Loreena_Athens19_Cover

Loreena McKennitt @ Ηρώδειο, Αθήνα 27.06.2019

Με μία τόσο ολοκληρωμένη και τεχνικά άρτια εμφάνιση σε ένα sold out Ηρώδειο, απορείς πως η Loreena McKennitt έρχεται στη χώρα μας τόσο σπάνια
Διαβάστηκε φορες
* Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Ξενοφώντα Καράμπαλη και στο Mixgrill.gr

Κάθε συναυλία ενός καλλιτέχνη διεθνούς βεληνεκούς στο Ηρώδειο αποτελεί γεγονός από μόνη της. Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είναι εμβληματικός χώρος και για τους επισκέπτες και για τον εκάστοτε καλλιτέχνη. Αντίθετα με το τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, δεν διαθέτει τόσο καλή ακουστική καθώς είχε αρχικά κατασκευαστεί με ξύλινη οροφή. Αυτό βέβαια δεν το εμποδίζει από το να έχει το δικό του κοινό, με τα θετικά και αρνητικά που αυτό συνάδει. Έτσι οι περισσότερες high profile παραστάσεις πάνε χέρι-χέρι με το sold out.

Ο ερχομός της Loreena McKennitt στο Ηρώδειο ήταν μία συναυλία από αυτές που ξεχώριζαν στο πρόγραμμα φεστιβάλ Αθηνών και τα εισιτήρια έκαναν φτερά. Θα έπαιζε στην Αθήνα σε ένα χώρο που ταιριάζει απόλυτα στη μουσική της και στους χαρισματικούς μουσικούς της μπάντας που ταξιδεύει μαζί της. Η συναυλία της λοιπόν στο Ηρώδειο ξεπέρασε της προσδοκίες του κοινού και ήταν από τις καλύτερες εμφανίσεις της τα τελευταία χρόνια.

Loreena_Athens19_02

Η επιβλητική αρχιτεκτονική του ωδείου έδεσε κατευθείαν με το "Mystic Dream", στο οποίο συμμετείχαν και τρεις Έλληνες μουσικοί ο Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα) και ο Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι) αλλά και ο Σύριος Haig Yazdjian (ούτι), που γέμιζαν τον ήχο δίνοντας άλλη μία διάσταση στις ενορχηστρώσεις. Το "Marrakesh Night Market" το γνώριζε φυσικά όλο το θέατρο, ενώ το σαμανικό "All Souls Night" βοήθησε τη μυστικιστική ατμόσφαιρα της βραδιάς. Οι μουσικοί καλεσμένοι της Loreena ξαναβγήκαν στη σκηνή για το "Penelope's Song", ένα τραγούδι στο οποίο κυριαρχούσε το πιάνο της και που έγραψε για την αναμονή για την επιστροφή αγαπημένων προσώπων, έχοντας στο μυαλό της την Πηνελόπη του Οδυσσέα.

Η μπάντα που συνοδεύει την Loreena δεν είναι τυχαίοι session μουσικοί. Ο κιθαρίστας της Brian Hughes συμμετέχει στην παραγωγή σε πολλούς δίσκους της, ενώ η Caroline Lavelle εκτός από τσέλο, φλογέρα,ακορντεόν και δεύτερα φωνητικά έχει δικιά της solo καριέρα στην οποία έχει συνεργαστεί από τον William Orbit μέχρι τον Vangelis. Οι δύο τους μαζί με τον βιολιστή Hugh Marsh αποτελούν και τους Secret Sky, μία μπάντα που παίζει world music. Τους μουσικούς στο 'Lost Souls Tour' συμπληρώνουν ο Robert Brian στα τύμπανα και ο Dudley Phillips στο μπάσο.

Μετά το διάλειμμα, η Lorena McKennitt έπαιξε την ενορχήστρωση της στο "Dark Night Of The Soul" , το ποίημα του John Of The Cross και ξαναέπιασε την άρπα της για το "Lady Of Shalott", ένα από τα χαρακτηριστικά τραγούδια του 'The Visit', που έχει βασιστεί στην Αγγλική λογοτεχνία. Στο ρυθμό του "The Old Ways" συμμετείχε όλο το Ηρώδειο χτυπώντας παλαμάκια, ενώ το δεύτερο set ολοκληρώθηκε με το ομώνυμο τραγούδι του τελευταίου της δίσκου ('Lost Souls').

Loreena_Athens19_01

Η Loreena McKennitt απέδιδε τα τραγούδια καλύτερα από τις ηχογραφημένες εκτελέσεις που θα βρείτε στους δίσκους, ενώ φαινόταν πως η βραδιά αυτή είναι ξεχωριστή για τους μουσικούς λόγο της ιστορικής σημασίας του χώρου. Αυτό φάνηκε και στο encore που είχε τρόπον τινά εορταστικό χαρακτήρα αφού κάλεσε - εκτός από τους τρείς μουσικούς καλεσμένους της που τη συνόδευαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας της - την Ευανθία Ρεμπούτσικα στο βιολί αλλά και τον κιθαριστα Pavlo Simtikidis για το "Tango To Evora". Τη συγκεκριμένη σύνθεση τη γνώριζαν ακόμα και αυτοί που είχαν έρθει στη συναυλία λόγω του χώρου και όχι λόγω της καλλιτέχνιδος, πιθανώς επειδή είχαν κάποτε ακούσει την ελληνική διασκευή της Χάρις Αλεξίου. Εκεί όμως που έλαμψε η Loreena ήταν στο δεύτερο encore, το "Dante's Prayer", ένα κομμάτι που γράφτηκε στον υπερσιβηρικό ενώ διάβαζε την "Κόλαση του Δάντη".

Με μία τόσο ολοκληρωμένη και τεχνικά άρτια εμφάνιση σε ένα sold out Ηρώδειο, απορείς πως η Loreena McKennitt έρχεται στη χώρα μας τόσο σπάνια. Η ίδια είχε ανακοινώσει πριν τη συναυλία πως η παράσταση θα βιντεοσκοπηθεί. Δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό αυτό πραγματοποιήθηκε, όμως ελπίζουμε να βγουν αποσπάσματα από τη συναυλία στο άμεσο μέλλον όπως και να μη χρειαστούν άλλα δέκα χρόνια για να τη συναντήσουμε στην Ελλάδα!

Setlist
Mystic's Dream
The Star of the County Down
Bonny Portmore
Marrakesh Night Market
Ages Past, Ages Hence
Marco Polo
Spanish Guitars And Night Plazas
All Souls Night
Penelope's Song
Bonny Swans

Διάλειμμα

Full Circle
The Gates Of Istanbul
Santiago
Dark Night Of The Soul
Manx Ayre
Lady Of Shalott
The Old Ways
Lost Souls

Encore 1
Tango
Encore 2
Dante's Prayer


Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα