Εγκαίνια Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Ένα μοναδικό στολίδι για την πόλη του Πειραιά
Διαβάστηκε φορες
14 χρόνια μετά το αναγκαστικό του κλείσιμο, το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, λαμπερότερο από ποτέ, άνοιξε τις πόρτες του για το  Πειραϊκό κοινό και όχι μόνο!Το οικοδόμημα, φαντασμαγορικό ήδη από την εποχή της ανέγερσής του το 1895, έδωσε εξαιρετική πολιτιστική πνοή στον Πειραιά και στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα  δοκιμάστηκε μέσα στα χρόνια αυτά από πολλές κακουχίες. Η κατάληψή του από Γάλλους στρατιώτες κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, η φιλοξενία Μικρασιατών προσφύγων για δυο χρόνια, ο βομβαρδισμός του Πειραιά το Γενάρη '44 από τους συμμάχους, οι σεισμοί του 1981 και 1999, άφησαν σοβαρότατα σημάδια πάνω στο έξοχο οικοδόμημα, με αποτέλεσμα να το καταστήσουν ανίκανο λειτουργίας πριν περίπου 14 χρόνια.

Η αποκατάστασή του ξεκίνησε το 2008 με χρηματοδότηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης και του ΕΣΠΑ και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, επί δημαρχίας Βασίλη Μιχαλολιάκου. Τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, έχει υποστεί την πιο σύγχρονη μορφή αποκατάστασης και ανακαίνισης, δίνοντας την αίσθηση της εποχής που γεννήθηκε, όμως άρτια προσαρμοσμένο σε μια κοινωνία και ένα περιβάλλον, αφυδατωμένα από πολιτιστικό και καλλιτεχνικό ύδωρ.

Πρόκειται πια για ένα σύγχρονο θέατρο, ικανό να φιλοξενήσει υψηλών προδιαγραφών μουσικοθεατρικές παραστάσεις και να αποτελέσει σπουδαίο ενωτικό παράγοντα, τόσο της Αθήνας με το πρώτο λιμάνι, όσο και του Πειραιά με άλλα λιμάνια της Μεσογείου. Μια ανάσα πολιτισμού και ομορφιάς που έλειπε και φιλοδοξεί να ανοίξει το δρόμο από και προς τον Πειραιά.

Μετά από αρκετές αλλαγές στην ημερομηνία των εγκαινίων, η 22η Οκτώβρη ανακοινώθηκε ως η ημέρα των επίσημων εγκαινίων του Θεάτρου. Παρουσία Πρωθυπουργού, Προέδρου της Δημοκρατίας, Μητροπολίτη και φυσικά πολλών και εξαιρετικών καλεσμένων από τον χώρο της πολιτικής, αλλά και των καλλιτεχνικών, διεξήχθησαν τα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Θεάτρου.

Υπεύθυνος της σύλληψης και σκηνοθεσίας της τελετής εγκαινίων ήταν ο Φωκάς Ευαγγελινός. Όπως ο ίδιος ανάφερε, η πολυδιάσταστη οπτικοακουστική τελετή έναρξης είχε επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτόν, που μέσα στα 130 περίπου χρόνια λειτουργίας του θεάτρου, το επισκέφθηκε, ψυχαγωγήθηκε και νοηματοδότησε με την παρουσία του την λειτουργία του.
Η εκδήλωση των εγκαινίων της 22ης Οκτώβρη, είχε τίτλο "Δρόμοι του Πειραιά" και αποτελούνταν από δύο μεγάλα μέρη: τις προβολές του πλούσιου φωτογραφικού και δημοσιογραφικού  υλικού με όλη την ιστορία του θεάτρου, καθώς και από το μουσικό μέρος, όπου γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές, ερμήνευσαν κομμάτια με  αναφορές στον Πειραιά, ρεμπέτικα, κινηματογραφικά που αφορούν στο λιμάνι του Πειραιά και φτάνοντας μέχρι το σήμερα, έως και hip-hop με στίχο για τον Πειραιά.

Στην επίσημη τελετή εγκαινίων, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, αντικριστά στέκονταν η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά και η Παιδική-Νεανική Χορωδία του Ωδείου Τερψιθέας Πειραιά, όπου εναλλάξ ερμήνευσαν γνωστά κομμάτια Ελλήνων συνθετών, έως ότου περάσουν όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Πάνω στην επιβλητική πρόσοψη του θεάτρου προβάλλονταν και εναλλάσσονταν εικόνες, ενώ οι φωτισμοί δημιουργούσαν μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Στην παρθενική αυτή παράσταση του σύγχρονου Δημοτικού Θεάτρου, τα τραγούδια, που με την βοήθεια των προβολών δημιουργούσαν μια ωριαία ιστορία για τον Πειραιά και τη ζωή του, ερμήνευσαν σπουδαίοι καλλιτέχνες :  Τζίνα Φωτεινοπούλου, Γιάννης Μπέζος, Ελένη Κοκκίδου, Ευαγγελία Μουμούρη, Σταμάτης Φασουλής, Θανάσης Αλευράς, Δημήτρης Λιγνάδης, Κερασία Σαμαρά, Γιάννης Ζουγανέλης.

Την παράσταση έκλεισαν οι δυο φιλαρμονικές, του Πολεμικού Ναυτικού και του Δήμου Πειραιά, όπου παίζοντας "Τα παιδιά του Πειραιά", ενώθηκαν σε σχηματισμό επί σκηνής, δημιουργώντας έτσι το εφέ της Ελληνικής σημαίας λόγω λευκών και μπλε στολών.

Τις τέσσερις επόμενες μέρες των εγκαινίων, η παράσταση των εγκαινίων  επαναλήφθηκε για το ευρύ κοινό με αντικατάσταση των επωνύμων τραγουδιστών από τους: Απόστολος Βαφειάδης, Απόστολος Ψυχράμης, Δέσποινα Κοντοζάνη, Κώστας Ξυλάς, Λιάνα Κοκόση, Μάνος Νικάκης, Μαρία Βλαχοδημήτρη, Μελίνα Ανθοπούλου, Νίκος Κοντοζάνης.

Σε όλες τις παραστάσεις το θέατρο είχε την ευτυχία να είναι κατάμεστο και μάλιστα με αρκετό κόσμο να μένει στο φουαγιέ και να παρακολουθεί από τις οθόνες λόγω εξαντλήσεως των εισιτηρίων.

Έτσι ο Πειραιάς γιόρτασε όλη αυτή την εβδομάδα με αφορμή το νέο του στολίδι!

Ο κόσμος, οι Πειραιώτες έφευγαν με λαμπερά χαμόγελα και ικανοποίηση, που δίπλα στο σπίτι τους θα συμβαίνουν τέτοια όμορφα καλλιτεχνικά δρώμενα από δω και πέρα. Μια αύρα αισιοδοξίας διαπερνούσε τον κάθε ένα που βρέθηκε ή που απλώς περνούσε αυτή την εβδομάδα από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά... με αποκορύφωμα το βράδυ του Σαββάτου. Όχι ένα, όχι δυο, αλλά τέσσερα ήταν τα ζευγάρια, που απευθείας από την εκκλησία, ήρθαν με τους φωτογράφους τους για αναμνηστικές φωτογραφίες γάμου μπροστά στο θεάρεστο οικοδόμημα!

Να ζήσει  λοιπόν το ανανεωμένο και επιβλητικό Δημοτικό Θέατρο του ιστορικού Πειραιά, όπως τα νεόνυμφα ζευγάρια!  Να ζήσει μεγάλες και σημαντικές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές στιγμές και να φωτίσει το δρόμο από και προς τον Πειραιά!

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα