Ο εραστής Από Μηχανής Θέατρο

To Θέατρο Της Εβδομάδας | 28.01 - 03.02

Μία ήπια εβδομάδα από άποψη θεατρικών πρεμιέρων στην πόλη για να προλάβουμε να δούμε και όσες παραστάσεις δεν έχουμε δει ακόμα!
Διαβάστηκε φορες
Την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα και αποτελείται από τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου και τις πρώτες του Φλεβάρη θεατρικά θα την χαρακτηρίζαμε ως ήπια. Οι πρεμιέρες στην πόλη είναι περιορισμένες σε σχέση με προηγούμενες εβδομάδες και οι περισσότερες θα λάβουν χώρα σε μικρότερες θεατρικές σκηνές και χώρους χωρίς πολλές... τυμπανοκρουσίες. Αυτό φυσικά καμία σχέση δεν έχει με την ποιότητα της κάθε παράστασης που θα κληθεί να κρίνει ο κάθε θεατής μόνος του!

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι από τις 16 συνολικά πρεμιέρες, τα πρωτεία έχουν οι μονόλογοι/μονόπρακτα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα «Άμλετ οργή» στο θέατρο Αργώ, «Γαία» στο θέατρο Αλκμήνη, "Che" στη σκηνή Εκστάν, «Λα Πουπέ» στο Από Μηχανής Θέατρο και «Μητρούτσκα μου» στο θέατρο Παραμυθίας. Με αφορμή τη διαπίστωση αυτή, θα ήθελα να αναφέρω ότι όσοι είστε επιφυλακτικοί με τους μονολόγους ως θεατρικό είδος, αξίζει να τους δώσετε μια ευκαιρία. Πρόκειται για ένα δύσκολο είδος, ωστόσο πολλές φορές πρόκειται για παραστάσεις-διαμάντια με εξαίρετες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές που φέρουν και το βάρος. 

Τέλος, δεν λείπουν και ισπανικά πολύ σύγχρονα έργα με τα «Μυγοφαές» στο θέατρο του Νέου Κόσμου και «Η αρχή του Αρχιμήδη» στο Skrow Theater να ξεχωρίζουν. 


Αναλυτικότερα γι' αυτήν την εβδομάδα: 

Ο εραστής @ Από Μηχανής Θέατρο



«Εκτός από το γνωστό και το άγνωστο, τι άλλο υπάρχει;»
Χάρολντ Πίντερ

Ένα απ' τα πιο γοητευτικά θεατρικά έργα του Χάρολντ Πίντερ, Ο Εραστής, κάνει πρεμιέρα από την Εταιρία Θεάτρου ΗΘΩ, σε σκηνοθεσία Λένας Φιλίπποβα στο Από Μηχανής Θέατρο.

Ο Ρίτσαρντ και η Σάρα είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που ζει απομονωμένο σ' ένα καλόγουστο σπίτι στα προάστια. Ο άνδρας εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος και η γυναίκα φροντίζει να δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα του σπιτιού: τον πρωινό αποχαιρετισμό, την υποδοχή του άνδρα ύστερα απ' τη συνηθισμένη κουραστική μέρα στη δουλειά, το γεύμα, τη χαλαρή συζήτηση. Μερικές φορές την εβδομάδα, ύστερα από κανονισμένο ραντεβού, το σπίτι του ζευγαριού επισκέπτεται ο εραστής της γυναίκας.

Ένα ευφυές παιχνίδι με τον έρωτα και το χρόνο στήνει ο Χάρολντ Πίντερ στον Εραστή (1963), καταγράφοντας την άβυσσο που κρύβεται κάτω απ' την επιφάνεια της καθημερινής ζωής. Εκεί ζουν οι φαντασιώσεις, οι συνειδητές και οι ασυνείδητες επιθυμίες των ηρώων. Έχοντας από καιρό χάσει την προσωπική τους ταυτότητα και τη μεταξύ τους επαφή, φλυαρούν, θέλοντας να κρύψουν το εσωτερικό τους δράμα. Η ερωτική, όμως, απιστία θα αποκαλύψει με τον πιο αναπάντεχο τρόπο τη βαθιά μοναξιά που τους συνδέει, αλλά και την απεγνωσμένη τους ανάγκη για κατανόηση και αληθινή επικοινωνία.

Από Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στο Από Μηχανής Θέατρο. 

*****

Μυγοφαές @ Θέατρο του Νέου Κόσμου
(Αρχική ιδέα: Θίασος La Calórica, Πρωτότυπος τίτλος: Fairfly)

Μυγοφαές


Το «Μυγοφαές» είναι μια παράσταση για τις start-up, για το innovation, για το entrepreneurship και για όλες αυτές τις άγνωστες λέξεις που υπόσχονται επιτυχία. Η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα λένε ότι αν σκεφτούμε μια καλή ιδέα μπορούμε, όχι μόνο να λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα, αλλά να γιατρέψουμε ανθρώπους, να αντιμετωπίσουμε την κλιματικά αλλαγή και να αλλάξουμε τον κόσμο.

Στο «Μυγοφαές», οι τέσσερις 35ρηδες ήρωες του Ζουάν Γιάγκο, κουρασμένοι να αγωνίζονται απέναντι σε απολύσεις και περικοπές, συλλαμβάνουν μια καλή ιδέα - μια μεγάλη ιδέα - από αυτές που αλλάζουν τον κόσμο. Θα καταφέρουν όμως να την υλοποιήσουν; Θα λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξει ο κόσμος;

Το «Μυγοφαές» ανέβηκε για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη το 2017, με μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας δύο βραβεία MAX για καλύτερο συγγραφέα και για καλύτερο έργο-αποκάλυψη. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και ιδιοφυές έργο και η Ελλάδα είναι μόλις ο δεύτερος σταθμός του. 

Από Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. 

*****

Γαία @ Θέατρο Αλκμήνη

Γαία θέατρο Αλκμήνη

Μια διαχρονική ιστορία με κέντρο τα πάθη και τους διωγμούς των ανθρώπων από τους εξουσιαστές του Πλανήτη που οδηγούν στην αέναη «Οδύσσεια» μιας γυναίκας αυτή τη φορά, που παρασύρει μαζί της στο ταξίδι τους θεατές προσφέροντάς τους μια εμπειρία ζωής, γεμάτη συγκίνηση, αυτοθυσία και αγάπη!

Ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο γραμμένο το 2017- 2018, με ένα πρωτοποριακό ανέβασμα και με την πιο συναρπαστική ηρωίδα του σύγχρονου θεάτρου. Μια παράσταση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Λευκάδα μέσα στη θάλασσα ενώ οι θεατές παρακολουθούσαν από την ακτή.

Μια γυναίκα που έχει αναγκαστεί δια της βίας να φύγει από τη Γη όπου γεννήθηκε, ζει την δική της «Οδύσσεια» ακολουθώντας το όνειρο της μετανάστευσης στην Ευρώπη και καταλήγει να βρίσκεται νύχτα μέσα στη θάλασσα, μεσοπέλαγα, με ένα ξένο μωρό στην αγκαλιά. Για να το ηρεμήσει του αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της, προσπαθώντας με όλες της τις δυνάμεις να του σώσει την ζωή και να το γλυτώσει από τον Άδη.

Από Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στο θέατρο Αλκμήνη. 

*****

Η αρχή του Αρχιμήδη @ Skrow Theater 

Η αρχή του Αρχιμήδη Skrow

Ο Τζόρντι, δάσκαλος σε ομάδα κολύμβησης παίδων, αγκαλιάζει και δίνει ένα φιλί σε ένα αγοράκι που κλαίει γιατί φοβάται το νερό και δε θέλει να κολυμπήσει χωρίς σωσίβιο.

Μια τρυφερή κίνηση ενθάρρυνσης ενός καλού δασκάλου.
Μια απρεπής κίνηση με υποβόσκουσα σεξουαλική πρόθεση.
Μια κίνηση που ίσως αποκαλύπτει περισσότερα πράγματα για τον παρατηρητή από ότι για τον δράστη. 
Ποιος είναι αυτός που κοιτάει; Από ποια οπτική;
Μια κίνηση που θα αποτελέσει αφορμή μιας αλληλουχίας εκρηκτικών συζητήσεων και καταστάσεων για να έρθουν στην επιφάνεια καχυποψίες, προκαταλήψεις και φόβοι.

Η «Αρχή του Αρχιμήδη» είναι η νέα σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Ένα σύγχρονο ισπανικό έργο ενός καταξιωμένου ισπανού συγγραφέα (Ζουσέπ Μαρία Μιρό) που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα μας φέρει αντιμέτωπους με ένα αριστοτεχνικά απλό δίλημμα. Το μόνο που μένει είναι να πάρουμε θέση…(ή και όχι).

Από Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στο Skrow Theater. 

*****

Μητρούτσκα μου @ Θέατρο Παραμυθίας

Μητρούτσκα μου

«Ταξίδι» επί σκηνής κάνουν τα κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Τσάρλς Μπουκόφσκι. Η ηρωίδα του Παπαδιαμάντη, Λαλλιώ, νοσταλγεί την εφηβεία της και θέλει να αφήσει τον άντρα της για να επιστρέψει στους γονείς της. Η γιαγιά Μητρούτσκα του Μαξίμ Γκόργκι αφηγείται στην εγγονή της το ταξίδι αυτό της επιστροφής. Ο θεατής καλείται να ταξιδέψει μαζί της ακούγοντας τη φωνή της κόρης, της μάνας και της συζύγου που ζητούν να καθορίσουν οι ίδιες τη ζωή τους. Έως το τέλος, μία μία σβήνουν και μας ρωτούν αν ποτέ θα ξαναζήσουν ως ελεύθεροι άνθρωποι.

Η Μαρία Μαραγκουδάκη επί σκηνής αναμετρά τη δύναμη της φωνής της με τον λόγο πέντε ηρωίδων που έθεσαν τα προσωπικά τους όρια στον πατριαρχισμό και παράλληλα δοκιμάζει την αντοχή της στις πράξεις που είναι αναγκασμένες να κάνουν μέσα στο σπίτι.

Ο θεατής καλείται να ακούσει τη φωνή της κόρης, της μάνας και της συζύγου που ρωτούν αν θα ξαναζήσουν ποτέ ως ελεύθεροι άνθρωποι.

Από Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στο θέατρο Παραμυθίας. 

*****


Άλλες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα:

Από Δευτέρα 28/1
Άμλετ οργή @ Αργώ 
Η υπόσχεση - Καημένε μου Μάρικ @ Φούρνος 
Λα Πουπέ @ Από Μηχανής 
Μπου @ Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Che @ Εκστάν 

Από Τετάρτη 30/1
Μπαρόβιοι αστροναύτες @ Cabaret Voltaire 

Από Πέμπτη 31/1
Η μέθοδος της κυρίας Μαργαρίτας @ Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Από Παρασκευή 1/2
Η φωνή του δράκου @ Φούρνος 
Οι λευκές μας νύχτες @ Μπέλλος 
Στη γοητεία της σκιάς του Κώστα Καρυωτάκη @ Οικία Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού
La strada @ Εθνικό Θέατρο Πειραματική Σκηνή -1 - Σκηνή «Κατίνα Παξινού»

Από Σάββατο 2/2
Η τίγρη που αγαπούσε το ροδοκοκκινισμένο ψητό @ Ειλισσός-Μικροχώρος Τέχνης


*****


Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία:

Από... Έρωτα @ Σφίγγα Music Theatre | Τελευταία παράσταση στις 28/1
Η κιβωτός του Ζάρα @ Θέατρο Κιβωτός | Τελευταία παράσταση στις 28/1
Ένα μάθημα χορού @ Θέατρο Θησείον | Τελευταία παράσταση στις 29/1
Ένα φεγγάρι για τους καταραμένους @ Πορεία at Victoria | Τελευταία παράσταση στις 29/1
Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων @ Θέατρο Αποθήκη | Τελευταία παράσταση στις 29/1
Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως @ Μέγαρο Μουσικής (Βιβλιοθήκη) | Τελευταία παράσταση στις 29/1
Ο κήπος @ Από Μηχανής Θέατρο | Τελευταία παράσταση στις 29/1
Ο σιμιγδαλένιος @ Τρένο στο Ρουφ | Τελευταία παράσταση στις 29/1
Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι @ Cartel (Κεντρική Σκηνή) | Τελευταία παράσταση στις 29/1
Χρονικό διάστημα @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας - Β' Σκηνή | Τελευταία παράσταση στις 29/1
Cock @ Θέατρο Αθηνών | Τελευταία παράσταση στις 29/1
YOU @ Θέατρο Ροές | Τελευταία παράσταση στις 29/1
Γουρούνι στο σακί @ Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης | Τελευταία παράσταση στις 30/1
Ελένη @ Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» | Τελευταία παράσταση στις 30/1
Ρόζα Εσκενάζυ. Η βασίλισσα του ρεμπέτικου @ Αγγέλων Βήμα | Τελευταία παράσταση στις 30/1
Το ελεύθερο ζευγάρι @ Θέατρο Μπέλλος | Τελευταία παράσταση στις 30/1


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα