Τα Πρώτα Των Πρώτων: 80's

Η δεκαετία που εμφανίζεται το κιτς και η μουσική είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την εικόνα, την εμφάνιση, τη μόδα.
Διαβάστηκε φορες
Εισαγωγή || Πριν το 1960 || Δεκαετία του 1960 || Δεκαετία του 1970 || Δεκαετία του 1980 || Δεκαετία του 1990 || Δεκαετία του 2000 || Δεκαετία του 2010

Όπως σε κάθε δεκαετία, έτσι και σε αυτή του 1980 βρίσκουμε νέα στοιχεία, τόσο στη μουσική και γενικότερα την καλλιτεχνική δραστηριότητα, όσο και στην καθημερινή ζωή. Είναι η δεκαετία που εμφανίζεται το κιτς. Που η μουσική είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την εικόνα, την εμφάνιση, τη μόδα. Και πέρα από τη μουσική, δίδεται έμφαση στο εισόδημα, τις αγαθοεργίες, τη ζωή πίσω από τη μουσική δραστηριότητα των καλλιτεχνών.

Τη δεκαετία αυτή διακρίνονται η pop, η hip hop/rap, το new wave και το hair metal. Στα 80's πολύ μεγάλα ονόματα έκαναν την είσοδό τους στη μουσική βιομηχανία, καλλιτέχνες που έκαναν την αλλαγή, ορισμένοι από τους οποίους δημιούργησαν το δικό τους εκκεντρικό στυλ και παραμένουν στα ύψη μέχρι και σήμερα.The Sound, U2, Depeche Mode, Duran Duran, Phil Collins, Falco, REM, Madonna, Violent Femmes, Wham, Nick Cave, The Smiths, A-ha, Sting, Pet Shop Boys, George Michael, Guns & Roses, Swing Out Sister, Wet Wet Wet, Nirvana, Texas, The Stone Roses και η λίστα είναι ακόμη μεγάλη.

Σταθμός στην ιστορία της μουσικής και εξαιρετικά μεγάλος παράγοντας επιρροής, τουλάχιστον για την pop μουσική, είναι η ίδρυση του MTV (Music Television), που ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Αυγούστου του 1981 με πρώτη προβολή το Video Killed the Radio Star των Buggles. Σκοπός του να παρουσιάζει κομμάτια ολόκληρο το 24ωρο.

Όλα αυτά τα στοιχεία των 80's υπάρχουν και σήμερα, άλλα αυτούσια και άλλα προσαρμοσμένα στα σημερινά δεδομένα. Συν τοις άλλοις, επειδή "εκπέμπουν" ζωντάνια, ανεμελιά και απλότητα -έστω και μέσα από το επιτηδευμένο. Στοιχεία που όλοι αναζητούμε σήμερα.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά, το 1980, έγινε μία έκρηξη με δύο κυκλοφορίες ξεχωρίζουν. Στο πρώτο album του με τίτλο Jeopardy, το αγγλικό συγκρότημα The Sound έρχεται να καθηλώσει με το ‘I Can't Escape Myself’. Κομμάτι  με νεύρο, που ακούγεται μέχρι σήμερα. Μία σύνδεση με την προηγούμενη δεκαετία. Οι Ιρλανδοί U2 μάς πάνε ένα βήμα πιο πέρα με το πρώτο τους album Boy και το κομμάτι ‘I Will Follow’.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1981, άλλες δύο μπάντες έρχονται για να ταράξουν τα νερά. Οι Depeche Mode με το κομμάτι τους ‘New Life’, από το πρώτο τους album Speak and Spell. Ήχος πιο ηλεκτρονικός. Και οι Duran Duran ξετρέλαναν τα κορίτσια με τον ομώνυμο τίτλο και το κομμάτι ‘Gils on film’, δίνοντας έμφαση στις κιθάρες και τα κρουστά.

Το 1983 αποδεικνύεται εξαιρετικά παραγωγική χρονιά! Ακόμα κι εμείς οι νεότεροι και οι νεότεροι από μας αποκλείεται να μη γνωρίζουν τους REM, που εμφανίστηκαν με το album Murmur και το κομμάτι ‘Radio Free Europe’ με τη μυστηριακή, πολλά υποσχόμενη φωνή. Τη Madonna με το ομώνυμο album και το κομμάτι ‘Lucky Star’, με γεμάτο ήχο να πλημμυρίζει με όλα τα στοιχεία της μουσικής εκείνης της εποχής. Δείχνει την υπερβολή, με την οποία θα συνεχίσει και θα γίνει η βασίλισσα της pop. Οι Violent Femmes με πρώτο τους κομμάτι το ‘Blister in the Sun’, από το ομώνυμο album. Ζωντανό και ρυθμικό, σε παρασύρει στην τρέλα τους και παραμένει φρέσκο μέχρι σήμερα. Με ένα μπάσο εξαιρετικό. Ακόμα, οι Wham! με το κομμάτι ‘Bad Boys’ από το album Fantastic. Και το synthesizer καλά κρατεί.

Το 1984 εμφανίζεται ο Nick Cave με τους Bad Seeds και το album From the Eternity. Πρώτο κομμάτι το ‘Avalanche’, διασκευή του τραγουδιού του Leonard Cohen. Πραγματικά είναι ό,τι δηλώνει ο τίτλος του. Χιονοστιβάδα. Έρχεται και φεύγει η ένταση. Ξεχύνεται πάνω σου, σε σκεπάζει και σε αφήνει.  Εξαντλητικά συναισθήματα. Έπειτα, The Smiths, με ομώνυμο τίτλο στο album τους και πρώτο κομμάτι ‘Reel Around The Fountain’. Υπάρχει έντονο το indie στοιχείο, που σε συνδυασμό με τα φωνητικά φτιάχνει ένα κλίμα χαλαρό. Οι Red Hot Chili Peppers επίσης με ομώνυμο album φέρνουν κάτι από άγρια Δύση, με κιθάρες και μπάσο σε πρώτη γραμμή να αποδίδουν το άγριο. ‘True Men Don't Kill Coyotes’ το πρώτο κομμάτι, που υπόσχεται πολλά.

Και ποιος δεν ξέρει το ‘Take on Me’; 1985. Το πρώτο κομμάτι των A-ha από το πρώτο τους album Hunting High and Low. Νεύρο, ρυθμός που ξεσηκώνει, η έκταση της φωνής του τραγουδιστή που ξετρελαίνει. Γενικότερα ο τραγουδιστής ξετρελαίνει!! Την ίδια χρονιά κάτι πιο χαλαρό από τον Sting, που ξεκινά τη solo καριέρα μετά τους The Police. Ιδιαίτερο στυλ. Πρώτο του album The dream of the Blue Turtles και πρώτο κομμάτι ‘If You Love Someone Set Them Free’.

1986 και η ηλεκτρονική μουσική έρχεται στα ύψη με τους Pet Shop Boys και το album Please. Πρώτο κομμάτι το ‘Two Divided By Zero’, μυστηριακό και μεθυστικό. Ήχος γεμάτος και επιθετικός.

Ο George Michael, αφού ξεκίνησε και έκλεισε τον κύκλο των Wham!, παρουσιάζει το πρώτο προσωπικό του album το 1987 με πρώτο κομμάτι το ‘Faith’, και επιβεβαιώνει τις ικανότητές του, φωνητικές και χορευτικές. Άλλος ένας που παρασύρει. Το 1987 εμφανίζονται και οι Guns & Roses, η hair metal μπάντα με το album Apetite for Distruction και πρώτο κομμάτι το ‘Welcome To The Jungle’. Η απόλυτη ηλεκτρική κιθάρα. Κάτι πιο μελαγχολικό, σκοτεινό και ήρεμο έρχεται με τη Sinéad O'Connor και το πρώτο της κομμάτι ‘Jackie’ από το album The Lion and the combra. Μία φωνή και μία μορφή που ακόμα ανατριχιάζει.

Στο τέλος της δεκαετίας, έχουμε ακόμα μία εκρηκτική εμφάνιση. Είναι εκείνη των Nirvana το 1989 με πρώτο album το Bleach και πρώτο κομμάτι το ‘Blew’. Ατμοσφαιρικό, πολλά υποσχόμενο, δυνατό και άγριο. Αλλά και οι Texas από τη Σκωτία με το album τους Southside και πρώτο κομμάτι το ‘I Don't Want A Lover’, στο οποίο θα ακούσουμε κάποια στοιχεία από country και την ανεμελιά της indie. Θα ακούσουμε και το πιάνο, το οποίο στα περισσότερα κομμάτια αυτής της δεκαετίας καλύπτεται από τις κιθάρες, που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Δυνατό κλείσιμο για τη δεκαετία των 80's με The Stone Roses. Πρώτο τους album με ομώνυμο τίτλο. Πρώτο κομμάτι ‘I Wanna Be Adored’. Εκρηκτικοί, με μεγάλη επιτυχία. Ακολουθούν τις γενικές επιταγές της δεκαετίας, παρεκκλίνουν λίγο και δίνουν το σκήπτρο στα 90's.

Αδύνατον να μαζέψεις τη μαγεία των 80's σε ένα άρθρο. Η απαρίθμηση των κομματιών δεν τελειώνει. Εδώ πήραμε μόνο μία γεύση από την τρέλα της εποχής και την ενέργειά της, που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη μουσική. Μεγάλες μπάντες, μεγάλα ονόματα, μεγάλες στιγμές, μεγάλα αποτελέσματα.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα