Nick Cave - Ghosteen

Nick Cave - Ghosteen

To "Ghosteen" είναι ένα σπουδαίο, μελαγχολικό άλμπουμ που σε οδηγεί στο φως.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
ambient Nick Cave

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Waiting For You, Sun Forest, Bright Horses, Hollywood

Βαθμολογία:
8.5

Δεν το περίμενα αυτό από μένα. Δεν το περίμενα αυτό από σένα, Nick Cave.

Πάει καιρός, μια ζωή ολόκληρη, από εκείνα τα άλμπουμ που λάτρευα να ακούω, που ένας μύθος μουσικός γεννιόταν μέσα μου. Και θα έμενες για πάντα εκεί βέβαια, εξάλλου οι εφηβικές μνήμες είναι κι οι ισχυρότερες.

Ήταν το “Let Love In” το τελευταίο σου άλμπουμ που το είχα «πάρει» μαζί μου. Από εκεί κι έπειτα, μια χαρά ήταν τα άλμπουμ, πάντα ξεχώριζα κάποια τραγούδια σου, μια χαρά περνούσαμε οι δυο μας, αλλά υπήρχε και μια απόσταση μεταξύ μας.

Ίσως να έφταιγε και το γεγονός, ότι νέοι μικροί ήρωες έμπαιναν στο σπίτι μας και κέρδιζαν χώρο και χρόνο από  σένα. Ίσως να έφταιγε και το γεγονός, ότι ζούμε μια άλλην εποχή πια, έχει διαφοροποιηθεί ο τρόπος που ακούμε μουσική, ίσως δε χωρούσες εσύ σε αυτόν τον νέο τρόπο, ή δε σε άφησα εγώ να χωρέσεις.

Και ξαφνικά, εκείνη την Παρασκευή 4 Οκτώβρη του 2019, το απόγευμα μετά τη δουλειά, στο δρόμο για το σπίτι, βάζω τα ακουστικά κι ακούω για 1η φορά το “Ghosteen”.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του “Spinning Song”, κάτι μου συμβαίνει, μπαίνω σε μια περίεργη κατάσταση. Κατεβαίνω από το λεωφορείο της εταιρείας, έχοντας ακούσει τα 3 τραγούδια, έχω ακούσει ήδη δηλαδή το “Waiting for you”. 

Mπαίνω στο μετρό στην Κατεχάκη. Ο κόσμος χάνεται από τα μάτια μου, είμαστε εσύ κι εγώ μέσα στο συρμό και καθώς φτάνω στο Σύνταγμα, ακούω το “Sun Forest”.

Περπατάω μέσα από το Ζάππειο για να φτάσω στο σπίτι, δε μπορώ να θυμηθώ τον καιρό που είχε εκείνην τη μέρα, θυμάμαι μόνο, όλες μου τις αισθήσεις να είναι σε υπερδιέγερση.

Φτάνω στο σπίτι, 12 λεπτά θέλω περίπου, έχει τελειώσει η πρώτη πλευρά, αυτή για τα παιδιά, κι ενώ πάντα μόλις μπαίνω, βγάζω τα ακουστικά, μηχανικά πάω και φτιάχνω καφέ κι ανάβω τσιγάρο, ακούγοντας και το δεύτερο μέρος.
Τελειώνει, καπνίζω στον καναπέ, φωνάζω το συγκάτοικο και σχεδόν δακρυσμένος του λέω τι αλμπουμάρα έβγαλες. Κάτσε να το ακούσουμε, αν και θέλει πολύ δύναμη, για να το κάνεις, του λέω. Δεν το ακούμε τελικά. Αφήνω τα λεπτά να περάσουν, να συνέλθω, να μην αφήσω το πρώτο άκουσμα να με παρασύρει. Ακούω το “Ghosteen” και το επόμενο πρωί, όπως και το απόγευμα του Σαββάτου και κάθε φορά που το ακούω, είναι συγκλονιστικό. 

Στην 3η συνεχόμενη συνθετική σύμπραξη σου με τον Warren Ellis  δημιούργησες/δημιουργήσατε μελωδίες, στις οποίες υπερισχύει η αισιοδοξία, η απλότητα της σκέψης των παιδιών (άλλωστε για αυτά είναι γραμμένα τα 8 πρώτα τραγούδια), τα χρώματα, τα λουλούδια του εξώφυλλου, η φρεσκάδα, η αγάπη, η στοργή, το ταξίδι, αλλά και η προσμονή, η θλίψη, η έλλειψη κι η μελαγχολία. Θα μπορούσε να είναι καθαρτικό για όσους έχουν χάσει κάποιον δικό τους.

Από μουσικής άποψης, ενώ το άλμπουμ είναι/φαίνεται γυμνό, οι μελωδικές του γραμμές είναι σπουδαίες.  Οι ερμηνείες σου καλύτερες από ποτέ, φοβερό βάθος, ωραία φαλτσέτα, που μπορεί να μην είναι ίσως όλα τέλεια κουρδισμένα, είναι όμως άψογα συγχρονισμένα με την ψυχή του άλμπουμ. Οι στίχοι, μεγαλειώδεις, εξάλλου ήταν πάντα το δυνατό σου σημείο .

Όμως το “Ghosteen”, είναι πέρα από αναλύσεις για μουσικές, στίχους, μελωδίες κι ενορχηστρώσεις. Για μένα είναι πέρα κι από το γεγονός του θανάτου του γιου σου, ακόμη κι αν έχει γραφτεί με αφορμή το γεγονός αυτό και για τον ίδιο το γιο σου. Δε θέλω να επηρεάζομαι από τέτοιες «ευκολίες», θέλω να είμαι ψυχρός ακροατής. Να με ζεσταίνει το ίδιο το έργο, να με θυμώνει, να με λυπεί, να με απογοητεύει, να με παρασύρει το ίδιο το καλλιτέχνημα και να με οδηγεί εκείνο όπου θέλει. Ή εκεί για όπου είναι φτιαγμένο.

Το “Ghosteen” με έκανε δικό του από το πρώτο άκουσμα και δε με άφησε από τότε. Είναι ένα σπουδαίο άλμπουμ για μένα, καθαρτικό, που ενώ στις απόλυτες τιμές του είναι βιαίως μελαγχολικό, με οδηγεί στο φως.

Με έκανες πάλι δικό σου με αυτό το άλμπουμ Nick Cave.

***

Το πρώτο μέρος αποτελείται από οκτώ τραγούδια.

The Spinning Song
Bright Horses
Waiting For You
Night Raid
Sun Forest
Galleon Ship
Ghosteen Speaks
Leviathan

Το δεύτερο μέρος αποτελείται από δύο μεγάλα τραγούδια, που συνδέονται με ένα αφηγηματικό μέρος.

Ghosteen
Fireflies
Hollywood

Τα κομμάτια του πρώτου δίσκου είναι τα παιδιά.
Του δεύτερου οι γονείς.<

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα