lanegan_19_cover

Η σκοτεινή rock μυθολογία του Mark Lanegan

Τι σχέση έχει ο Mark Lanegan με τον Will Ferrell, τον Chad Smith, τον Antony Bourdain και τους Kraftwerk;
Διαβάστηκε φορες
mark01

Ο Mark Lanegan εκτός από τις σόλο δουλείες του και τη θέση του τραγουδιστή στους Screaming Trees και (πιο προσωρινά) στους Queens Of The Stone Age, έχει ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό που μπορεί να μην έχετε προσέξει. Μοιάζει πολύ με τον Will Ferrell αλλά και με τον Chad Smith, drummer των Red Hot Chilli Peppers. Μάλιστα είναι γνωστό το περιστατικό σε μαγαζί εσωρούχων στο Λονδίνο όπου κάποιοι τον ακολουθούσαν ενώ ψώνιζε. Στην αρχή ο Mark νόμιζε πως ήταν υπεύθυνοι της ασφάλειας του μαγαζιού και πως τον είχαν περάσει για κλέφτη. Όμως όταν πλησίασε στο ταμείο, τον περίμεναν εκεί χαμογελαστοί και του είπαν πόσο τους αρέσει η δουλειά του. Ο Mark χάρηκε που συνάντησε φανατικούς οπαδούς του, αλλά όλα άλλαξαν όταν του έκαναν την εξής ερώτηση:  "Και που είναι ο Flea;" Ήταν ξεκάθαρο πως τον είχαν ξαναμπερδέψει με τον drummer των RHCP. Μπορεί να υπάρχει κάποιος έμμεσος συσχετισμός με το γεγονός ότι ο Lanegan στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε αναλάβει τα drums. Η ποιότητα της φωνής του βέβαια τον έκανε να ακολουθήσει έναν πολύ διαφορετικό δρόμο.

mark03

Από το grunge κίνημα του Seattle, στο οποίο εντάχθηκαν οι Screaming Trees, μέχρι το φετινό solo δίσκο του "Somebody's Knocking", ο Mark Lanegan έχει πολλά πρόσωπα. Η φωνή του είναι άμεσα αναγνωρίσιμη λόγο της βραχνάδας του, που είναι σαν να στάζει blues - σχεδόν κυριολεκτικά. Αυτό που διαφεύγει από πολλούς είναι η σχέση του Mark με την ηλεκτρονική μουσική καθώς μεγάλωσε με τους Kraftwerk, μεταξύ άλλων. Ακούγοντας τις τελευταίες δουλείες του θα το διαπιστώσετε και εσείς, εντοπίζοντας στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής που οφείλονται στα ακούσματα του "Autobahn" που του είχε χαρίσει ο πατέρας του όταν ήταν 14 χρονών, αλλά και στη synth-pop σκηνή των 80s της οποίας ήταν θαυμαστής.

Οι συνεργασίες του Mark με την Isobel Campbell των Belle and Sebastian θα έχουν πάντα μία ξεχωριστή θέση στη πορεία του. Αν και δεν απευθύνονται ακριβώς στο ίδιο κοινό με τους Screaming Trees ή τους Queens Of The Stone Age, έχουν αντίστοιχη σημασία. Άλλωστε ο Lanegan έχει δηλώσει πως δεν θέλει να κυκλοφορεί δίσκους που να είναι πανομοιότυποι. Μπορεί να έχουν τον ίδιο rock χαρακτήρα με post-rock αποφυάδες, αλλά οι ομοιότητες τελειώνουν εκεί. Έτσι, αν και βάζει πάνω από όλα το "Blues Funeral", δεν έχει τη διάθεση να το επαναλάβει. Στις δύο συναυλίες επί Ελληνικού εδάφους βέβαια θα παίξει από όλα.

mark02

Η φωνή του Lanegan σου δίνει την αίσθηση πως έχει βιώσει τους στίχους του τραγουδάει. Καθώς η εικόνα του συνειρμικά θυμίζει σκοτεινούς θρύλους της rock μυθολογίας, τίποτα δεν φαίνεται πια απίθανο. Όλα θα ξεκαθαρίσουν με την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του Mark Lanegan, που γράφτηκε με την προτροπή του Antony Bourdain και θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2020. Εσείς όμως δεν χρειάζεται να περιμένετε ως τότε καθώς μπορείτε να μάθετε πολύ περισσότερα γι αυτόν με μία επίσκεψη στο Pricipal Club στη Θεσσαλονίκη στις 29.11 ή στο Gagarin205 στην Αθήνα στις 30.11, όπου θα τον συναντήσετε αυτοπροσώπως στη σκηνή.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα