Είναι το Carol η πιο αυθεντική ιστορία αγάπης;

Τίποτα εξωπραγματικό δε συμβαίνει, πέρα από δύο ψυχές που καταφέρνουν, μέσα σε δισεκατομμύρια ανθρώπων, να ενωθούν.
Διαβάστηκε φορες
Στις 3 Δεκεμβρίου 2015 άνοιξε η κινηματογραφική αυλαία για το Carol, στο οποίο ο Todd Haynes μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο βιβλίο της Patricia Highsmith (που κυκλοφορεί και με τον εναλλακτικό τίτλο “The Price of Salt”) σε σενάριο της Phyllis Nagy.

What a strange girl you are..Flung out of space”. -Carol.

1952. Νέα Υόρκη. Μια ιστορία αγάπης ξετυλίγεται ανάμεσα στην όμορφη μεγαλοαστή Carol Aird και στη γλυκιά και συνεσταλμένη υπάλληλο Therese Belivet. Η Carol αγοράζει ένα χριστουγεννιάτικο δώρο από το κατάστημα όπου εργάζεται η Therese. Η έλξη είναι άμεση και αμοιβαία και η επαφή των δύο γυναικών γίνεται μέσω συγκυριών και αφορμών που μοιάζουν τόσο συμπαντικές όσο και απόλυτα απλές και καθημερινές. Φυσικά, μια τέτοια αγάπη μόνο απλή δε μπορεί να είναι στην οπισθοδρομική κοινωνία του '50. Η Carol κινδυνεύει να χάσει την επιμέλεια του παιδιού της λόγω “ανήθικης συμπεριφοράς”, τη στιγμή που η Therese προσπαθεί να ξεφύγει από τις προσταγές και τους άγραφους νόμους της κοινωνίας. Μια ακόμη κινηματογραφική αγάπη δοκιμάζεται.

Carol 1

Everything comes full circle”. -Carol.

O Todd Haynes παρουσιάζει μια όμορφη Νέα Υόρκη και ακολουθεί την ιστορία που ξετυλίγεται στους δρόμους της με απόλυτο σεβασμό και εξαιρετική αισθητική. Ο φακός μοιάζει να χαϊδεύει τους χαρακτήρες με ευγένεια, και κρατάει το θεατή σε, απαραίτητη, απόσταση από τη συναναστροφή των δύο πρωταγωνιστριών με δευτερεύοντες χαρακτήρες. Όταν πρόκειται για τη μεταξύ τους διάδραση, όμως, η κάμερα πλησιάζει, απαθανατίζοντας βλέμματα, συσπάσεις του προσώπου, κινήσεις και υφές. Μας φέρνει κοντά στις πιο μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να ερωτευτείς σε κάποιον. Αποκορύφωμα κινηματογράφησης η τελευταία σκηνή στην οποία ο Haynes καταφέρνει να κάνει την καρδιά του θεατή να χτυπάει με τον παλμό της ταινίας.

You seek resolutions, because you are young”. -Carol

Η Cate Blanchett αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να παίξει με τρομακτική συνέπεια κάθε ρόλο, από τον Bob Dylan (στην προηγούμενη ταινία του Haynes “I'm Not There”) ως τη φαινομενικά ανεξάρτητη, αλλά υπογείως καταπιεσμένη, Carol. H Blanchett καθηλώνει με την ομορφιά, τη χροιά, τις κινήσεις της. Είναι όλα αυτά που μοιάζει να είναι, χωρίς ταυτόχρονα να είναι τίποτα. Είναι δυνατή, μα κλαίει, θυμώνει και υπομένει. Ερωτεύεται, μα δειλιάζει, φοβάται, υποχωρεί και μετά διεκδικεί. Είναι όλα αυτά μέσα από ένα βλέμμα , ένα νεύμα, ένα χέρι στον ώμο. Κι από την άλλη, η Rooney Mara νέα, φρέσκια και ντροπαλή, φαντάζει εύθραυστη στα χέρια της Carol. H Mara μοιάζει να ενηλικιώνεται μαζί με το χαρακτήρα της (Therese). Αποκαλύπτεται, μαθαίνει και μαθαίνεται, σπάει τα δεσμά που την κρατούν μακριά από το πρώτο αληθινό συναίσθημα που νιώθει. Οι δύο ηθοποιοί γίνονται ένα με το ρόλο τους και αλληλεπιδρούν αρμονικά, ακόμα και τις φορές που η Mara μοιάζει πολύ μικρή μπροστά στη Blanchett. Οι δυο γυναίκες μάς οδηγούν στην ιστορία τους κι εμείς ακολουθούμε χωρίς ανάσα.

Carol 2

Carol...I miss you...I miss you...”. -Therese

Η ταινία σε μαγνητίζει, σε συγκινεί, σε κάνει να δεις τη γλυκόπικρη πλευρά του έρωτα, σε κάνει να ταυτιστείς. Τρομακτικά επίκαιρη για κοινωνίες του 2015, βάζει το θεατή να αναρωτηθεί τι το ανήθικο μπορεί να έχει η αγάπη, και τι ομορφότερο μπορεί να υπάρχει στον κόσμο από δύο ανθρώπους που απλώς αγαπιούνται. Το Carol είναι η πιο αυθεντική ιστορία αγάπης, κυρίως γιατί είναι απόλυτα ανθρώπινη. Τίποτα εξωπραγματικό δε συμβαίνει, πέρα από δύο ψυχές που καταφέρνουν, μέσα σε δισεκατομμύρια ανθρώπων, να ενωθούν.

Μια ιστορία αγάπης που θα θέλατε να ζήσετε.

Therese...I love you”. -Carol.

Carol 3
Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
6,7 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα