Μ.Ι.Α. - ΑΙΜ

Το ΑΙΜ θα αφήσει στο πέρασμα του το πολύ δύο με τρία τραγούδια και την ακτιβιστική υπομονή της αγαπημένης μας Μ.Ι.Α.  
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
    electronic, dance, hip hop, alternative r&b

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
    Borders, Freedun, Visa, Fly Pirate

Βαθμολογία:
    6,5/10

Οι επαγγελματικές της ιδιότητες είναι αμέτρητες αλλά είναι γνωστή για τα τραγούδια της και την ακτιβιστική στάση που διαθέτει. Η καριέρα της ξεκίνησε στις αρχές του 2000 και από τότε έχει κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους από τους οποίους έχουν ξεπηδήσει πολλές μουσικές επιτυχίες. Κορυφαία στιγμή στη μέχρι στιγμής δισκογραφική πορεία της είναι το album “Kala” το 2007 ενώ όλες οι δουλειές της έχουν θετικές κριτικές. Το hip hop και το r&b σε συνδυασμό με την ανατολίτικη αισθητική, έχουν ενθουσιάσει κατά καιρούς μουσικόφιλους διαφορετικών ειδών, ενώ οι εκστρατείες που πραγματοποιεί κατά των πολέμων στην Ανατολή και υπέρ των δικαιωμάτων των αφρικανικών φυλών έχουν κερδίσει μεγάλο μερίδιο του κόσμου. Όλα αυτά για την Μ.Ι.Α., ίσως την πιο δημοφιλή τραγουδοποιό ραπ μουσικής αυτή τη στιγμή.

Ο φετινός Σεπτέμβρης φέρνει την μεγάλη επιστροφή της 41χρονης καλλιτέχνιδας με τον καινούριο δίσκο να αποτελεί μία από τις σημαντικές κυκλοφορίες του μήνα. Μια πρώτη γεύση είχαμε πάρει την περσινή χρονιά όταν και κυκλοφόρησε δύο singles τα οποία περιλαμβάνονται στο album. Αρχικά, το “Swords” και κατόπιν το “Borders”. Με το δεύτερο ανοίγει  η σειρά των 12 συνολικών τραγουδιών τα οποία απαρτίζουν τον δίσκο και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα «δυνατό» κομμάτι με το rap της Μ.Ι.Α. να προκαλεί ενθουσιασμό. Στιχουργικά η Αγγλίδα κινείται σε μονοπάτια που φανταζόμασταν από πριν. Η πολιτική, τα κοινωνικά ζητήματα, το μεταναστευτικό και η αστυνομία είναι τα βασικά θέματα των στίχων και σε αυτό τον τομέα η Μ.Ι.Α. έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι καταπιάνεται με τα συγκεκριμένα με αρκετά εύστοχο τρόπο.

Οι παραγωγοί που παρελαύνουν από τον δίσκο δεν είναι λίγοι. Στο “Go Off” έχουν βάλει το χεράκι τους ο Skrillex και ο Blaqstarr με το beat να ανεβαίνει περισσότερο, ενώ στη συνέχεια το “Bird Song” παρουσιάστηκε αρχικά ως κορυφαίο single του δίσκου, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να κουράσει. Η επιλογή των τραγουδιών για την προωθήση του album, ήταν κάπως άστοχη για τον απλούστατο λόγο πως στον δίσκο υπάρχουν κάποια καλύτερα κομμάτια, όπως το “Fly Pirate” με τις συνεχόμενες λούπες. Η Μ.Ι.Α. ακούγεται για τα δυνατά, επαναλαμβανόμενα beats, το ραπάρισμα που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να εκραγεί και την δυναμική της ηλεκτρονικής hip hop. Όταν μία από τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου είναι το “Freedun”, το οποίο από μουσικής άποψης κινείται σε πιο «ήρεμα», dance επίπεδα, τότε κάπου πάει να χαθεί το παιχνίδι.

Το “Borders” είναι από τα ωραιότερα τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο χρόνο, το “Visa” έχει τη χάρη παλαιότερων κομματιών ενώ το “Fly Pirate” μπορεί να τα χώνει ασταμάτητα. Παρ' όλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα του δίσκου κινείται στην μετριότητα. Η ικανότητα που διαθέτει η Μ.Ι.Α. να ηχογραφεί τραγούδια λες και βρίσκεται συνεχώς στην Ανατολή και να πιάνει τον σφυγμό της καθημερινής ζωής είναι τρομακτικά καλός. Όταν, όμως, έχει κυκλοφορήσει δίσκους, όπως το “Kala” και το “Μatangi”, τότε το παρελθόν σκεπάζει μια δισκογραφική δουλειά που μπορεί να χαρακτηριστεί «ενδιαφέρουσα» και τίποτα παραπάνω. Έτσι, το ΑΙΜ θα αφήσει στο πέρασμα του το πολύ δύο με τρία τραγούδια και την ακτιβιστική υπομονή της αγαπημένης μας Μ.Ι.Α.  


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα