Warhaus_1

Warhaus: Συνέντευξη με τον Maarten Devoldere

«Περνώντας πέντε μήνες σε ρυμουλκό πλοίο μπόρεσα να δουλέψω τα τραγούδια μου με τον πιο αγνό τρόπο»
Διαβάστηκε φορες
Η κινητήριος δύναμη πίσω από τους Warhaus, o Maarten Devoldere, βρήκε λίγο χρόνο για να συζητήσει μαζί μας λίγο πριν τις επερχόμενες συναυλίες του στην Ελλάδα. Μας μίλησε για την πηγή της έμπνευσής του, τις καινούριες μπάντες που ακούει αλλά και για τους Έλληνες που έχει συναντήσει. Απολαύστε τον!

Τι σε έκανε να ηχογραφήσεις εκτός των Balthazar; Το συγκρότημα θα συνεχίσει να υφίσταται;

Δεν υπήρχε ποτέ η πρόθεση να σταματήσουν οι Balthazar. Είναι ένα συγκρότημα που αγαπάμε και μας έκανε αυτούς που είμαστε. Όμως μετά από περιοδείες και αρκετή δουλεία για δέκα συνεχόμενα χρόνια έφτασε η ώρα να κάνουμε ξεχωριστά projects για ένα διάστημα. Αυτό θα είναι θετικό για το μέλλον των Balthazar.

Ζούσες για πέντε μήνες σε ένα ρυμουλκό πλοίο από το οποίο πήρες το όνομα της μπάντας σου, Warhaus; Πες μας για αυτή την εμπειρία σου.
Όντως ζούσα σε ρυμουλκό πλοίο. Ένας φίλος μου που ταξιδεύουμε συχνά μαζί στο Kyrgyzstan μου πρότεινε την ιδέα. Το πλοίο ήταν δεμένο λίγο έξω από το Ghent, μακρυά από το θόρυβο και τον πανικό της πόλης. Έτσι μου δόθηκε η δυνατότητα να δουλέψω τα τραγούδια μου με τον πιο αγνό τρόπο.

Στις συνθέσεις των Balthazar γράφεις μαζί με τον Jinte Deprez. Στους Warhaus όμως είσαι ο μοναδικός συνθέτης της μπάντας. Πως διαχειρίζεσαι αυτή τη 'μοναξιά' κατά τη δημιουργική διαδικασία; Προτιμάς να γράφεις μόνος σου ή τη συνεργασία;
Γενικά στο μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου γράφω μόνος. Ακόμα και στους Balthazar δουλεύουμε ξεχωριστά και όταν έχουμε έτοιμα μερικά τραγούδια μαζευόμαστε και ακούμε τι έχει ετοιμάσει ο καθένας. Αυτό είναι που κάνει τους Balthazar τόσο ιδιαίτερους.


Warhaus_3
«Περνώντας πέντε μήνες σε ρυμουλκό πλοίο μπόρεσα να δουλέψω τα τραγούδια μου με τον πιο αγνό τρόπο»


Τι πιστεύεις για τη rock μουσική σκηνή του Βελγίου; Πως τη βλέπεις να εξελίσσεται;
Η σκηνή σίγουρα εξελίσσεται. Παλιά έβλεπες μπάντες με κιθαρίστες και ντράμερ. Τώρα όμως το φάσμα των μουσικών έχει διευρυνθεί. Για παράδειγμα το Hip Hop είναι αρκετά εμπορικό στο Βέλγιο, κάτι που μου αρέσει πολύ.

Έχεις ακούσει καθόλου αγγλόφωνα Ελληνικά συγκροτήματα; Αν ναι, ποιοι καλλιτέχνες σου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση;
Θα πρέπει να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου. Δεν γνωρίζω ούτε έναν Έλληνα καλλιτέχνη. Ντροπή μου!

Ποιους νέους καλλιτέχνες της διεθνούς μουσικής σκηνής ακούς αυτή τη περίοδο;
Ακούω Ratmosphere, Alex Cameron και Connan Mockasin.

Σε χαρακτηρίζουν «το παιδί του Nick Cave του Tom Waits και του Leonard Cohen». Ποιοι καλλιτέχνες είναι ήταν καταλυτική επιρροή για σένα;
Οι επιρροές μου είναι περισσότερο καταστάσεις και γεγονότα παρά άνθρωποι. Το ίδιο ισχύει και για τον Nick Cave τον Leonard Cohen και πολλούς άλλους. Πιστεύω είναι πολύ σημαντικό να συνθέτουμε τραγούδια για πραγματικά περιστατικά και εμπειρίες.

Warhaus_5
«Οι επιρροές μου βασίζονται σε καταστάσεις και γεγονότα και όχι τόσο σε ανθρώπους»

Τα γυναικεία φωνητικά των Warhaus είναι από την Sylvie Kreusch, την πρώην τραγουδίστρια των Soldier's Heart. Πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία; Το 'Kreush' είναι εμπνευσμένο από αυτή ή αφιερωμένο σε αυτή;

Η Sylvie είναι η μούσα μου και ναι, το 'Kreush' είναι γραμμένο για αυτή. Θα είναι πάντα ένα κομμάτι της ζωής μου. Το πόσο μεγάλο είναι αυτό το κομμάτι δεν θα το μάθω ποτέ.

Πως βλέπεις τη μουσική σου και τις συνθέσεις σου να εξελίσσονται; Έχεις σχέδια για ένα τρίτο δίσκο των Warhaus;
Αυτή τη στιγμή έχω αρκετό υλικό για τέσσερις ακόμα δίσκους των Warhaus. Αλλά υπάρχουν άλλα πράγματα που έχουν προτεραιότητα. Οι Balthazar είναι σε αδράνεια για πολύ καιρό, συνεπώς έχει φτάσει ο καιρός για μας να βγούμε πάλι σε περιοδεία, αφού βέβαια τελειώσει το tour με τους Warhaus.

Ο τίτλος του πρώτου δίσκου των Warhaus, "We Fucked A Flame Into Being" ήταν μία φράση δανεισμένη από το διάσημο έργο του D.H. Lawrence , "Lady Chatterley's Lover". Τι ρόλο παίζει η λογοτεχνία και άλλες μορφές τέχνης στη δημιουργική διαδικασία;
Οι στίχοι, τα ποιήματα και η λογοτεχνία αλληλοσυμπληρώνονται. Μερικές φορές ένας γρίφος μπορεί να σταθεί πιο περιγραφικός από μία απλή πρόταση. Το 'We Fucked A Flame Into Being' δείχνει ακριβώς αυτό.


Warhaus_4
«Ένας γρίφος όπως το 'We Fucked A Flame Into Being' μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα από μία απλή πρόταση»


Αυτή είναι η πρώτη σου επίσκεψη στην Ελλάδα; Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις συναυλίες σου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

Ναι, αυτή είναι η πρώτη μου φορά στη Ελλάδα. Έχω ακούσει σπουδαία πράγματα για την Ελλάδα και έχουμε συναντήσει Έλληνες σε προηγούμενες περιοδείες μας στην Ευρώπη. Θαυμάζω το έντονο ταμπεραμέντο τους. Ελπίζω να παίζουμε στο πιο βρώμικο και ζεστό club της πόλης όπου να μπορώ να κοιτάω όλους τους θεατές στα μάτια.

Ευχαριστούμε πολύ Maarten!
Σας ευχαριστώ!


Οι Warhaus θα εμφανιστούν στην Αθήνα την Παρασκευή 20 Απριλίου στο Gagarin 205 και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 21 Απριλίου στο WE club.

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια:
-
Warhaus @ Gagarin 205, Αθήνα
-
Warhaus @ WE club, Θεσσαλονίκη

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα