Νίκος Χαλβατζής και Γιάννης Σταθόπουλος στον Πυρήνα

Δύο αξιόλογοι τραγουδοποιοί ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά εμφανίσεων στη μουσική σκηνή Πυρήνας.
Διαβάστηκε φορες
Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, βρέθηκα στον Πυρήνα, τον ζεστό μουσικό χώρο που βρίσκεται στον αριθμό 11 της οδού Διοχάρους, πίσω από το ξενοδοχείο Hilton. Οι χρόνοι μου και οι υποχρεώσεις μου δε μου επιτρέπουν συχνά βραδινές εξόδους αλλά την κοινή εμφάνιση του Νίκου Χαλβατζή και του Γιάννη Σταθόπουλου δεν ήθελα να τη χάσω με τίποτα.

Ο Γιάννης Σταθόπουλος, που άνοιξε τη βραδιά, είναι ένας νέος τραγουδοποιός που έχει ήδη ένα αξιόλογο άλμπουμ, το Ασκήσεις Ισορροπίας (2009), στο ενεργητικό του. Το ύφος του κινείται στα όρια του λεγόμενου «έντεχνου» τραγουδιού, με αρκετές ροκ επιρροές. Εμφανίστηκε μόνος του, πίσω από ένα... τάγμα πεταλιών και ηλεκτρονικών μαραφετιών και, με όπλο την κιθάρα και τη φωνή του, παρουσίασε τραγούδια από τον δίσκο του αλλά και κάποια ανέκδοτα. Στήνοντας λουπαρισμένους ρυθμούς και αρμονίες, και χρησιμοποιώντας παραμορφώσεις και αέναες, εμμονικές επαναλήψεις μουσικών φράσεων, απέδωσε άξια το υλικό που στο άλμπουμ του υποστηρίχθηκε από πλήρη μπάντα. Πρόκειται για δημιουργό εσωτερικών διαδρομών που φαίνεται να έχει να μάς δώσει αρκετά ακόμα πράγματα στο μέλλον.

Προλογίζοντας τον Νίκο Χαλβατζή, ο Σταθόπουλος είπε: «δώστε βάση στην πενιά, ο Νίκος είναι ένας καλλιτέχνης που θα πάρει το τραγούδι από εδώ και θα το πάει παρακάτω». Θα συμφωνήσω μαζί του, αν και, νομίζω, ο Χαλβατζής έχει ήδη «πάει παρακάτω», καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους δημιουργούς των νεότερων γενεών που διαθέτουν ένα απόλυτα προσωπικό σύμπαν. Και αυτό είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι όσοι βρεθήκαμε εκείνο το βράδυ στον Πυρήνα.

Συνοδευόμενος από τον Κώστα Τσιώλη (rhodes και λοιπά πληκτροφόρα) και τον Δημήτρη Γρηγοριάδη (τύμπανα), τον σταθερό
μουσικό πυρήνα που τον συνοδεύει τα τελευταία χρόνια δηλαδή, ο Χαλβατζής παρουσίασε επιλογές από τα δύο, μέχρι σήμερα, άλμπουμ του (Πλάνο Εξόδου του 2006, Γκόλεμ # του 2010) καθώς και μερικά από αυτά που θα περιλαμβάνονται στη δουλειά που ήδη ηχογραφεί. Είτε συνοδεία της κιθάρας του, είτε «σκαλίζοντας» τον μπαγλαμά του, ο Χαλβατζής υπήρξε πραγματικά απολαυστικός και επιβλητικός – ίσως οι ζωντανές εμφανίσεις να είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωριστεί κανείς με τη δουλειά του, η οποία δε φημίζεται για την... προσιτότητά της.

Στην εποχή της κρίσης, τέτοιες συμμαχίες, όπως αυτή των Χαλβατζή και Σταθόπουλου, είναι το ζητούμενο. Η συγκεκριμένη είναι και ταιριαστή, καθώς οι δυο τους έχουν αρκετά κοινά σημεία σε θέματα ύφους και αισθητικής. Αν έπρεπε να παρατηρήσω κάτι, αυτό θα ήταν ότι μού έλειψε η πραγματική σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών, η οποία υπήρξε ελάχιστη – μόνο στο Δώσε Μου Κάτι Για Τον Πόνο του Σταθόπουλου, που ο Χαλβατζής τον συνόδευσε στο rhodes.

Συνολικά, η εμφάνιση των δύο τραγουδοποιών υπήρξε απολαυστική αλλά και ουσιαστική. Σε συνδυασμό με τον χαμηλό φωτισμό και τις ενδιαφέρουσες βιντεοπροβολές, δημιούργησαν ο καθένας τη δική του ατμόσφαιρα και κατάφεραν να περάσουν καθαρό το μήνυμά τους στην αίθουσα. Οι δυο τους θα βρίσκονται και την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, στον Πυρήνα. Εννοείται ότι συστήνεται ανεπιφύλακτα ένα πέρασμά σας από εκεί.

Setlist:

Γιάννης Σταθόπουλος
1. Έκτακτο Δελτίο
2. Δε Βγήκε Λέξη
3. Τείχη
4. Οπτασία
5. Σπασμένο Κέρμα
6. Είναι Που Βλέπω Σκοτεινιά
7. Θεριστές
8. Δεν Είμαι Εγώ
9. Δώσε Μου Κάτι Για Τον Πόνο
10. Δρόμοι Που Φεύγουνε Για Αλλού

Νίκος Χαλβατζής
1. Άτιτλο
2. 214
3. Φυγάς
4. Η Ιδιότυπη Αγάπη Που Ένιωσε Ο κ.Δ.
5. Διάδοχος
6. Κήρυκας
7. Ευχή
8. Πέρασμα
9. Κυκλοφορούν Ανάμεσά Μας (Με Τα Αρχίδια Στον Προφυλακτήρα)
10. Ρεσέψιον
Διάλειμμα
11. Ζητιάνος
12. Τέλος...

13. Καθαρόαιμο
14. Κοκ29
15. Γκόλεμ #
16. Και Η Χαρά Δεν Την Αφήνει
17. Άλφα Ζεύγος
18. Το Ζεϊμπέκικο Του Νεκροθάφτη
19. Μονόλυκος

* Φωτογραφίες: Ελιάννα Κολυβά, Μιχάλης Τσαντίλας

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα