Belleruche @ Κύτταρο

Παρά τις ενδεχομένως δυσοίωνες προβλέψεις, λόγω γενικευμένης απεργίας των μέσων μεταφοράς, το σχεδόν γεμάτο Κύτταρο, υποδέχτηκε την Παρασκευή το βράδυ, τους εξαιρετικούς Βρετανούς Belleruche.
Διαβάστηκε φορες
BELLERUCHE
+ Soulsystem / Dj Booker

@ Κύτταρο Παρασκευή 14/10

Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Αναστασία Γαλάτη.

Παρά τις ενδεχομένως δυσοίωνες προβλέψεις, λόγω γενικευμένης απεργίας των μέσων μεταφοράς, το σχεδόν γεμάτο Κύτταρο, υποδέχτηκε την Παρασκευή το βράδυ, τους εξαιρετικούς Βρετανούς Belleruche. Σε μια βραδιά που εξελίχθηκε με πολύ όμορφο τρόπο, σκορπώντας θετικά κύματα σε όλους όσους παρευρέθηκαν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Οι πόρτες άνοιξαν λίγο μετά τις 9. Την είσοδο του κόσμου στο Κύτταρο, συνόδευαν οι groovy επιλογές του Dj Booker, πρώην μέλους των Active Member και κάτοικου πλέον Θεσσαλονίκης. Έχει ηχογραφήσει και ένα εξαιρετικό, δικό του album (“Digital Seeds & Fetish Toys”), το οποίο «βολτάρει» ελεύθερο στο διαδίκτυο (με τις ευλογίες του ίδιου του δημιουργού) και αξίζει να αναζητήσετε, αν για παράδειγμα σας αρέσει ο Dj Shadow. Στο σετ του, κινήθηκε με άνεση και ευελιξία σε γνωστά και λιγότερο γνωστά, ρυθμικά μονοπάτια, στρώνοντας κατάλληλα το έδαφος για τη συνέχεια. Συγκράτησα αγαπημένα ονόματα, όπως ο Curtis Mayfield και οι Budos Band

Κατόπιν, ήρθε η ώρα των Soul System να αναλάβουν δράση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη σύμπραξη των Dagobah System με τον MC SoulN.E.K. (ΩςΑιδώ). 3 MC’s, ένας dj, κιθάρα και μπάσο - 6 άτομα δηλαδή συνολικά επί σκηνής, με φρεσκάδα, αποφασιστικότητα, συγκεκριμένο όραμα και πίστη σε αυτό του κάνουν. Πρεσβεύουν την πιο funky πλευρά του hip hop, τα tracks που χρησιμοποιούν διέπονται από αδιαμφισβήτητη εκλεκτικότητα, ενώ και η απόφαση τους να εντάξουν στο σχήμα φυσικά όργανα, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Οι στίχοι τους αντλούν από το σήμερα, με εμφανείς κοινωνικές και πολιτικές αναφορές. Διεκδίκησαν επίμονα τη συμμετοχή του κοινού και τελικά την κέρδισαν με το σπαθί τους, στη μισή ώρα που είχαν περίπου στη διάθεση τους. Παρουσίασαν αξιόλογα tracks από τον επερχόμενο δίσκο, «Χρειάζομαι Διάλειμμα», που αποτελεί συνεργασία του MC SoulN.E.K. και του Dj Rsn (Dagobah System). Περισσότερα και ιδιαιτέρως κατατοπιστικά θα βρείτε στο http://www.soulsystem.gr/gr.

Γύρω στις 11, το κεντρικό όνομα της βραδιάς ήταν έτοιμο να βγει στο «σανίδι». Οι Belleruche αποδείχτηκαν πραγματικό χάρμα ιδέσθαι. Τρεις αεικίνητες φιγούρες να παίζουν με την ψυχή τους και να βγάζουν ανεπιτήδευτη – αυθόρμητη ενέργεια. Από τα αριστερά (όπως έβλεπαν οι θεατές), ο Ricky Fabulous κρατώντας πότε μπάσο και πότε κιθάρα (ακόμα και slide σε κάποια κομμάτια), αλώνιζε. Αν κάποιος παρακολουθούσε αυτόν και μόνο, θα νόμιζε ότι βρίσκεται σε συναυλία garage – rock ‘n’ roll μπάντας. Από τη δεξιά πλευρά και εν μέσω scratches, loops και κοφτών beats, ο Dj Modest κατηύθυνε με νεύρο το ρυθμό. Κακά τα ψέματα όμως, αυτή που έκλεβε την παράσταση ήταν στο κέντρο, η χαριτωμένη, γοητευτική και με (εύθραυστη) αυτοπεποίθηση Kathrin deBoer. Η φωνή της είναι απλά καταπληκτική. Οι δίσκοι το μαρτυρούν αυτό, ακούγοντας την όμως «ζωντανά», νιώθεις να σε διαπερνά ολόκληρο. Φανταστείτε τη Roisin Murphy να συναντά τις μεγάλες jazz – blues ντίβες...  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα live των Belleruche πετυχαίνουν κάτι πολύ σημαντικό…να ισορροπούν με μαεστρία, ανάμεσα στην ένταση και την κομψότητα.

Αναμενόμενα, επικεντρώθηκαν στην πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους, το περσινό “270 Stories”. Τα “Clockwatching” και “Fuzz Face” ξεχώρισαν εξαρχής με τις υψηλές στροφές και το δυναμικό τους χαρακτήρα. Δεν έλειψαν βέβαια και οι αναφορές στο “Turntable Soul Music”, το ντεμπούτο τους από το 2007, με το οποίο έθεσαν και το ηχητικό τους μανιφέστο. Τα “Northern Girls” και “The Itch” έτυχαν θερμής υποδοχής, όμως το “Minor Swing” ήταν αυτό που εισέπραξε το καθολικό χειροκρότημα, λίγο πριν το encore. Εμβόλιμα έκαναν δύο σταθμούς στο “The Express” album του 2008 (“Anything You Want (Not That)”, “Late Train”), ενώ παρουσίασαν και ένα καινούριο – ακυκλοφόρητο up tempo τραγούδι που έγραψαν το περασμένο καλοκαίρι.

Περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, οι Belleruche αποχώρησαν, αφήνοντας μας, με τις καλύτερες των εντυπώσεων, αλλά και με την ελπίδα ότι οι ενδιαφέρουσες και λογικού κόστους συναυλίες, μπορούν να αποτελέσουν μιας μορφής αντίδοτο, για το βαρύ (για λόγους, όχι μόνο μετεωρολογικούς) χειμώνα που έρχεται.

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
8,0 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα