10 Code - Ride

Οι 10 Code επιστρέφουν με μια πολύ προσεγμένη παραγωγή που σφραγίζει την ηχητική τους ταυτότητα και δεν απογοητεύει κανέναν.
Διαβάστηκε φορες

Τι θα ακούσεις:

Έναν βαρύ rock δίσκο με ταυτότητα και άποψη


Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:

"Let Go", "Ride", "Sloe"


Βαθμολογία:

8


Μπορεί να διανύουμε μια άκρως δύσκολη περίοδο για τα μουσικά δρώμενα, χωρίς συναυλίες και είναι γεγονός ότι επικρατεί ένα γενικό ξενέρωμα στους ανθρώπους του χώρου. Παρόλα αυτά έρχονται στα αυτιά μας και στα χέρια μας καινούρια πράγματα που κάνουν τις μέρες της καραντίνας μας λίγο πιο ευχάριστες. Ένα από αυτά είναι και το "Ride" των 10 Code.


Το "Ride", λοιπον, αποτελεί τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά των Αθηναίων 10 Code και κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου, τέσσερα χρόνια μετά το ντεμπούτο τους "Swiftlets"Οκτώ ολοκαίνουρια τραγούδια τα οποία για τα επόμενα 35 λεπτά θα μας πάρουν μαζί τους σε ένα κανονικό «ride» με τέρμα τα γκάζια. Από την εισαγωγή του εναρκτήριου κιόλας κομματιού, με τίτλο "Let Go" είναι ξεκάθαρο τόσο το ύφος, όσο και το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Καταιγιστικά riff στις κιθάρες, πολύ προσεγμένα μέρη στα ντραμς και απίστευτα δεμένο παίξιμο, ενώ η χαρακτηριστική φωνή του τραγουδιστή τους, Πέτρου Ποταμιάνου, δένει αρμονικά και συμπληρώνει το σύνολο.

Ο ήχος τους είναι βαρύς και συμπαγής. Οι αλλαγές στο line up τους έφεραν μια φρεσκάδα τόσο στον ήχο, όσο και στην ενέργεια που βγαίνει στο άλμπουμ αυτό, σε σχέση με την προηγούμενή τους δουλειά. Σε γενικές γραμμές όμως ο βασικός κορμός της ηχητικής τους ταυτότητας παραμένει σταθερός. Έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν έναν ήχο που είναι πλέον αναγνωρίσιμος και χαρακτηριστικός. Μικρή σημασία έχει το αν παίζουν
grunge, stoner ή alternative. Η αίσθηση που μου μένει στο τέλος της ακρόασης είναι ότι άκουσα έναν πολύ καλό rock δίσκο που έχει κάτι να μου προτείνει.

Η μουσική παλέτα σε αυτόν τον δίσκο θα έλεγα ότι έχει κάπως περισσότερη ποικιλία από τον προηγούμενο. Υπάρχουν δυναμικά κομμάτια όπως το, "Let Go" ή το "All On Me", στα οποία θα ήθελες κολασμένα να χτυπηθείς στο mosh pit σε κάποια συναυλία τους, υπάρχουν και πιο μελωδικά όπως το ομώνυμο "Ride" και το "Eyes", χωρίς ωστόσο να υπολείπονται σε ενέργεια. Δεν λείπουν και πιο ψυχεδελικά ξεσπάσματα όπως το βαρύ και ασήκωτο "Sloe" που κλείνει τον δίσκο.

Φυσικά, πρέπει να αναφερθεί ότι η πολύ προσεγμένη παραγωγή που έκαναν και σε αυτόν τον δίσκο, επιτρέπει σε κάθε κομμάτι να αναδείξει την αξία του και όλη η δουλειά να αποπνέει στο σύνολο της μια live αισθητική. Στα αρνητικά θα μπορούσα να βάλω την μικρή διάρκεια του άλμπουμ, κυρίως γιατί πάνω που έχεις ζεσταθεί για τα καλά και γουστάρεις, τελειώνει. Θα έλεγα ότι λείπουν ένα-δυο κομματάκια ακόμα.  

Το "Ride" σίγουρα αποτελεί μια απόλυτα φυσική συνέχεια του "Swiftlets", σφραγίζει την ηχητική ταυτότητα του συγκροτήματος και ανεβάζει όχι μόνο τον πήχη, αλλά και τις απαιτήσεις των οπαδών και φίλων τους αρκετά ψηλά. Είμαι όμως βέβαιος ότι και στην συνέχεια οι 10Code δεν θα απογοητεύσουν κανέναν. Καλή ακρόαση και... enjoy the "Ride".


Διαβάστε ακόμα