σύντροφος νοείται πρώην ή νυν συζύγος ή συντρόφος, ανεξάρτητα από το αν ο/η δράστης/στρια έχει μοιραστεί ή μοιράζεται την ίδια κατοικία με το θύμα.

Φέτος, ακούστηκε για πρώτη φορά ο όρος Γυναικοκτονία στο δικαστήριο. Είναι ένα βήμα, αλλά μόνο η αρχή!

Διαβάστε ακόμα