ερτ

«Επικίνδυνες»: Πώς είναι η ζωή μιας γυναίκας στην Ελλάδα σήμερα;

Η εκπομπή «Επικίνδυνες» της ΕΡΤ εστιάζει στα έμφυλα στερεότυπα, τον σεξισμό και την έμφυλη βία.

Διαβάστηκε φορες

Η πανδημία ανέδειξε εκκωφαντικά πάρα πολλές πτυχές της ζωής μας που έμεναν κάπως αθέατες. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι έριξε φως στα χιλιάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, καθώς λόγω της συνθήκης που δημιουργήθηκε όλο και περισσότερες γυναίκες έφτασαν στο μη περαιτέρω και αποφάσισαν να φύγουν από κακοποιητικές σχέσεις. Έτσι εξηγούνται σε έναν βαθμό και οι δεκάδες κλήσεις που έχουν δεχθεί τα δύο αυτά χρόνια οι τηλεφωνικές γραμμές για την υποστήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αναδεικνύοντας ένα υπαρκτό ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει ούτε ικανοποιητική κρατική υποστήριξη, ούτε ουσιαστική μέριμνα.

Σε αυτό το διάστημα που η πανδημία υπάρχει στις ζωές μας γεννήθηκε και άνθισε το κίνημα του ελληνικού #metoo, το οποίο ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου. Η δύο φορές Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας τον Ιανουάριο του 2021 κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της ελληνικής ομοσπονδίας και προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς το πρόσωπό της. Αυτό το κύμα συμπαράστασης πολύ γρήγορα έδωσε τη θέση του στις χιλιάδες καταγγελίες γυναικών που βίωσαν κάποια στιγμή στη ζωή τους αντίστοιχες κακοποιητικές συμπεριφορές. Οι καταγγελίες πλημμύρισαν τα social media και πολλές από αυτές - ειδικά στον χώρο του θεάτρου - οδήγησαν και στη δικαστική διερεύνηση διαφόρων υποθέσεων η οποία συνεχίζεται και σήμερα.

Αυτή η μεγάλη εισαγωγή είχε νόημα γιατί αυτά είναι μερικά από τα κεντρικότερα ζητήματα στα οποία άπτονται και οι θεματικές με τις οποίες ασχολείται η εκπομπή «Επικίνδυνες» της ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία της Γεύης Δημητρακοπούλου, αρχισυνταξία της Σοφίας Ευτυχιάδου και της Άννας Ρούτση και εκτέλεση παραγωγής της ελc productions. Οι «Επικίνδυνες» αναδεικνύουν τις έμφυλες ανισότητες και τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα και εστιάζουν στα έμφυλα στερεότυπα, τον σεξισμό και την έμφυλη βία. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της εκπομπής σε ένα τεχνικό επίπεδο είναι ότι έχει τρεις γυναίκες παρουσιάστριες: τη Μαριάννα Σκυλακάκη, τη Μαρία Γιαννιού και τη Στέλλα Κάσδαγλη.

Η εκπομπή της ΕΡΤ δίνει βήμα σε διαφορετικές γυναίκες από όλο το φάσμα των ηλικιών και των εμπειριών. Οι «Επικίνδυνες», όπως αναφέρεται και στο σχετικό σημείωμα παρουσίασης της εκπομπής, βασίζονται σε μια διαθεματική προσέγγιση. H διαθεματικότητα - όρος που εισήγαγε η Κίμπερλι Κρένσο - υποστηρίζει την ιδέα ότι οι εμπειρίες των γυναικών δεν καθορίζονται μόνο από το φύλο τους, αλλά και από άλλες όψεις της ταυτότητας και της κοινωνικής τους θέσης, όπως είναι η φυλή, η εθνικότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η τάξη, η ηλικία, η αναπηρία.

Οι «Επικίνδυνες» είναι ένα πολύ σημαντικό project για την ελληνική τηλεόραση επειδή βοηθάει να αποκτήσουν ορατότητα στη δημόσια σφαίρα και οι γυναίκες και άτομα από την LGBTQI+ κοινότητα και transgender άτομα, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσουν τα βιώματά τους και τα αιτήματά τους για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Επειδή ακόμα και οι λεπτομέρειες - φαινομενικά - παίζουν τον ρόλο τους είναι πολύ σημαντικό ότι μια τέτοιου είδους εκπομπή είναι τοποθετημένη σε μια καλή ζώνη της ημέρας, συγκεκριμένα στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής.

Μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστριών της εκπομπής παίρνουμε μια μικρή ιδέα του τι σημαίνει να είσαι μέρος μιας μειονοτικής ομάδας, με μεγάλη ευαλωτότητα και χωρίς προστασία σε κάθε λογής κινδύνους είτε σωματικούς, είτε ψυχολογικούς. Μόνο όταν μπορέσεις να μπεις στη θέση του άλλου, να φανταστείς την καθημερινότητά του, γίνεται πιο εφικτό να συναισθανθείς και να αντιληφθείς το υπόβαθρο των επιλογών ενός ατόμου. Μόνο όταν να βγεις από τη δική σου ζώνη ασφάλειας ίσως μπορέσεις να είσαι πιο ανεκτικός, πιο ανοιχτός και να αγκαλιάσεις την διαφορετικότητα πέρα κι έξω από τις τυποποιήσεις που μας επιβάλλονται από την κούνια και αυτό είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη που μπορεί να προσφέρει μια εκπομπή όπως οι «Επικίνδυνες».

Διαβάστε ακόμα