eddie van halen stories cover

Ιστορίες με τον Eddie Van Halen

Ιστορίες και περίεργα κατορθώματα του θρυλικού κιθαρίστα Eddie Van Halen που χάσαμε πριν λίγες μέρες
Διαβάστηκε φορες
Ο βιρτουόζος της κιθάρας Eddie Van Halen, που έφυγε από κοντά μας μέσα στον Οκτώβριο, ήταν γνωστός για κομμάτια όπως το "Jump" και το "Ain't Talking About Love", αλλά αυτό που προσέφερε περισσότερο στη μουσική ήταν η κιθαριστική τεχνική του. Ταχύτατα σόλο και tapping με τα δύο δάχτυλα στη ταστιέρα ήταν τα βασικά του χαρακτηριστικά με τα οποία εξέλιξε τον ήχο της κιθάρας και επηρέασε το '80s rock και το glam-metal, μαζί με άπειρους κιθαρίστες από τον Dimebag Darrell, τον Tom Morello, τον Mike McCready μέχρι τον Steve Vai.

Μετά την έκδοση του βιβλίου "Runnin’ With the Devil: A Backstage Pass Into the Wild Times, Loud Rock and the Down and Dirty Truth Behind the Making of Van Halen", από τον πρώην manager των Van Halen, Noel E. Monk (manager των Van Halen από το 1978 έως το 1985) πολλές ενδιαφέρουσες αλλά και αστείες ιστορίες βγήκαν στο φως. Καθώς ο Eddie ήταν πολύπλευρη προσωπικότητα βέβαια, ιστορίες προέρχονται και από άλλες πηγές και εμείς σήμερα με τη βοήθεια των ιστοσελίδων ultimateclassicrock.com, vulture.com, billboard.com και vhnd.com σας παρουσιάζουμε τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές.

Guacamole και Steve Perry

Το 1978 στην κοινή περιοδεία Journey/Van Halen στα backstage, ο Eddie Van Halen εκνευρίστηκε τόσο με τον τραγουδιστή της μπάντας David Lee Roth που του πέταξε ένα μπόλ guacamole. Όμως αντί για τον Roth πέτυχε τον Steve Perry, τραγουδιστή των Journey, που μόλις έμπαινε στο δωμάτιο. Το σκηνικό το επιβεβαίωσε και ο Perry, που είπε ότι το μπόλ ήταν σαν κουβάς, και πως πήγε αμέσως να καθαριστεί γιατί το αγαπημένο του jacket είχε γίνει χάλια. Αρνήθηκε όμως την έκδοση της ιστορίας που επέμενε πως πήγε να κλάψει στις τουαλέτες, λέγοντας πως η ιστορία έχει πια φουσκώσει μετά από τόσα χρόνια, και πως δε θα έκλαιγε για λίγο guacamole.

Το solo του Eddie στο "Beat It" του Michael Jackson

Ο Eddie Van Halen παίζει το solo του "Beat It" από το δίσκο "Thriller" του Michael Jackson. Μπορεί αυτό να το ξέρατε, αυτό όμως που δε ξέρετε είναι πως ο Eddie δε ζήτησε λεφτά ή να γραφτεί το όνομα του στα credits του δίσκου, γιατί θα τα έκανε όλα πολύπλοκα. Το μόνο που ζήτησε ήταν μία κάσα με μπύρες και μαθήματα χορού από τον MJ. Επίσης πήρε την πρωτοβουλία να αλλάξει λίγο τη δομή του κομματιού, πάνω στο οποίο έπαιξε 2 αυτοσχεδιαστικά solo- πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παραγωγού Quicy Jones βέβαια.Όταν ο Eddie πήρε το όπλο του

Ενδιαφέρον έχουν και δύο ιστορίες με τον Eddie να σημαδεύει κόσμο με το όπλο του! Δε θα φανταζόσασταν κάτι τέτοιο έτσι δεν είναι; Το πρώτο περιστατικό αφορά τον σκηνοθέτη Andrew Bennett, που έτρεχε ένα project για να τραβήξει σκηνές από την καθημερινότητα της μπάντας (και σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει πληρωθεί ακόμα). Κατέληξε όμως να τον σημάδευε ο Van Halen επειδή τον είχε εκνευρίσει (ίσως να μην ήταν σε πλήρη πνευματική διαύγεια εκείνη τη στιγμή), καθώς ο σκηνοθέτης είχε επισκεφθεί και τον David Lee Roth αφού ήθελε να έχει καλή σχέση με όλα τα μέλη της μπάντας. Ο Eddie εκείνη τη μέρα δε το πήρε πολύ καλά...

Η δεύτερη φορά που ο Eddie έλαβε ρόλο πιστολέρο, ήταν με τον Fred Durst των Limp Bizkit. Μετά από ένα τζαμάρισμα στο σπίτι του Fred (που δεν άρεσε πολύ στον Eddie), ο Van Halen ήθελε να πάρει πίσω τα μηχανήματα που είχε αφήσει εκεί. Ο Durst όμως δεν απαντούσε τα τηλεφωνήματα του με αποτέλεσμα ο Eddie να του κάνει μια προσωπική επίσκεψη με το όπλο του.

van halen gun

Η κασέτα από το "Back To The Future"

Στη ταινία "Back To The Future" (1985) υπάρχει μία σκηνή όπου ο χαρακτήρας του Michael J. Fox, Marty McFly, βάζει την κασέτα που γράφει "Edward Van Halen" στο Walkman, φορώντας τα ακουστικά στον πατέρα του για να τον ξυπνήσει. Το 2012 ο κιθαρίστας είπε πως αυτό που ακουγόταν δεν ήταν κάποιο ακυκλοφόρητο κομμάτι αλλά απλά φασαρία που έκανε με την κιθάρα του.

eddie back to the future

Μανία καταστροφής

Στο βιβλιαράκι του "Van Halen II" (1979) η μπάντα ευχαριστεί το Sheraton Inn και συγκεκριμένα τον έβδομο όροφο. Βλέπετε το συγκρότημα του Eddie είχε ιδιαίτερα καταστροφικές τάσεις που τις εξαντλούσε στις επισκέψεις του σε διάφορα ξενοδοχεία όταν βρισκόταν σε tour. Είτε σε διαμάχες ανάμεσα στον David Lee Roth και τον Eddie Van Halen, είτε χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος, γραφεία, τηλεοράσεις και λοιπά έπιπλά έφευγαν από τα μπαλκόνια. Ο έβδομος όροφος του Sheraton Inn είχε δεχτεί επίθεση από τη μπάντα στη περιοδεία τους με τους Journey το 1978. Και ας βάλουμε ένα αστεράκι στο θρυλικό περιστατικό που οι roadies έβαλαν σε ζουρλομανδία τον David Lee Roth για να ηρεμήσει...

Δηλωμένη πατέντα για tapping

Ο τρόπος που έπαιζε τα solo του ο Van Halen ήταν τόσο πρωτότυπος που το 1985 αποφάσισε να κατοχυρώσει επίσημη πατέντα για ένα υποστηρικτικό αναδιπλούμενο εργαλείο που φαίνεται στη παρακάτω εικόνα. Το χρησιμοποιούσε για να σηκώνεται η κιθάρα πιο ψηλά και να μπορεί να χρησιμοποιεί και τα 2 του χέρια στη ταστιέρα.

guitar tapping patent

Eddie & Dimebag Darrell

Ένας ακόμα γνωστός οπαδός της μπάντας του Eddie ήταν ο κιθαρίστας των Pantera, Dimebag Darrell, που λένε πως άκουγε τη μουσική τους πριν από κάθε συναυλία. Με τον Eddie είχαν γνωριστεί το 2004 σε ένα soundcheck των Van Halen στο Texas, λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Darrell από έναν άρρωστο οπαδό. Λίγο πριν το θάνατο του είχε ζητήσει από τον Eddie να αγοράσει μία από τις συλλεκτικές "tape-striped" κιθάρες του. Ο Van Halen του είπε να περιμένει για την επόμενη φορά που θα συναντηθούν, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Παρολαυτά στη κηδεία του Dimebag ο Eddie έφερε μαζί την αυθεντική μαυροκίτρινη κιθάρα του (τη λεγόμενη Bumblebee που βρίσκεται και στο οπισθόφυλλο του δίσκου "Van Hallen III") και την τοποθέτησε μαζί με το Darell.

eddie van halen bumblebee

Συμμετοχή σε ερωτική ταινία

Τους στίχους των Van Halen οι περισσότεροι τους έχετε ακούσει: Σεξ και βρωμιά, ότι δηλαδή διαμόρφωσε την 80s hair metal κουλτούρα. Αυτό που πιθανώς να μη ξέρατε είναι η συμμετοχή του Eddie στην ηχογράφηση κομματιών για την ερωτική ταινία "Sacred Sin" του φίλου του Michael Ninn. Ο Michael για τον Eddie ήταν κάτι σα τον Spielberg , σύμφωνα πάντα με δικά του λόγια.

Van Halen και Frank Sinatra;

Στο μουσικό βίντεο για το κομμάτι του Frank Sinatra “L.A. Is My Lady”, παίζουν εκτός των άλλων και ο Eddie Van Halen με τον David Lee Roth. Ναι καλά διαβάσατε, του Frank Sinatra. Ήταν το 1984 όταν η μπάντα βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της και ο Sinatra κυκλοφορούσε τον τελευταίο του σόλο δίσκο σε παραγωγή Quincy Jones και επεδίωκε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της γενιάς του MTV.Μουσικά εφέ και περίεργες εφευρέσεις

Περίεργα μουσικά εφέ και ευρεσιτεχνίες δεν έλειπαν από τους δίσκους των Van Halen. Το intro του “Runnin’ With the Devil” για παράδειγμα ηχογραφήθηκε από πραγματικές κόρνες αυτοκινήτων. Οι αδελφοί Van Halen πήραν τέσσερις κόρνες από αυτοκίνητα, τις προσάρμοσαν σε ένα κουτί μαζί με δύο μπαταρίες αυτοκινήτου και ένα πετάλι. Ο παραγωγός Ted Templeman ηχογράφησε την πολυκόρνα και επεξεργάστηκε το ηχητικό αποτέλεσμα για το δίσκο. Άλλη μία ενδιαφέρουσα πληροφορία που αν την ακούσεις δε τη ξεχνάς, είναι πως για το εφέ στο κλείσιμο του περίφημου κιθαριστικού instrumental "Eruption" ο Ed συνέδεσε ένα Univox EC-80 echo box με μία... οβίδα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που βρήκε σε μία μάντρα με σκουπίδια.

Προσοχή στο φωτογράφο

Ίσως να έχετε πετύχει την φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα social media πριν λίγο καιρό, όταν ο Eddie είχε πάει σε μία συναυλία των Tool με τον γιο του Wolfgang. Ένας οπαδός των Tool λοιπόν τον πλησίασε και τον παρακάλεσε να τον βγάλει μια φωτογραφία μπροστά στη σκηνή, χωρίς φυσικά να αντιλαμβάνεται πως μιλάει με τον Eddie Van Halen. Τη φωτογραφία την ανέβασε στο instagram ο Wolfgang Van Halen...

eddie van halen tool concert
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα